notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg te is hazánk második legnagyobb tavát, a Fertőt!

hirdetes

Hazánk második legnagyobb tava, a Fertő-tó

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Fertő-tó Magyarország második legnagyobb tava, egyben lefolyástalan is, és Sopron közelében található, hazánk északnyugati határánál. Most erről tudhattok meg többet.
 

Magyarország második legnagyobb tava, a Fertő

Nevét a „fertő” szóból kapta, ami mocsarasat, sárosat jelent, bár mára már eléggé elavult lett ez a kifejezés, de a tóra még mindig igaz, hiszen a magyar részének több, mint a 4/5-ét, az osztrákénak pedig több, mint a felét nád fedi el.

 


A tó múltja sok vita tárgya volt. Régészeti feltárások bizonyítják, hogy már az újkőkorban lakott volt a környéke, akkor Pelso néven ismerték. 

 


Feltevések szerint Galerius császár szinte tetljesen kiszáríttatta a negyedik században, ám hamar megtelt újra vízzel, bár a 14. században még kisebb volt, mint ahogyan ma láthatjuk, s legkeskenyebb része a közepe volt, ahol vámot szedtek rá. 

 


A tó többször apadt, és gyakran áradt, erre nem egy oklevél is bizonyítékul szolgál számunkra.

 

hirdetes

 

 

1855-ben azonban az itt élők figyelmét felkeltette, hogy a tó vize folyamatosan apad, eredeti partjait elhagyja, visszahúzódik innen, és 1866. júniusára teljesen eltűnt., s a maga után hagyott iszap olya életveszélyes volt, hogy senki nem mert a közelébe menni, hiszen záros időn belül elsüllyedt volna benne. 

 


1869-ig maradt ez így, teljesen ki volt száradva, így területét felszántották, és gazdasági épületeket húztak ide, pedig kiapadásának oka pusztán az akkori időben jelen lévő nagy szárazság volt, hiszen a patakok vize is elapadt, melyek táplálni tudták volna. 
 

hirdetes
Magyarország második legnagyobb tava, a Fertő

Vízszintje a mai napig nagyon ingadozik, hiszen pusztán csak a Vulka folyó táplálja, iszapjában pedig nagyon sok nátrium lelhető fel, így a víz erős só, és lúgtartalommal rendelkezik, így eshet meg az is, hogy keleti partvidéke nagyon szikes. 

 

 


Mivel kiterjedése folyamatosan változik, így állandó partvonala sincsen, 100-200 évente mindig kiszárad, de volt már példa arra is, hogy olyan nagyra duzzadt, mint a Balaton (1768-69), így összesen öt falut is teljesen elnyelt.

 

 

Nádasában a nagy kócsag egész telepekben költ, és több, mint 700 pár madár él itt, akárcsak a kanalas gém, és a vörös gém is. További számos növény, és állatfaj él itt tömegesen, közülük pedig nem egy fokozottan védett is. 

 

Védelme közös érdekünk, akárcsak az összes többi természeti értékünké is!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Inzulinrezisztencia

  Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező... Tovább

Mannschaft

Ejtsd: mancsaft. A mancsaft a  legénység, versenyzõtárs. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 227

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek utazás