Finn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokára

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Finn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokára

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Finn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokára


2009/08/06

Forrás: vitorlazas.hu

Brazil győzelemmel, orosz ezüst éremmel és ukrán bronzzal zárult a Balatonfüredi Yacht Club által rendezett Pata Boats Finn Junior Világbajnokság – Jorg Bruder Silver Cup.

Finn Junior Világbajnokság 
2009. július 30 - augusztus 6. Balatonfüred

 

Finn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokára

Finn Junior VB 2009 - Bakóczy Róbert, magyar siker!

Magyar sikernek is örülhettünk, hiszen Bakóczy Róbert az összetettben 9. helyen zárta a világversenyt.

Finn Junior VB 2009 - Szeszélyes időjárás

Sajnos a hat napos viadal alatt a Balaton nem a legszelesebb arcát mutatta. Meglehetősen szeszélyesen és kiszámíthatatlanul fújdogált, de a versenyzők összességében elégedetten tértek haza, minden idők legnagyobb résztvevői számát felvonultató junior finn világbajnokságán. Sőt a szél búcsúzóul megmutatta, hogy fújni is tud, mert a záróünnepség végén a Szózat alatt már az északi feszítette a magyar lobogót.

Finn Junior VB 2009 - Medal Race

A világbajnokság utolsó napján az első 10 helyezett versenyző a „Medal Race”-ben vitorlázhatott a dobogós helyezésekért. Az eddigi pontjaik mellé az éremfutamban szerzett helyezés duplán számít és nem kiejthető. A döntősöknek nagyon kellett koncentrálni, mert a dobogós helyek sorsa még egyáltalán nem volt lejátszott. Örvendetese és egyben elgondolkodtató is, hogy Bakóczy Róbert, aki alapvetően Laserben versenyez és csupán csak kirándulást tett a Finn osztályban a magyarok közül egyedüliként került a legjobb tízbe.

Az éremesélyesek tagjainak harmadszorra sikerült csak elrajtolni, mert nem volt kellően kialakult szél, a rajtnál is csupán 3-4 m/s-os gyenge keleti lengedezett. A német Massler korai rajtos volt, de javított, a cseh Vika az első kreutz szakaszban pumpálásért kapott egy 720-as büntetést. A szél folyamatosan jobbra lengett az egész futam alatt. Az olasz Baldassari és Bakóczy Róbert a pálya jobb oldalán vitorlázott, míg a brazil a bal oldalt választotta. A folyamatosan dk-i irányba forduló szélben a brazil Zarif még le tudta keresztezni a magyart és az olaszt, így az első cirkáló bóját ő vette elsőnek. Másodiknak az olasz érkezett majd a magyar, negyedik helyen pedig a cseh Vika érkezett, aki a büntetése ellenére jó tempóban vitorlázott. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az első hátszeles szakasz végére már utolérte, a kapunál pedig le is hagyta Bakóczyt.

A második körben még jobban továbblengett a szél dk-i irányba, így a taktikusabb helyen vitorlázó magyar visszavette a harmadik helyét a cseh Vikától. A brazil és olasz magabiztosan vitorláztak az első két helyen és ezt meg is tartották, majd ebben a sorrendbe be is futottak. Bakóczy Róbert a remek harmadik helyet szerezte meg.

Finn Junior VB 2009 - Final Race

A Final Raceben 40 egység vitorlázott, ugyanis a török Kaynar nem jött ki a végső futamra. 3-4 m/s-os keleti szélben kezdték meg az utolsó megmérettetést az egységek. A rajtnál remekül jött el a lee bójától Bartos Ádám, de utána már nem tudta megtartani ezt a pozíciót és a mezőny utolsó harmadában végzett. A futamot az a lengyel Ponieczynski nyerte meg, aki a próbafutamban is diadalmaskodott. Második lett az amerikai Cook, a harmadik pedig a német Froh. A legjobb magyar Hirschler Richárd a nyolcadik helyen végzett.

Finn Junior VB 2009 - Ünnepélyes díjkiosztó, Jorge Zarif a junior világbajnok 

Az ünnepélyes díjkiosztó valóban hangulatosra sikeredett, hiszen két magyar versenyző kivételével az összes finnes eljött ünnepelni a győzteseket. Így a főtámogató magyar Pata finn hajók építője mindenkinek személyesen adhatta át a fotóválogatást és versenyzőkről készült egyedi képet. A világbajnok brazil Zarif meghatódva énekelte a brazil himnuszt a Balatonfüredi Yacht Club hangárjában felállított színpadon, mögötte állt a nyereménye. Ez egy új, komplett Pata finn hajó, amit egy évig használhat a győztes. Az orosz Larionov sem tűnt csalódottnak a dobogó második fokán állva. Az ukrán Gusenko is mosolyogva vette át a bronzérmet és az első három helyezettnek, tehát neki is járó Pata karbon kormánylapátot.

Finn Junior VB 2009 - Bakóczy Róbert a legjobb magyar

A legjobb magyar indulóként Bakóczy Róbert a 9. hely díja mellett, megkapta Balatonfüred város Önkormányzatának külön díját az egyedi kristályvázát.

Finn Junior VB 2009 - Jorge Zarif 

A világbajnok Zarif boldogan és készségesen mesélt a kezdetekről: „ Hét éves korom óta vitorlázom, először Optimist-ben kezdtem ott nem voltam túl sikeres. Édesapám azt mondta, hogy nem az számít, hogy hol végzem, hanem hogy megtanuljak vitorlázni és igazából az eredmények majd más hajóosztályban, 13-14 éves korban fognak jönni. A Laser hajóban már jóval sikeresebb lettem, hiszen Brazil Bajnokságot is nyertem a juniorok között. Az igazi sikert a Finn osztály hozta, itt a Brazil bajnoki cím mellett, elnyertem a Dél-Amerikai Bajnoki címet is. Szeretnék profi vitorlázó lenni. Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy elnyertem a világbajnoki címet. Talán kívülről nem annyira látszott, de a Medal Race előtt nagyon izgultam a mert a szél nagyon össze-vissza fújt és több mint 30 fokokat fordult. Ám a rajt után már megnyugodtam és sikerült jól vitorláznom.”

Finn Junior VB 2009 - Végszó 

Jó volt látni, hogy mennyire lelkesek és vitorlázásra éhesek a nemzetközi finnes fiatalok, akik tudnak örülni és együtt ünnepelni a győztesekkel. És tanulságos volt megtapasztalni azt is, hogy bizony van még hova fejlődnie a hazai versenyzőknek.

Finn Junior VB 2009 EREDMÉNY

 

MVSZ

 

 

 

Finn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Irodatakarítás Budapest

Irodatakarítás Budapest

Franck Cammas

Franck Cammas vitorlázó életrajz Franck Cammas 1972 december 22.-én született...

Kimm

Kimm - sarkos építésû hajóknál a fenék síkjának és az oldal síkjának találkozása

Aliga - Club Aliga

Club Aliga Vitorláskikötő bemutatása: A Club Aliga kikötő a Balaton keleti...

Árboc

Az árboc a vitorlázat tartóoszlopa.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.