A Forma 1-ben minden a műszaki fejlesztésekről, így hát ne csodálkozzunk azon, ha az F1-es betontorpedók kormánykerekei lassan már úgy néznek ki, mint egy repülőgép műszerfala.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Minden egy helyen – Egy F1-es autó kormánya

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Minden egy helyen – Egy F1-es autó kormánya


2013/08/31

A Forma 1-ben minden a műszaki fejlesztésekről, így hát ne csodálkozzunk azon, ha az F1-es betontorpedók kormánykerekei lassan már úgy néznek ki, mint egy repülőgép műszerfala.

 A Forma 1-ben minden a műszaki fejlesztésekről, így hát ne csodálkozzunk azon, ha az F1-es betontorpedók kormánykerekei lassan már úgy néznek ki, mint egy repülőgép műszerfala.

A pilótáknak az utóbbi években egyre több dologgal kell foglalkozniuk a vezetés közben, mivel a kormányon a kapcsolók és gombok száma évről-évre egyre csak nő. 
 
Legutóbb például 2011-ben két plusz kapcsolóval bővült a már így is bonyolultnak nevezhető F1-es kormány. Az egyik volt az úgy nevezett mozgási energia visszanyerő rendszer (KERS) aktiválója, míg a másik a mozgatható hátsószárny (DRS) működtetője. Mind a két rendszer nagyon fontos eleme egy Forma 1-es autónak, mivel az előbbi gombjának lenyomásával a versenyző 6,7 másodpercig 80 lóerővel növeli az autó teljesítményét, míg az utóbbi a kocsi légellenállását csökkenti a végsebességének a növelésével.
 
Természetesen a királykategória autói mind pillangóváltóval vannak felszerelve, a váltókarok pedig a kuplungkarokkal együtt a kormánykerék hátulján találhatóak. 
 
 
F1-es kormány
A kormány tetején egy kijelző is helyet kapott, mely megjeleníti a pilóta számára az autó összes funkcióját, sőt a versenyző még fényjelzést is kap, amikor a versenyen az előtte haladó autó mögött 1 másodpercen belül van a kijelölt mérési pontban. Így ezzel az FIA-tól engedélyt kap a hátsó légterelő szárny aktiválására. 
 
A pilóta különféle beállításokat is abszolválhat a kormány segítségével, mint például az üzemanyag keverék beállítását illetve egyéb módosításokat is, melyeket a kormányon lévő tárcsasorokkal valósíthat meg. 
 
Egy Forma 1-es kormányán ezek mellett megtalálható még a sebességkorlátozó gomb, amely lelassítja az autót a boxutcában megengedett legmagasabb sebességre, továbbá az italos palack gombja, melynek megnyomásával izotóniás folyadék kerül a pilóta szájába egy műanyagcsövön keresztül, végül de nem utolsó sorban a csapatrádió gombja, mellyel a versenyző kapcsolatot létesíthet a versenymérnökével, a csapatvezetővel, illetve akár az istálló többi mérnökével is.
 
A kormányon elhelyezett gombok, kapcsolók és tárcsasorok azért különböző színűek, mivel ezáltal a versenyző könnyebben eligazodik a gombok és a kapcsolók sokaságában. 
 
Egy ilyen csodaszerkezet ára meghaladja a 10 millió forintot.
 
Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Jolle

A jolle uszonyos(svert), kabin nélküli sportvitorlás. Például: 420,470, Finn Dinghi, Cadet.

Halzolás

A halzolás meghatározását lásd a perdülés szótárszónál.

Felnőttképzés

A közel 15 éves tapasztalattal rendelkező EFEB Felnőttoktatási Központ olyan színvonalas...

Wellness

A wellness egyfajta testi-lelki fejlődést jelent, melynek eléréséhez a különböző wellness...

Rund Um

Rund Um vitorlás verseny történet 1998 óta Rund Um élőben is nyomon követhető az...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.