Felkészülés a tavaszi vitorlázásra professzionálisan– 7 fontos feladat a vitorlásodon a szezon kezdete előtt

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Felkészülés a tavaszi vitorlázásra – 7 fontos feladat a szezon kezdete előtt

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Felkészülés a tavaszi vitorlázásra – 7 fontos feladat a szezon kezdete előtt


2022/02/24
VN

Nyakunkon a tavasz, és habár az időjárás egyáltalán nem télies odakint, még mindig nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy kezdetét vette az idei vitorlás szezon. Bizonyára már te is tűkön ülve várod, hogy a hullámok hátán tölthesd szabadidődet, azonban a biztonságos vitorlázáshoz először meg kell győződnöd róla, hogy hajód készen áll-e az idei esztendőre. Az alábbiakban néhány fontos feladatot sorolunk fel, amiket neked is érdemes elvégezned, hogy hajód biztonságosan, a legjobb teljesítményével szelhesse a hullámokat!

Felkészülés a tavaszi vitorlázásra

1. Szelektálj és rakj rendet

Ez egy hosszadalmas és fárasztó feladat lehet, de hosszútávon nagyon is fontos, hogy hajódon semmilyen felesleges dolog ne maradjon, és minden a helyére kerüljön. Rendezd három kategóriába a hajódon található dolgokat: „marad”, „megy”, „nem tudom”. Tedd félre azokat a dolgokat, amik már nem kellenek, és ellenőrizd azokat, amikre mész szükséged lesz (kell-e esetleg újra cserélni valamit stb.) Amikor aztán visszapakolsz, ügyelj rá, hogy minden a helyére kerüljön. Így a hajó rendezetten, felesleges holmik nélkül áll majd készen az első utazásra!

 

2. Ellenőrizd az állókötélezetet

Egy 20 éves kötélzet nem éppen életbiztosítás, és jó esetben egy árbócodat veszítheted el miatta, rosszabb esetben pedig sokkal súlyosabb balesetek is előfordulhatnak hajódon. Ha a kötelek felsértik az ujjadat, amikor végighúzod rajtuk őket, akkor ideje lecserélni őket (de előbb fertőtlenítsd le az ujjaidat). Na persze, ne sebesítsd meg magadat, csak jó alaposan ellenőrizd, hogy látsz-e rajtuk szálkákat. Ha nem vagy biztos a dologban, kérd egy szakember segítségét!

 

3. Ellenőrizd a futókötélzetet

A tavaszi ellenőrzésből nem maradhat ki a futókötélzet sem, ami a vitorlák felhúzásához és állításához használt köteleket jelenti. Ellenőrizd őket közelről. Ha szemmel láthatóan mocskosak, vagy kezdenek szétjönni, akkor minden bizonnyal cserére lesz szükséged. Szintén érdemes szakmai segítséget kérni ehhez, ha nem vagy biztos a dolgodban.

 

4. Ellenőrizd az utánfutót

Ha utánfutón szoktad szállítani hajódat, akkor ezt se felejtsd el alaposan átnézni, mielőtt útra kelnél vele. Ha az utánfutó régi, vagy egyszerűen érzed, hogy nem elég stabil, akkor ne bízd rá egyik legdrágább kincsed épségét. Végezz alapos karbantartást rajta, cseréld ki, amit kell, fesd újra, és így tovább. Ha menthetetlen, akkor ne bízd a véletlenre, és szerezz inkább egy újat!

 

5. Nézd meg a hajó motorját

A hajó motorja rendszeres odafigyelést és karbantartást igényel, függetlenül attól, hogy fedett vagy fedetlen részen helyezkedik el. Ha nem téliesítetted az előző szezon végén, akkor nagyon fontos, hogy szigorúan és alaposan átvizsgáld. Nincs is rosszabb annál, mint amikor a motor váratlanul feladja a küzdelmet a víz közepén. Ha nincs elég műszaki tapasztalatod hozzá, akkor kérj meg egy specialistát erre a feladatra. Semmiképpen ne hagyd ki!

 

6. Nézz rá a hajó fenekére

Ha az előző szezon végén kivontattad a hajót a szárazföldre, akkor bizonyára megvizsgáltad a fenekét is, hogy megnézd, milyen karbantartást igényel, vagy újra kell-e festeni. A nagyobb testű hajók feneke, amelyeken többféle víz alatti berendezés is működik, rendszeres ellenőrzést és karbantartást igényel. Nézd vagy nézesd meg a vízfelszín alatti részeket, hogy ne a nyílt vízen okozzanak kellemetlen (vagy akár életveszélyes) meglepetéseket.

 

7. Ellenőrizd a biztonsági felszereléseket

Remélhetőleg ezt mondanunk sem kell. Minden hajón jelen kell lennie az alapvető biztonsági és életmentő felszereléseknek, amelyek még a szavatossági idejükön belül vannak. Vonatkozik ez a tűzoltókészülékekre, az elsősegély-készletekre és a mentőmellényekre is. Ha kell, kérj fel egy hajóbiztonsági ellenőrt, hogy vizsgálja meg járművedet.
 


érdekesség hajó hír vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Baum

Baum: Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...

Préselés

Préselésnek hívjuk, ha szél ellen vitorlázunk (kreuzolunk) és jobban szél felé tartunk a...

Kimm

Kimm - sarkos építésû hajóknál a fenék síkjának és az oldal síkjának találkozása

Rendezvényhelyszín Budapesten

A rendezvények esetében különösen fontos, hogy megfelelő helyszínt találjunk. Egy rosszul...

Salona 37

Salona 37 vitorlás hajó bemutatás A Salona 37 vitorlás hajó követi az előző modellek...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.