Nézd meg te is a veleméri fény templomát!

hirdetes

Velemér, a fény templomának otthona

Ilyés Zsófia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Veleméren található templomot nem is olyan egyszerű megtalálni, hiszen a falu egyik kieső végében lehet rábukkanni, méghozzá a Papréten. Azonban ha rávesszük magunkat és felkutatjuk, felejthetetlen élményben lesz részünk. Elmondom, miért!

 

Ismerd meg te is a fény templomát, mely Veleméren található!

Velemér településére az Őrségben bukkanhatunk rá és igen szerencsés helyzetben van az egész környék, hiszen az idők során dúló háborúk után az itt található értékek és épületek java épségben fennmaradt.


Ide tartozik a kis település kieső részén, a Papréten található Szentháromság -  templom is, mely története az Árpád – korig visszanyúlik.


A reformkor idején falait fehérre meszelték és ez mai napig megmaradt az eredeti falra festett képekkel együtt.
Így ez az apró templom mindmáig megőrizte korának régi fényét, mely az 1300-as években tündökölt.

 

 

 

 

 

Idegenvezetést is kérhetünk ha a templomba betérünk, feltűnően sok turista érkezik ide.
A körbevezetés során azt is megtudhatjuk, miért is hívják a helyiek és a környéken élők a fény templomának.


1976-ban és 2005-ben vizsgálatokat folytattak itt, ennek során derült ki az, hogy a freskók és az épület elrendezése sajátos, így a magas, keskeny ablakok fénye minden jeles napon az aktuális naphoz kötődően felfestett képekre vetül.

hirdetes


Négy darab ilyen kép található a templomban, az első a napéjegyenlőséghez, a második a Szentháromság vasárnapjához, a harmadik a téli napfordulóhoz, a negyedik pedig Szent Miklós napjához köthető.

 

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

 

Forrás: mertutaznijo.cafeblog.hu

 

Ismerd meg te is a fény templomát, mely Veleméren található!

Van azonban egyetlen egy kép, mely semmilyen napon nem kerül a fény alá, soha sincs megvilágítva, ez pedig az a freskó, mely ördögöket ábrázol.


A Szentély ablaka úgy épült, hogy a freskók a Szentháromság vasárnapján, mikor a nap első sugarai válnak láthatóvá, pont a hármas körre esnek, a diadalív belső oldalára készített szentháromság – jelképére.


hirdetes
Az a jelenet, mely azt ábrázolja, mikor Szent Mária az újszülött Jézussal a karján várja a három helyről érkező királyokat, a téli napforduló idején fürdik fényárban.


Szent Miklós napján, azaz a Mikulás érkezésének napján az őt ábrázoló képre esik a nap sugara, azaz december 6-án.
A napéjegyenlőség napján pedig a fények nem közvetlenül, hanem visszaverődés folytán jutnak el a templomba, ekkor vetül a keresztre feszített Jézusra és Szent Lászlóra a napsugár.

 

 

 

 

 

 

Bár sokan látogatják, mégsem kap elég hírt ez az apró templom, pedig igazán megérdemelné.


Nem csak azért, mert az elmúlt évszázadok megpróbáltatásai során egészen épen és jó állapotban megmaradt az utókornak, hanem azért is, mert egyszerűen lenyűgöző dolog az, hogy nyolcszáz évvel ezelőtt élt emberek ilyen különös tekintettel alakították ki a templomot, hiszen a festmények kötődnek a nap fényének mozgásához is.


Ez egyszerre varázslatos és lenyűgöző dolog, melyet sokkal több embernek meg kellene ismernie!

 

Forrás: mertutaznijo.cafeblog.hu

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

érdekességek túra utazás
hirdetes