notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Fertő-tó és az Esterházy kastély története

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Ismerd meg a Fertő tavat és az Esterházy kastélyt

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ismerd meg a Fertő tavat és az Esterházy kastélyt


2019/06/24
tp

 

Magyarország egyik legérdekesebb tája a Fertő-tó és Fertőd. Sokan igazából nem is ismerik ezt a videéket, de nem árt, ha az ember minél jobban megismeri! Sok-sok érdekesség jön most róluk!

Csodálatos vidék ez

 

A Fertő-tó egyik legnagyobb tava lehetne az országnak, ha a nagy része nem Ausztriában lenne. Nálunk csak az egynegyede található.Talán ezért, talán nem, de mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy Ausztriában sokkal nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen ez számít a bécsiek egyik legkedveltebb üdülőövezetének. Magyarországon meg mintha egy fekete pont lenne csak a térképen.A története is nagyon érdekes.

 

 

Az 1860-as években például teljesen kiszáradt, de rá néhány évre már a mai területének másfélszeresére duzzadt. Nem egy mély tóról beszélünk, hiszen átlagosan csak másfél méter mély.Szerencsére mindkét ország rájött, hogy a természeti oldalát is meg kell védeni, ezért manapság már mindkét ország nemzeti parkkal védi.Az is jó, hogy immáron nálunk is egyre inkább zárkózik fel a legkedveltebb látványosságok közé.

 

 

Az Esterházy-kastélyról a következő oldalon olvashatnak!

Csodálatos vidék ez

 

Nem csak a tó az, amiért érdemes ide látogatni. Fertőd egy kisváros, melynek 3360 lakosa van. Az Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne lévő kortörténeti kiállítás a városka és környék fő nevezetessége, sőt talán Magyarország egyik leghíresebb turisztikai látványossága.A kastély a mai formáját a 18. század második felében érte el, melynek a terveit a névadó Esterházy Miklós készítette.  Közel húsz év kellett ahhoz, hogy a jelenlegi épületegyüttes kialakuljon.

 

Elnézve a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles kastélyokat, melyek a kor legnagyobb és legszebb épületei voltak, megállapíthatjuk, hogy a fertődi kastély a méltó párja lehet nekik.Ez a –mai szóval nézve- beruházás eredményeként a barokk-rokokó kastély együttese jött létre. Úgy is nevették, hogy a magyar Verszália.Lélegzetelállító kovácsoltvas kapu, háromemeletes főépület, 126 szoba, óriási belső terek. Ezek a jellemzői feketén-fehéren.

 

 

Csodálatos vidék ez

 

A fénykorát tehát 1762 és 1790 között élte, hiszen ekkor évente itt rendezték az eszterházi mulatságokat, sőt 1773-ban maga Mária Terézia is itt tartózkodott. Ebben az időszakban volt a híres osztrák zeneszerző, karmester Joseph Haydn a kastély udvari zeneigazgatója, ami által egész Európa zenei központjává vált.Esterházy halála után a család elköltözött innen, a kastély pedig fokozatosan veszíteni kezdett a fényéből.

 

A falu, melynek időközben Eszterháza volt a neve, az említett események miatt immáron az érdekeltség elveszítése után Fertőd lett.A sokáig pusztuló létesítményt csak az 1960-as években kezdték renoválni, régi fényébe visszaemelni. Manapság szerencsére ismét a régi fényében ragyog, mely által az ország egyik legnagyobb turisztikai értékévé vált.

 


érdekességekKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Manőver

A hajóval végrehajtott mûveletek, mozdulatok neve.

Dakron

A Dakron egy műanyag vitorla anyag.

Laterál felület

A hajótest vízbemerült részének oldalnézeti vetülete.

Kávézó Budán

A PRE-GO egy különleges kávézó Budán, ahova érdemes ellátogatnod, ha a minőségi kávézás...

Esküvő szervezés

Esküvőt szervezni nem egyszerű dolog. Életünk legszebb napjának tökéletesnek kell lennie,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!