Ismerd meg te is hazánk második legnagyobb tavát, a Fertőt!

hirdetes

Hazánk második legnagyobb tava, a Fertő-tó

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Fertő-tó Magyarország második legnagyobb tava, egyben lefolyástalan is, és Sopron közelében található, hazánk északnyugati határánál. Most erről tudhattok meg többet.
 

Magyarország második legnagyobb tava, a Fertő

Nevét a „fertő” szóból kapta, ami mocsarasat, sárosat jelent, bár mára már eléggé elavult lett ez a kifejezés, de a tóra még mindig igaz, hiszen a magyar részének több, mint a 4/5-ét, az osztrákénak pedig több, mint a felét nád fedi el.

 


A tó múltja sok vita tárgya volt. Régészeti feltárások bizonyítják, hogy már az újkőkorban lakott volt a környéke, akkor Pelso néven ismerték. 

 


Feltevések szerint Galerius császár szinte tetljesen kiszáríttatta a negyedik században, ám hamar megtelt újra vízzel, bár a 14. században még kisebb volt, mint ahogyan ma láthatjuk, s legkeskenyebb része a közepe volt, ahol vámot szedtek rá. 

hirdetes

 


A tó többször apadt, és gyakran áradt, erre nem egy oklevél is bizonyítékul szolgál számunkra.

 

 

 

1855-ben azonban az itt élők figyelmét felkeltette, hogy a tó vize folyamatosan apad, eredeti partjait elhagyja, visszahúzódik innen, és 1866. júniusára teljesen eltűnt., s a maga után hagyott iszap olya életveszélyes volt, hogy senki nem mert a közelébe menni, hiszen záros időn belül elsüllyedt volna benne. 

hirdetes

 


1869-ig maradt ez így, teljesen ki volt száradva, így területét felszántották, és gazdasági épületeket húztak ide, pedig kiapadásának oka pusztán az akkori időben jelen lévő nagy szárazság volt, hiszen a patakok vize is elapadt, melyek táplálni tudták volna. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek utazás

Szótár

Takk

A takkot csapásnak is hívjuk. Egy csapás lehet jobb, bal, pozitív illetve negatív. Ha... Tovább

Catboat

            ... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.