notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Fertő-tó és az Esterházy kastély története

hirdetes

Ismerd meg a Fertő tavat és az Esterházy kastélyt

tp
hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

Magyarország egyik legérdekesebb tája a Fertő-tó és Fertőd. Sokan igazából nem is ismerik ezt a videéket, de nem árt, ha az ember minél jobban megismeri! Sok-sok érdekesség jön most róluk!

Csodálatos vidék ez

 

A Fertő-tó egyik legnagyobb tava lehetne az országnak, ha a nagy része nem Ausztriában lenne. Nálunk csak az egynegyede található.Talán ezért, talán nem, de mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy Ausztriában sokkal nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen ez számít a bécsiek egyik legkedveltebb üdülőövezetének. Magyarországon meg mintha egy fekete pont lenne csak a térképen.A története is nagyon érdekes.

 

 

Az 1860-as években például teljesen kiszáradt, de rá néhány évre már a mai területének másfélszeresére duzzadt. Nem egy mély tóról beszélünk, hiszen átlagosan csak másfél méter mély.Szerencsére mindkét ország rájött, hogy a természeti oldalát is meg kell védeni, ezért manapság már mindkét ország nemzeti parkkal védi.Az is jó, hogy immáron nálunk is egyre inkább zárkózik fel a legkedveltebb látványosságok közé.

 

 

Az Esterházy-kastélyról a következő oldalon olvashatnak!

Csodálatos vidék ez

 

hirdetes

Nem csak a tó az, amiért érdemes ide látogatni. Fertőd egy kisváros, melynek 3360 lakosa van. Az Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne lévő kortörténeti kiállítás a városka és környék fő nevezetessége, sőt talán Magyarország egyik leghíresebb turisztikai látványossága.A kastély a mai formáját a 18. század második felében érte el, melynek a terveit a névadó Esterházy Miklós készítette.  Közel húsz év kellett ahhoz, hogy a jelenlegi épületegyüttes kialakuljon.

 

Elnézve a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles kastélyokat, melyek a kor legnagyobb és legszebb épületei voltak, megállapíthatjuk, hogy a fertődi kastély a méltó párja lehet nekik.Ez a –mai szóval nézve- beruházás eredményeként a barokk-rokokó kastély együttese jött létre. Úgy is nevették, hogy a magyar Verszália.Lélegzetelállító kovácsoltvas kapu, háromemeletes főépület, 126 szoba, óriási belső terek. Ezek a jellemzői feketén-fehéren.

hirdetes

 

 

Csodálatos vidék ez

 

A fénykorát tehát 1762 és 1790 között élte, hiszen ekkor évente itt rendezték az eszterházi mulatságokat, sőt 1773-ban maga Mária Terézia is itt tartózkodott. Ebben az időszakban volt a híres osztrák zeneszerző, karmester Joseph Haydn a kastély udvari zeneigazgatója, ami által egész Európa zenei központjává vált.Esterházy halála után a család elköltözött innen, a kastély pedig fokozatosan veszíteni kezdett a fényéből.

 

A falu, melynek időközben Eszterháza volt a neve, az említett események miatt immáron az érdekeltség elveszítése után Fertőd lett.A sokáig pusztuló létesítményt csak az 1960-as években kezdték renoválni, régi fényébe visszaemelni. Manapság szerencsére ismét a régi fényében ragyog, mely által az ország egyik legnagyobb turisztikai értékévé vált.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

EGIS Vizisporttelep Csopakon

A Balaton keleti medencéjének északi partján Csopaknál található az EGIS Vizisporttelep... Tovább

Detre Dia

Detre Dia, szörf olimpikon Lásd itt: Detre Diána Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 206

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek