Ismerd meg te is hazánk második legnagyobb tavát, a Fertőt!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hazánk második legnagyobb tava, a Fertő-tó

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hazánk második legnagyobb tava, a Fertő-tó


2016/03/24

A Fertő-tó Magyarország második legnagyobb tava, egyben lefolyástalan is, és Sopron közelében található, hazánk északnyugati határánál. Most erről tudhattok meg többet.
 

Magyarország második legnagyobb tava, a Fertő

Nevét a „fertő” szóból kapta, ami mocsarasat, sárosat jelent, bár mára már eléggé elavult lett ez a kifejezés, de a tóra még mindig igaz, hiszen a magyar részének több, mint a 4/5-ét, az osztrákénak pedig több, mint a felét nád fedi el.

 


A tó múltja sok vita tárgya volt. Régészeti feltárások bizonyítják, hogy már az újkőkorban lakott volt a környéke, akkor Pelso néven ismerték. 

 


Feltevések szerint Galerius császár szinte tetljesen kiszáríttatta a negyedik században, ám hamar megtelt újra vízzel, bár a 14. században még kisebb volt, mint ahogyan ma láthatjuk, s legkeskenyebb része a közepe volt, ahol vámot szedtek rá. 

 


A tó többször apadt, és gyakran áradt, erre nem egy oklevél is bizonyítékul szolgál számunkra.

 

 

 

1855-ben azonban az itt élők figyelmét felkeltette, hogy a tó vize folyamatosan apad, eredeti partjait elhagyja, visszahúzódik innen, és 1866. júniusára teljesen eltűnt., s a maga után hagyott iszap olya életveszélyes volt, hogy senki nem mert a közelébe menni, hiszen záros időn belül elsüllyedt volna benne. 

 


1869-ig maradt ez így, teljesen ki volt száradva, így területét felszántották, és gazdasági épületeket húztak ide, pedig kiapadásának oka pusztán az akkori időben jelen lévő nagy szárazság volt, hiszen a patakok vize is elapadt, melyek táplálni tudták volna. 
 

Magyarország második legnagyobb tava, a Fertő

Vízszintje a mai napig nagyon ingadozik, hiszen pusztán csak a Vulka folyó táplálja, iszapjában pedig nagyon sok nátrium lelhető fel, így a víz erős só, és lúgtartalommal rendelkezik, így eshet meg az is, hogy keleti partvidéke nagyon szikes. 

 

 


Mivel kiterjedése folyamatosan változik, így állandó partvonala sincsen, 100-200 évente mindig kiszárad, de volt már példa arra is, hogy olyan nagyra duzzadt, mint a Balaton (1768-69), így összesen öt falut is teljesen elnyelt.

 

 

Nádasában a nagy kócsag egész telepekben költ, és több, mint 700 pár madár él itt, akárcsak a kanalas gém, és a vörös gém is. További számos növény, és állatfaj él itt tömegesen, közülük pedig nem egy fokozottan védett is. 

 

Védelme közös érdekünk, akárcsak az összes többi természeti értékünké is!


 


érdekességek utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hajózási Szabályzat ("HSz")

Hajózási Szabályzat ("HSz") - a Vízi Kresz, 39/2003 (VI.13.) GKM rendelet  

Leegierig

Leegierig - a széltõl elforduló hajót hívjuk így

Hotel Balatonfenyves

Hotel Balatonfenyves – Kényeztető nyugalom egy meghitt, csöndes helyen, a...

Ágy

Ágy

Fordulás

A fordulás a szél felé történő csapás váltás.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.