notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Finn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokára

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Finn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokára

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Finn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokára


2009/08/06
mvsz

Forrás: vitorlazas.hu

Brazil győzelemmel, orosz ezüst éremmel és ukrán bronzzal zárult a Balatonfüredi Yacht Club által rendezett Pata Boats Finn Junior Világbajnokság – Jorg Bruder Silver Cup.

Finn Junior Világbajnokság 
2009. július 30 - augusztus 6. Balatonfüred

 

Finn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokára

Finn Junior VB 2009 - Bakóczy Róbert, magyar siker!

Magyar sikernek is örülhettünk, hiszen Bakóczy Róbert az összetettben 9. helyen zárta a világversenyt.

Finn Junior VB 2009 - Szeszélyes időjárásSajnos a hat napos viadal alatt a Balaton nem a legszelesebb arcát mutatta. Meglehetősen szeszélyesen és kiszámíthatatlanul fújdogált, de a versenyzők összességében elégedetten tértek haza, minden idők legnagyobb résztvevői számát felvonultató junior finn világbajnokságán. Sőt a szél búcsúzóul megmutatta, hogy fújni is tud, mert a záróünnepség végén a Szózat alatt már az északi feszítette a magyar lobogót.

Finn Junior VB 2009 - Medal Race

A világbajnokság utolsó napján az első 10 helyezett versenyző a „Medal Race”-ben vitorlázhatott a dobogós helyezésekért. Az eddigi pontjaik mellé az éremfutamban szerzett helyezés duplán számít és nem kiejthető. A döntősöknek nagyon kellett koncentrálni, mert a dobogós helyek sorsa még egyáltalán nem volt lejátszott. Örvendetese és egyben elgondolkodtató is, hogy Bakóczy Róbert, aki alapvetően Laserben versenyez és csupán csak kirándulást tett a Finn osztályban a magyarok közül egyedüliként került a legjobb tízbe.

Az éremesélyesek tagjainak harmadszorra sikerült csak elrajtolni, mert nem volt kellően kialakult szél, a rajtnál is csupán 3-4 m/s-os gyenge keleti lengedezett. A német Massler korai rajtos volt, de javított, a cseh Vika az első kreutz szakaszban pumpálásért kapott egy 720-as büntetést. A szél folyamatosan jobbra lengett az egész futam alatt. Az olasz Baldassari és Bakóczy Róbert a pálya jobb oldalán vitorlázott, míg a brazil a bal oldalt választotta. A folyamatosan dk-i irányba forduló szélben a brazil Zarif még le tudta keresztezni a magyart és az olaszt, így az első cirkáló bóját ő vette elsőnek. Másodiknak az olasz érkezett majd a magyar, negyedik helyen pedig a cseh Vika érkezett, aki a büntetése ellenére jó tempóban vitorlázott. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az első hátszeles szakasz végére már utolérte, a kapunál pedig le is hagyta Bakóczyt.

A második körben még jobban továbblengett a szél dk-i irányba, így a taktikusabb helyen vitorlázó magyar visszavette a harmadik helyét a cseh Vikától. A brazil és olasz magabiztosan vitorláztak az első két helyen és ezt meg is tartották, majd ebben a sorrendbe be is futottak. Bakóczy Róbert a remek harmadik helyet szerezte meg.

Finn Junior VB 2009 - Final Race

A Final Raceben 40 egység vitorlázott, ugyanis a török Kaynar nem jött ki a végső futamra. 3-4 m/s-os keleti szélben kezdték meg az utolsó megmérettetést az egységek. A rajtnál remekül jött el a lee bójától Bartos Ádám, de utána már nem tudta megtartani ezt a pozíciót és a mezőny utolsó harmadában végzett. A futamot az a lengyel Ponieczynski nyerte meg, aki a próbafutamban is diadalmaskodott. Második lett az amerikai Cook, a harmadik pedig a német Froh. A legjobb magyar Hirschler Richárd a nyolcadik helyen végzett.

Finn Junior VB 2009 - Ünnepélyes díjkiosztó, Jorge Zarif a junior világbajnok 

Az ünnepélyes díjkiosztó valóban hangulatosra sikeredett, hiszen két magyar versenyző kivételével az összes finnes eljött ünnepelni a győzteseket. Így a főtámogató magyar Pata finn hajók építője mindenkinek személyesen adhatta át a fotóválogatást és versenyzőkről készült egyedi képet. A világbajnok brazil Zarif meghatódva énekelte a brazil himnuszt a Balatonfüredi Yacht Club hangárjában felállított színpadon, mögötte állt a nyereménye. Ez egy új, komplett Pata finn hajó, amit egy évig használhat a győztes. Az orosz Larionov sem tűnt csalódottnak a dobogó második fokán állva. Az ukrán Gusenko is mosolyogva vette át a bronzérmet és az első három helyezettnek, tehát neki is járó Pata karbon kormánylapátot.

Finn Junior VB 2009 - Bakóczy Róbert a legjobb magyar

A legjobb magyar indulóként Bakóczy Róbert a 9. hely díja mellett, megkapta Balatonfüred város Önkormányzatának külön díját az egyedi kristályvázát.

Finn Junior VB 2009 - Jorge Zarif 

A világbajnok Zarif boldogan és készségesen mesélt a kezdetekről: „ Hét éves korom óta vitorlázom, először Optimist-ben kezdtem ott nem voltam túl sikeres. Édesapám azt mondta, hogy nem az számít, hogy hol végzem, hanem hogy megtanuljak vitorlázni és igazából az eredmények majd más hajóosztályban, 13-14 éves korban fognak jönni. A Laser hajóban már jóval sikeresebb lettem, hiszen Brazil Bajnokságot is nyertem a juniorok között. Az igazi sikert a Finn osztály hozta, itt a Brazil bajnoki cím mellett, elnyertem a Dél-Amerikai Bajnoki címet is. Szeretnék profi vitorlázó lenni. Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy elnyertem a világbajnoki címet. Talán kívülről nem annyira látszott, de a Medal Race előtt nagyon izgultam a mert a szél nagyon össze-vissza fújt és több mint 30 fokokat fordult. Ám a rajt után már megnyugodtam és sikerült jól vitorláznom.”

Finn Junior VB 2009 - Végszó 

Jó volt látni, hogy mennyire lelkesek és vitorlázásra éhesek a nemzetközi finnes fiatalok, akik tudnak örülni és együtt ünnepelni a győztesekkel. És tanulságos volt megtapasztalni azt is, hogy bizony van még hova fejlődnie a hazai versenyzőknek.

Finn Junior VB 2009 EREDMÉNY

 

MVSZ

 

 

 

Finn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokára

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Játszótér építése

A játszótér egy fontos helyszín a gyermekek életében. Rengeteg időt töltenek itt, ezért...

Salgó polc

Salgó Polc

Özni

 Kötélvezetõ karika.

Észak Dunántúli Elektromos Vitorlázó Sportklub, Balatonalmádi

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az  Észak Dunántúli...

Útjog

Elhaladási jog, elsőbbség.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!