Fehér Szalag – NJL Nagydíj, 13. Izsák Szabolcs Emlékverseny

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Fehér Szalag beszámoló

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Fehér Szalag beszámoló


2010/06/20

Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

 Közel 200 hajó vágott neki a Balaton keleti medencéjében megrendezett nagyhajós túraversenynek. Ahogy az várható volt, a katamaránok uralták a mezőnyt, de arra talán senki nem számított, hogy ennyire gyorsak lesznek.

 

Fehér Szalag Njl Nagydíj 2010

Kis Kékszalag

A Fehér Szalag - NJL Nagydíj a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Balatonfüred túraútvonalon kerül megrendezésre, így kis Kékszalagnak is szokták nevezni. Két héttel a nagy regatta előtt több olyan csapat is vízre merészkedett, akik eddig még versenykörülmények között nem tesztelték magukat és az új versenygépüket. Elsősorban a katamaránok jelentették a legnagyobb látványosságot, hiszen eddig nem nagyon volt jellemző a többtestűek jelenléte a versenyeken.

Classic Round futam helyezettjei

A reggeli rajtot két részletben indította el a Magyar Vitorlás Szövetség, ugyanis először a klasszikus hajók rajtoltak el. A Balatonon található nagyszámú, gyönyörű állapotban lévő, felújított klasszikus fahajók számára a megbecsülés és a tisztelet kifejezéseként is rendezett külön rajtot a Szövetség. A Szoják Balázs főtitkár és az NJL támogatásával életre keltett, első alkalommal megrendezésre került ún. Classic Round versenyen, amelyen azok a hajók vehettek részt, amelyeket 1945 előtt terveztek, a Sirocco kapta el a legjobban az ütemet, és a 2-3-as északi szélben nagy előnyre tett szert a többiekhez képest. Előnyét végig megtartotta és elsőként futott be a Classic Round mezőnyben. A Kishamis, a Balaton legöregebb hajója (több mint száz éves!) is nagyon szépen haladt, végül a Mágia mögött a harmadik helyen végzett.

A második futam eredményei

A klasszikusok után fél órával később rajtolt el a  többi hajó. Az első katamarán, a Concept 25-ös még Kenese előtt utolérte a fahajók mezőnyét, és másfél óra alatt Siófokon volt. Az első bójaforduló után ugyan kicsit enyhült a szél, de az egész versenyen kitartóan északról fújt, így gyakorlatilag krajc nélkül teljesítették a résztvevők a távot. A Concept 25-öt még Tihany előtt utolérte Scholtz Imre katamaránja, és végül fél perces előnnyel abszolút elsőként futott be a balatonfüredi célba. Harmadik helyen Újhely-Gáspár Miklós és a skiff érkezett, a Principessa libera 10 perccel az első helyezett után futott be és végzett a negyedik helyen. Az első nem „rohanógépként” számon tartott hajó a 11. lett, az Orpheus 1 óra 20 perces különbséggel érte el a füredi célvonalat.

Díjkiosztó

A Fehér Szalag - NJL Nagydíj és a Classic Round díjkiosztójára a balatonfüredi Kisfaludy színpadon került sor, miközben a füredi mólónál a klasszikus fahajókat a nagyközönség is megcsodálhatta. A többek között az NJL által is támogatott alsóörsi Harley Davidson Fesztiválról is több klasszikusnak számító motor is tiszteletét tette a díjkiosztón, így méltó körülmények között fejeződött be az egyik legkedveltebb nagyhajós ttúraverseny.

42. Kékszalag

A többtestűek sebességét és teljesítményét nézve egyre valószínűbb, hogy a két hét múlva megrendezésre kerülő 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíjon megdől az 1955 óta tartott rekord. Addig azonban még hátravan egy remek teszt-lehetőség: július 27-én kerül sor a Horváth Boldizsár emlékversenyre Balatonfüreden.

 

Abszolut befutás

Osztályonkénti eredmény

 

Székely-Nagy Katalin

sajtófőnök

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Catboat

            ...

Hajóút

A hajóút a viziútnak hajók közlekedésére kijelölt, kijelölés hiányában a...

Business formal

Manapság egyre több helyen találkozhatunk a dress code fogalmával, bár tény, hogy ezzel...

Kenese Marina Port

A Kenese Marina-Port bemutatása A Kenese Marina-Port , a Balaton egyik legnagyobb, 270...

Pilotkönyv

 A vízterület jellegzetességeit és a kikötõket bemutató könyv.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.