Nézd meg te is a veleméri fény templomát!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Velemér, a fény templomának otthona

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Velemér, a fény templomának otthona


2016/05/17

A Veleméren található templomot nem is olyan egyszerű megtalálni, hiszen a falu egyik kieső végében lehet rábukkanni, méghozzá a Papréten. Azonban ha rávesszük magunkat és felkutatjuk, felejthetetlen élményben lesz részünk. Elmondom, miért!

 

Ismerd meg te is a fény templomát, mely Veleméren található!

Velemér településére az Őrségben bukkanhatunk rá és igen szerencsés helyzetben van az egész környék, hiszen az idők során dúló háborúk után az itt található értékek és épületek java épségben fennmaradt.


Ide tartozik a kis település kieső részén, a Papréten található Szentháromság -  templom is, mely története az Árpád – korig visszanyúlik.


A reformkor idején falait fehérre meszelték és ez mai napig megmaradt az eredeti falra festett képekkel együtt.
Így ez az apró templom mindmáig megőrizte korának régi fényét, mely az 1300-as években tündökölt.

 

 

 

 

 

Idegenvezetést is kérhetünk ha a templomba betérünk, feltűnően sok turista érkezik ide.
A körbevezetés során azt is megtudhatjuk, miért is hívják a helyiek és a környéken élők a fény templomának.


1976-ban és 2005-ben vizsgálatokat folytattak itt, ennek során derült ki az, hogy a freskók és az épület elrendezése sajátos, így a magas, keskeny ablakok fénye minden jeles napon az aktuális naphoz kötődően felfestett képekre vetül.


Négy darab ilyen kép található a templomban, az első a napéjegyenlőséghez, a második a Szentháromság vasárnapjához, a harmadik a téli napfordulóhoz, a negyedik pedig Szent Miklós napjához köthető.

 

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

 

Forrás: mertutaznijo.cafeblog.hu

 

Ismerd meg te is a fény templomát, mely Veleméren található!

Van azonban egyetlen egy kép, mely semmilyen napon nem kerül a fény alá, soha sincs megvilágítva, ez pedig az a freskó, mely ördögöket ábrázol.


A Szentély ablaka úgy épült, hogy a freskók a Szentháromság vasárnapján, mikor a nap első sugarai válnak láthatóvá, pont a hármas körre esnek, a diadalív belső oldalára készített szentháromság – jelképére.


Az a jelenet, mely azt ábrázolja, mikor Szent Mária az újszülött Jézussal a karján várja a három helyről érkező királyokat, a téli napforduló idején fürdik fényárban.


Szent Miklós napján, azaz a Mikulás érkezésének napján az őt ábrázoló képre esik a nap sugara, azaz december 6-án.
A napéjegyenlőség napján pedig a fények nem közvetlenül, hanem visszaverődés folytán jutnak el a templomba, ekkor vetül a keresztre feszített Jézusra és Szent Lászlóra a napsugár.

 

 

 

 

 

 

Bár sokan látogatják, mégsem kap elég hírt ez az apró templom, pedig igazán megérdemelné.


Nem csak azért, mert az elmúlt évszázadok megpróbáltatásai során egészen épen és jó állapotban megmaradt az utókornak, hanem azért is, mert egyszerűen lenyűgöző dolog az, hogy nyolcszáz évvel ezelőtt élt emberek ilyen különös tekintettel alakították ki a templomot, hiszen a festmények kötődnek a nap fényének mozgásához is.


Ez egyszerre varázslatos és lenyűgöző dolog, melyet sokkal több embernek meg kellene ismernie!

 

Forrás: mertutaznijo.cafeblog.hu

 


érdekességek túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Rendezvényhelyszín

Rendezvényhelyszín Balaton vagy Budapest legszebb részein? Országunk szerencsére gyönyörű...

Balatongyörök Horgász Egyesület

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Horgász Egyesület...

Cirrus

A cirrus egy 8-12 km magasan úszó apró fehér pamacsos felhőfajta. Ha kis számban...

Húsvéti nyúl

A Húsvéti nyúl A húsvéti nyúl, vagy húsvéti nyuszi, nyuszi a húsvét ünnephez...

Óvózászló

Piros zászló, mellyel versenyen jelezzük az ellenünk szabálytalankodó hajó és a zsûri...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.