notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Finn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokára

hirdetes

Finn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokára

mvsz
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Brazil győzelemmel, orosz ezüst éremmel és ukrán bronzzal zárult a Balatonfüredi Yacht Club által rendezett Pata Boats Finn Junior Világbajnokság – Jorg Bruder Silver Cup.

Finn Junior Világbajnokság 
2009. július 30 - augusztus 6. Balatonfüred

 

Finn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokára

Finn Junior VB 2009 - Bakóczy Róbert, magyar siker!

Magyar sikernek is örülhettünk, hiszen Bakóczy Róbert az összetettben 9. helyen zárta a világversenyt.

Finn Junior VB 2009 - Szeszélyes időjárás

Sajnos a hat napos viadal alatt a Balaton nem a legszelesebb arcát mutatta. Meglehetősen szeszélyesen és kiszámíthatatlanul fújdogált, de a versenyzők összességében elégedetten tértek haza, minden idők legnagyobb résztvevői számát felvonultató junior finn világbajnokságán. Sőt a szél búcsúzóul megmutatta, hogy fújni is tud, mert a záróünnepség végén a Szózat alatt már az északi feszítette a magyar lobogót.

Finn Junior VB 2009 - Medal Race

A világbajnokság utolsó napján az első 10 helyezett versenyző a „Medal Race”-ben vitorlázhatott a dobogós helyezésekért. Az eddigi pontjaik mellé az éremfutamban szerzett helyezés duplán számít és nem kiejthető. A döntősöknek nagyon kellett koncentrálni, mert a dobogós helyek sorsa még egyáltalán nem volt lejátszott. Örvendetese és egyben elgondolkodtató is, hogy Bakóczy Róbert, aki alapvetően Laserben versenyez és csupán csak kirándulást tett a Finn osztályban a magyarok közül egyedüliként került a legjobb tízbe.

Az éremesélyesek tagjainak harmadszorra sikerült csak elrajtolni, mert nem volt kellően kialakult szél, a rajtnál is csupán 3-4 m/s-os gyenge keleti lengedezett. A német Massler korai rajtos volt, de javított, a cseh Vika az első kreutz szakaszban pumpálásért kapott egy 720-as büntetést. A szél folyamatosan jobbra lengett az egész futam alatt. Az olasz Baldassari és Bakóczy Róbert a pálya jobb oldalán vitorlázott, míg a brazil a bal oldalt választotta. A folyamatosan dk-i irányba forduló szélben a brazil Zarif még le tudta keresztezni a magyart és az olaszt, így az első cirkáló bóját ő vette elsőnek. Másodiknak az olasz érkezett majd a magyar, negyedik helyen pedig a cseh Vika érkezett, aki a büntetése ellenére jó tempóban vitorlázott. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az első hátszeles szakasz végére már utolérte, a kapunál pedig le is hagyta Bakóczyt.

hirdetes

A második körben még jobban továbblengett a szél dk-i irányba, így a taktikusabb helyen vitorlázó magyar visszavette a harmadik helyét a cseh Vikától. A brazil és olasz magabiztosan vitorláztak az első két helyen és ezt meg is tartották, majd ebben a sorrendbe be is futottak. Bakóczy Róbert a remek harmadik helyet szerezte meg.

Finn Junior VB 2009 - Final Race

A Final Raceben 40 egység vitorlázott, ugyanis a török Kaynar nem jött ki a végső futamra. 3-4 m/s-os keleti szélben kezdték meg az utolsó megmérettetést az egységek. A rajtnál remekül jött el a lee bójától Bartos Ádám, de utána már nem tudta megtartani ezt a pozíciót és a mezőny utolsó harmadában végzett. A futamot az a lengyel Ponieczynski nyerte meg, aki a próbafutamban is diadalmaskodott. Második lett az amerikai Cook, a harmadik pedig a német Froh. A legjobb magyar Hirschler Richárd a nyolcadik helyen végzett.

Finn Junior VB 2009 - Ünnepélyes díjkiosztó, Jorge Zarif a junior világbajnok 

Az ünnepélyes díjkiosztó valóban hangulatosra sikeredett, hiszen két magyar versenyző kivételével az összes finnes eljött ünnepelni a győzteseket. Így a főtámogató magyar Pata finn hajók építője mindenkinek személyesen adhatta át a fotóválogatást és versenyzőkről készült egyedi képet. A világbajnok brazil Zarif meghatódva énekelte a brazil himnuszt a Balatonfüredi Yacht Club hangárjában felállított színpadon, mögötte állt a nyereménye. Ez egy új, komplett Pata finn hajó, amit egy évig használhat a győztes. Az orosz Larionov sem tűnt csalódottnak a dobogó második fokán állva. Az ukrán Gusenko is mosolyogva vette át a bronzérmet és az első három helyezettnek, tehát neki is járó Pata karbon kormánylapátot.

hirdetes

Finn Junior VB 2009 - Bakóczy Róbert a legjobb magyar

A legjobb magyar indulóként Bakóczy Róbert a 9. hely díja mellett, megkapta Balatonfüred város Önkormányzatának külön díját az egyedi kristályvázát.

Finn Junior VB 2009 - Jorge Zarif 

A világbajnok Zarif boldogan és készségesen mesélt a kezdetekről: „ Hét éves korom óta vitorlázom, először Optimist-ben kezdtem ott nem voltam túl sikeres. Édesapám azt mondta, hogy nem az számít, hogy hol végzem, hanem hogy megtanuljak vitorlázni és igazából az eredmények majd más hajóosztályban, 13-14 éves korban fognak jönni. A Laser hajóban már jóval sikeresebb lettem, hiszen Brazil Bajnokságot is nyertem a juniorok között. Az igazi sikert a Finn osztály hozta, itt a Brazil bajnoki cím mellett, elnyertem a Dél-Amerikai Bajnoki címet is. Szeretnék profi vitorlázó lenni. Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy elnyertem a világbajnoki címet. Talán kívülről nem annyira látszott, de a Medal Race előtt nagyon izgultam a mert a szél nagyon össze-vissza fújt és több mint 30 fokokat fordult. Ám a rajt után már megnyugodtam és sikerült jól vitorláznom.”

Finn Junior VB 2009 - Végszó 

Jó volt látni, hogy mennyire lelkesek és vitorlázásra éhesek a nemzetközi finnes fiatalok, akik tudnak örülni és együtt ünnepelni a győztesekkel. És tanulságos volt megtapasztalni azt is, hogy bizony van még hova fejlődnie a hazai versenyzőknek.

Finn Junior VB 2009 EREDMÉNY

 

MVSZ

 

 

 

Finn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokáraFinn Junior VB 2009 - A brazil Jorge Zarif állhatott a dobogó legfelső fokára

Forrás: vitorlazas.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Rék

Rék: Az árbóc hátradőlésének mértéke. Tovább

tanfolyam

Tanfolyam szó magyarázata A kurzus az a keret, amelyben a hallgatók meghatározott rend... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 193

Átlagos értékelés: 4.8