Fejlesztik a balatoni vasutat, gyorsabban juthatunk le a Balatonra hamarosan!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Gyorsabban juthatunk le a Balatonra hamarosan: fejlesztik a balatoni vasutat!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Gyorsabban juthatunk le a Balatonra hamarosan: fejlesztik a balatoni vasutat!


2020/06/03
VN

Idén megkezdődik a Balatonfüred–Tapolca–Keszthely vasútvonal villamosításának tervezése, ami, ha megvalósul, akkor gyorsabban, valamint jóval komfortosabban juthatunk majd el a Balatonra, derül ki az Origo cikkéből.

A balatoni vasútvonal fejlesztése

A balatoni infrastruktúra

Alapvetően a balatoni infrastruktúra jól kiépített. Megfelelőek a közutak és a vasutak is. Az év 12 hónapjából 10 hónapban minden igényt kielégítenek, de aztán jön a júliusi, valamint augusztusi nagy dömping. Gondolom senkinek sem kell bemutatnom a Balatonra való lejutást egy napsütötte szombat délelőttbe nyúló reggelen. Nem egyszerű sem autóval, sem vonattal, annak ellenére, hogy az infrastruktúra jól kiépített, és minden igénynek megfelel mondjuk egy októberi szerdán. Ezzel a problémával a hivatalos szervek is tisztában vannak, és dolgoznak a megoldáson: „A közút áteresztőképessége adott, azonban a vasúti szolgáltatás rugalmas lehet, feltéve, ha ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Például a pálya, amely, ha felújított és villamosított, akkor lehetővé teszi, hogy a MÁV-Start az iskolai szünet idején a Balaton mellé vezényelje korszerű, légkondicionált, elővárosi villamos motorvonatait.”

 

A cél a teljes északi part villamosítása

A Flirtök áthelyezése nagyon jól működik a déli parton, az elővárosi klímás gyorsvonatok akár egy óra alatt leérnek a Déliből Siófokra. Az északi parton miért nem működik? Az északi oldal adottságai jóval másabbak, szintkülönbségek, szűk kanyarok teszik lehetetlenné, hogy a vonatok sebességi rekordokat döntsenek, továbbá villamosítás hiánya is megoldatlan kérdés jelen pillanatban, de éppen ezért dolgoznak rajta, bár a fejlesztéseket a nyári nagy dömping idejére szüneteltetik. Az április végéig tartó vágányzárban a felsővezetéki oszlopok állításán kívül sor került Balatonfűzfő állomás átépítésére, valamint a Csittényhegyi alagút mélyítésére.

 

Még idő kell, hogy elkészüljön a vonal fejlesztése

Jogos a kérdés, hogy mégis mikorra készül el a fejlesztés, és mikortól lehet majd komfortos, légkondicionált vonatokkal szélsebesen utazni a magyar tengerre? Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott:” ha a minap bejelentett beszerzés a tervek szerint halad, akkor a villamos-hibrid, vagyis az áramszedős-akkumulátoros kettős üzemű motorvonatok közül az első tíz Budapest és Tapolca között közlekedik majd 2023-ban, Füredtől behúzott áramszedőkkel.” De az első szakasz várhatóan még 2021 tavaszán kész lesz. Ha elkészül a rekonstrukció, akkor a Balatonfüredig utazóknak a villamos vontatás gyorsulásából eredő időnyereséggel csökkenhet az eljutási idő.
 


Balaton érdekesség technológia utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Rolex Middle Sea Race

Rolex Middle Sea Race történet A Rolex Middle Sea Race egy klasszikus, magas presztizsű...

Mozgókötél

Mozgókötél - a vitorlák fel, le és kezelésére használt kötelek

Bója

A bója a mederfenéken rögzített úszóképes jelzőeszköz.

Balaton 295

A Balaton 295 vitorlás hajó bemutatása: A Balaton 295 a közkedvelt és sikeres Balaton...

Balatonboglár - BH Zrt.

Balatonboglári BH Zrt. Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton nyugati medencéjének déli...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.