notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A csodás Finnország - Szent Iván fehér éjszakája

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Szent Iván fehér éjszakája - Finnország

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Szent Iván fehér éjszakája - Finnország


2014/03/09
Papp Éva

Forrás: Világjáró Magazin

Ha azt játszanánk, hogy kinek mi jut eszébe először Lappföldről, akkor a Mikulás biztosan toronymagasan vezetne. Anélkül, hogy elvitatnánk az előkelő első helyet a kedves, öreg ajándékhozótól, szeretnénk mesélni egy kicsit Finnország legészakibb tartományának egyéb látnivalóiról: az érintetlen természetről, a furcsa nyelvükön ősi dalokat éneklő sámikról, és a tél fogságából kiszabadult Nap kirobbanó jókedvéről. De eláruljuk azt is, hogy miként lehet egymástól megkülönböztetni a rénszarvasokat, és hogyan nem lettünk milliomosok, mint aranyásók. Hazafelé pedig még beugrunk Helsinkibe is, ahol ugyanabban a finn vendégszeretetben van részünk, amit már Lappföldön megszoktunk.

 
Finnország
Noha az Északi-sarkkörön túl járunk, a lapp tájat nem a havas hegycsúcsok, az impozáns gleccserek és a szédítő magasságok jellemzik, hanem a gömbölydedebb formájú lappföldi hegyek, (tunturi) a kopár tetejű dombok, (fjell) valamint a fenyő és nyírfaerdők. Irigylésre méltó, hogy a finnek milyen bensőséges viszonyban vannak a természettel! Lappföld nemzeti parkjaiban igyekeznek mindent a lehető legérintetlenebb formájában megőrizni: vadon élő barnamedvéket, farkasokat és különleges madarakat is láthat az, aki kedveli az adrenalin szint emelő túrákat. Mi beérjük egy békés hajókázással is az Inari-tavon. Útközben kikötünk Ukonsaarin, a tó több mint 3000 szigetének egyikén, ahol a hajósokhoz hasonlóan mi is érméket dobunk a vízbe a jó szelekért.

 

Meglepően kellemes az idő júniusban Lappföldön. Mintha a 25 fokos meleggel a Nap bocsánatot akarna kérni, amiért ilyen sokáig váratott magára! A rövid, két hónapig tartó nyárba aztán beleadja minden erejét, nem pihen egy percet sem. Ember, állat és növény egyaránt issza magába az éltető energiát, hogy majd legyen mire visszaemlékezni a hosszú, téli éjszakákon. Egyáltalán nem érezzük magunkat mi sem álmosnak, amikor éjfélkor még túrázni indulunk a közeli erdőbe.

 

Észak-Európa egyik ősi népcsoportja a sámi (lapp), akikből mintegy hétezren élnek Lappföldön. A rénszarvastenyésztés, a halászat, vadászat és a kézművesség a hagyományos megélhetési formájuk ma is. A piros-sárga-kék (néha fekete) színösszeállítású népviseletük csak mintáiban különbözik az egyes csoportoknál, de a bohókásnak tűnő fejfedő is elárulja gazdájának hovatartozását. Bár a sámik kevesen vannak, összetartásuk mégis példaértékű.

 

Van saját parlamentjük, rádióadásuk, több újságuk- ami az adott terület dialektusán íródik-, de oktatják a sámit az iskolákban és még az egyházi szertartásokat is hallgathatják saját nyelvükön. Zászlójukon nem csak a nemzeti színeik köszönnek vissza, hanem a nap és a hold szimbóluma is, ami nem véletlen, hiszen e két égitest fiainak vallják magukat. Az Inari falucskában található múzeumuk igazi kulturális felüdülés: gyönyörű fotók, videofilmek, diorámák kalauzolnak el minket a zord észak világába, amihez a sámiknak alkalmazkodniuk kellett. Nyáron megnyitják a közönségnek a szabadtéri falumúzeumot is, ahol a rönkházakban ki-bejárva megismerhetjük a sámi hétköznapok nélkülözhetetlen kellékeit.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Pozitív csapás

 Cirkálásnál, azaz kreuzban, az a szakasz, amely közelebb visz minket célunkhoz.

Konferencia helyszín Budapest

Konferenciáknak, üzleti rendezvényeknek, bemutatóknak tökéletes helyszínéül szolgál a...

Kereskedő tanfolyam

Kereskedő tanfolyam   A kiskereskedelem mindig is a világgazdaság egyik húzó...

Almádi Öreghegy Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Almádi Öreghegyi kikötő....

Saját testsúlyos edzés

 Saját testsúlyos edzés
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.