Finn dingi vitorlás világbajnokság Balatonfüred 2010 nevezés és eredmények: vitorlásiskola Tihany

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Finn junior Világbajnokság

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Finn junior Világbajnokság


2009/08/04

A balatonfüredi Pata Boats Finn Junior Világbajnokság – Jorg Bruder Cup augusztus 3-i második versenynapján szinte forrt a víz a rajt feszült pillanataiban. Bár háromszor is eldördült a rajtpisztoly mégsem sikerült érvényes futamot vitorlázniuk a junior finneseknek. A lefújt futamon leginkább két versenyző Bakóczy Róbert (HUN) és Filippo Baldassari (ITA) bosszankodott. Az oka egyszerű, hiszen a Pata hajóval induló magyar elsőként, az olasz pedig másodikként vette a kreutz bóját, amikor a rendezők lefújták a futamot. Sajnos a versenyszabályzat szerint 5 csomó alatt nem lehet futamot rendezni a finneseknek.

Finn VB

Finn VB Balatonfüred második nap

A VB második napja ugyanúgy indult mint az első, a parton kellett tétlenül várakozniuk a versenyzőknek. Annyi különbség volt talán, hogy két levitorlázott futammal a hátuk mögött az első három helyezett hajó vitorlájára már felkerül egy-egy jelzés. A versenyutasítás szerint az első brazil Zarifnak sárga, a második török Kaynarnak kék, a harmadik Bakóczy Róbertnek pedig piros színű matricával kellett vitorláznia.
 
A szélviszonyok a nap folyamán egyre biztatóbban alakultak, így 12.00 óra körül elindult a mezőny a vízre. A szikrázó napsütésben 2-3 m/s-os déli szélben indult az első futam. A vitorlázásra éhes finnesek csaknem fele már a rajt előtti utolsó egy percen átcsúszott a rajtvonal túlsó oldalára, így az első rajtot visszalőtték a rendezők. A második szigorított fekete zászlós rajtnál is hasonló helyezkedés és tolongás volt a lee bójánál, a rajt előtti egy percben többen ismét kint voltak, mivel 8 hajót kellett korai rajt miatt kizárni, ezért a rendezőség újra visszahívta a teljes mezőnyt, hogy tisztán tudjanak elrajtolni az egységek.
 
A fekete zászlós „nyolcak klubjának” tagjai közé bekerült az összetettben második helyen álló török Kaynar, az ötödik görög Mitakis, a hetedik amerikai Ian Cook is. Így ők már biztosan nem hibázhatnak többet az egy kiejtős világversenyen.
 
A harmadik rajt végül sikeresen lezajlott, már ami a rajteljárás illeti, de a lee bójánál többen bent ragadtak, sőt a legrosszabbul a hatodik helyen álló ukrán Gusenko járt, akinek nem elég, hogy bójaérintés miatt meg kellett kerülnie újra a pályajelet, de a bírók még a szabálytalan pumpálás miatt 720-as fordulóval is megbüntették.
 
A rajt után szépen tisztán vitorlázott Pata hajójával a remek formáját mutató Bakóczy, de jó helyen közelítette meg az első kreutz bóját a brazil Zafir és az olasz Baldassari is. A cirkáló bóját végül elsőként a legjobb magyar Bakóczy Róbert vette, mögötte szorosan Baldassari, majd a brazil Zarif következett kissé lemaradva. Ezt követően azonban a szél úgy legyengült, hogy a versenyszabályok szerint a rendezőknek  le kellett fújniuk a futamot, a három éllovas legnagyobb bosszúságára. Ezt követően parti halasztás késztette várakozásra a vitorlázókat. Délután a szél bár bíztatóan fodrozta a füredi öblöt, mégsem volt alkalmas finnes vb futam vitorlázására, így a rendezőség pisztolylövései vettettek véget a második versenynapnak.
 
A szerdára tervezett újabb futamon a nyolc fekete zászlós korai rajtos továbbra sem indulhat és a keddi első három helyezett hajón is fennmaradnak a színes matricák.
 
A partra érkezve Bakóczy csalódottan mondta: ”Nagy bosszúság volt számomra, hogy lefújták a futamot, pedig remek helyen vitorláztam és meg is szerezhettem volna a világbajnokságon az első futamgyőzelmemet.”
 
Az olasz Baldassari a nemzetközi ping-pong csata közben mesélt élményeiről:”Én még teljesen új vagyok a finnesek között, februárban ültem be a hajóba, előtte Laserrel vitorláztam. Még nem ismerek senkit. A helyi szélviszonyok nagyon furcsák nekem, jóval erősebb szélhez szoktam. Bár tegnap sokat hibáztam, kaptam egy sárga zászlós büntetést is, azért elégedett vagyok ezzel a 8. hellyel. Szeretnék az első 10-ben végezni.”
 
A finnes vitorlázók körében nagyon népszerű volt a korábban ebben a hajóosztályban vitorlázó magyar finnes hajóépítő Antal Gábor a Pata Boats tulajdonosa. Érdeklődve gyűltek köré a csapatvezetők és vitorlázók miközben rajzok fölé hajolva próbálták a finn világmegváltó gondolatokat egyeztetni.
 
A nap zárásaként talán feledtette a bosszúságokat a Finn Osztályparti, ahol az első versenynapok filmes összefoglalója mellett, a Királynő döntős lányainak fürdőruhás divatbemutatója kápráztatta el a fiatalokat.
 





Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Volvo Ocean Race verseny

  Volvo Ocean Race történelem A Volvo Ocean Race (korábbi nevén Whitbread...

Irodatakarítás Budapest

Irodatakarítás Budapest

Soling

Soling vitorlás hajó leírása A Soling Norvégiából indult hódító útra,ugyanúgy,...

Standard

Standard - széljelzõ az árboc csúcsán (="windex")

Panorámás ingatlan

Egy panorámás ingatlan remek lehetőséget biztosít, ha lakásvásárláson gondolkozol, hiszen a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.