A legjobb filmek a vitorlázásról, amiket minden hajósnak látnia kell

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A legjobb filmek a vitorlázásról, amiket minden hajósnak látnia kell

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A legjobb filmek a vitorlázásról, amiket minden hajósnak látnia kell


2023/10/30
VN

Frissítve: 2024/03/28
Frissítette: ZH

Ahogy a fagyos téli időjárás átveszi az irányítást hazánk vizei felett, a vitorlázás szerelmesei kénytelenek átmenetileg a szárazföldön elfoglalniuk magukat. Nem kell azonban teljesen mellőzni a hajózást a hétköznapokból, hiszen a tengeri élet szépségeit és kihívásait több klasszikus és újabban készült film is feldolgozta már. Az alábbiakban ezek közül sorolunk fel néhányat, amikre megéri időt szánni!

A legjobb filmek a vitorlázásról

Lázadás a Bountyn (1962)

Az 1962-es Lázadás a Bountyn az azonos néven elhíresült zendülést dolgozza fel Marlon Brando főszereplésével. Fletcher Christian hadnagyhelyettes szemszögéből követhetjük végig a Brit Királyi Haditengerészet HMS Bounty névre keresztelt hajóján zajló eseményeket. 1984-ben Mel Gibson egy modernebb filmet is leforgatott a történetről ’A Bounty’ címmel.

 

A Karib-tenger kalózai (2003-2017)

A Karib-tenger kalózai egy ötrészes filmsorozat, amit valószínűleg nem sokaknak kell bemutatni. Ha azonban még sosem vetted rá magadat, hogy megnézd őket, mindenképpen adj nekik egy esélyt! A történet Jack Sparrow kapitány (Johnny Depp) körül forog, aki végtelenül szórakoztató (és természetfeletti) kalandokat él át a filmek során. Habár a filmsorozat kevésbé koncentrál magára hajózásra, természetesen tele van látványos és izgalmas tengeri jelenetekkel.

 

Sodródás (2018)

Az igaz történet alapján készült Sodródás egyszerre egy romantikus vitorlás kalandfilm. Ne számíts azonban vidám, önfeledt jelenetekre, ez az alkotás ugyanis sokkal inkább a tengeri élet veszélyeire és küzdelmeire koncentrál.

 

Minden odavan (2013)

Robert Redford egy tapasztalt tengerész szerepét ölti magára ebben a 2013-as kalandfilmben, és egyedül indul útnak egy vitorlás fedélzetén az Indiai-óceánon. Egy súlyos baleset következtében azonban a dolgok éles fordulatot vesznek, és a kapitánynak mindent be kell vetnie annak érdekében, hogy életben maradjon.

 

Maidentrip (2013)

A Maidentrip egy kalandos dokumentumfilm Laura Dekkerről, aki 14 évesen indult útnak, hogy a történelem legfiatalabb tengerészeként hajózza körbe a bolygót. Persze ez nem olyasmi, amire az ember csak úgy elszánja magát, aztán történik minden magától. Dekker inspiráló története mégis bebizonyítja, hogy ha valaki igazán szeretne valamit, akkor semmi sem állhat az útjába.

 

Shackleton: Death or Glory (2013)

Ez a 3 részes mini dokumentumsorozat (amelyet „Chasing Shackleton” címen is megtalálsz az interneten) Sir Ernest Shackleton felfedező 1914-es transzantarktiszi expedíciójának útvonalát követi végig. A modern expedíciót a tudós-kalandor Tim Jarvis vezeti, aki legénységével az eredeti hajó replikájában vág neki a fagyos utazásnak.

 

Sea Gypsies: The Far Side of the World (2016)

„Egy csapat gazember” egy kézzel épített hajón indul útnak, bármiféle engedély, biztosítás és költségkeret terhe nélkül. Habár a dokumentumfilmben látottak éles ellentétjei annak, amit az ember a vitorlás iskolában tanul, az több díjat is nyert alkotás kétségtelenül egy érdekes szögből mutatja be a tengeri életet.

 

The Old Man and the Sea: Return to Cuba (2018)

Habár ez a dokumentumfilm nem a majdnem azonos című Hemingway-regény („Az öreg halász és a tenger”) alapján készült, meglepően sok kalandot és hajózást présel bele mindössze 76 perces játékidejébe. A film a veszélyes életviteléről elhíresült, 75 éves Finbar Gittlemant követi, aki egy igazi legendává vált a Karib-tenger és a floridai Key West városának tengerészei között. A filmben Gittleman először tér vissza a kubai Havannába Fidel Castro elnöksége óta.

       


érdekesség hír technológia vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fall

lásd: felhúzókötél

Alsó szem

Alsó szem: A vitorla alsó sarkára szerelt szem, ringli a sarok rögzítésére.

Takli

Takli: vitorlázat Tengeri mérföld (tmf v. M) - kb. 1852 méter.

Cirkáló

A cirkáló egy klasszikus, kecses tőkesúlyos vitorláshajó. Az utána szereplő szám a...

Dűznihatás

A dűznihatás jelentése réshatás, a levegő felgyorsulása a nagyvitorla és az orrvitorla között.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.