notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A csodás Finnország - Szent Iván fehér éjszakája

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Szent Iván fehér éjszakája - Finnország

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Szent Iván fehér éjszakája - Finnország


2014/03/09
Papp Éva

Forrás: Világjáró Magazin

Ha azt játszanánk, hogy kinek mi jut eszébe először Lappföldről, akkor a Mikulás biztosan toronymagasan vezetne. Anélkül, hogy elvitatnánk az előkelő első helyet a kedves, öreg ajándékhozótól, szeretnénk mesélni egy kicsit Finnország legészakibb tartományának egyéb látnivalóiról: az érintetlen természetről, a furcsa nyelvükön ősi dalokat éneklő sámikról, és a tél fogságából kiszabadult Nap kirobbanó jókedvéről. De eláruljuk azt is, hogy miként lehet egymástól megkülönböztetni a rénszarvasokat, és hogyan nem lettünk milliomosok, mint aranyásók. Hazafelé pedig még beugrunk Helsinkibe is, ahol ugyanabban a finn vendégszeretetben van részünk, amit már Lappföldön megszoktunk.

 
Finnország
Noha az Északi-sarkkörön túl járunk, a lapp tájat nem a havas hegycsúcsok, az impozáns gleccserek és a szédítő magasságok jellemzik, hanem a gömbölydedebb formájú lappföldi hegyek, (tunturi) a kopár tetejű dombok, (fjell) valamint a fenyő és nyírfaerdők. Irigylésre méltó, hogy a finnek milyen bensőséges viszonyban vannak a természettel! Lappföld nemzeti parkjaiban igyekeznek mindent a lehető legérintetlenebb formájában megőrizni: vadon élő barnamedvéket, farkasokat és különleges madarakat is láthat az, aki kedveli az adrenalin szint emelő túrákat. Mi beérjük egy békés hajókázással is az Inari-tavon. Útközben kikötünk Ukonsaarin, a tó több mint 3000 szigetének egyikén, ahol a hajósokhoz hasonlóan mi is érméket dobunk a vízbe a jó szelekért.

 

Meglepően kellemes az idő júniusban Lappföldön. Mintha a 25 fokos meleggel a Nap bocsánatot akarna kérni, amiért ilyen sokáig váratott magára! A rövid, két hónapig tartó nyárba aztán beleadja minden erejét, nem pihen egy percet sem. Ember, állat és növény egyaránt issza magába az éltető energiát, hogy majd legyen mire visszaemlékezni a hosszú, téli éjszakákon. Egyáltalán nem érezzük magunkat mi sem álmosnak, amikor éjfélkor még túrázni indulunk a közeli erdőbe.

 

Észak-Európa egyik ősi népcsoportja a sámi (lapp), akikből mintegy hétezren élnek Lappföldön. A rénszarvastenyésztés, a halászat, vadászat és a kézművesség a hagyományos megélhetési formájuk ma is. A piros-sárga-kék (néha fekete) színösszeállítású népviseletük csak mintáiban különbözik az egyes csoportoknál, de a bohókásnak tűnő fejfedő is elárulja gazdájának hovatartozását. Bár a sámik kevesen vannak, összetartásuk mégis példaértékű.

 

Van saját parlamentjük, rádióadásuk, több újságuk- ami az adott terület dialektusán íródik-, de oktatják a sámit az iskolákban és még az egyházi szertartásokat is hallgathatják saját nyelvükön. Zászlójukon nem csak a nemzeti színeik köszönnek vissza, hanem a nap és a hold szimbóluma is, ami nem véletlen, hiszen e két égitest fiainak vallják magukat. Az Inari falucskában található múzeumuk igazi kulturális felüdülés: gyönyörű fotók, videofilmek, diorámák kalauzolnak el minket a zord észak világába, amihez a sámiknak alkalmazkodniuk kellett. Nyáron megnyitják a közönségnek a szabadtéri falumúzeumot is, ahol a rönkházakban ki-bejárva megismerhetjük a sámi hétköznapok nélkülözhetetlen kellékeit.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Code-lobogó

Code-lobogó: a klasszikus jelzõlobogó-ábécé

Babaszauna

A babaszauna pozitív hatásai A szauna pozitív hatásairól sokat hallani, azok egyértelműen...

Reménytelen helyzet

Reménytelen helyzet - ha ellenfelünk a cirkálószakaszon elõttünk haladva zavart szelet...

Soling

Soling vitorlás hajó leírása A Soling Norvégiából indult hódító útra,ugyanúgy,...

Balatonboglár Hajóállomás

A kikötőt 1890-ben helyezték üzembe. Tájolása: NY. A személyhajók a kikötőmedence...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!