A csodás Finnország - Szent Iván fehér éjszakája

hirdetes

Szent Iván fehér éjszakája - Finnország

Papp Éva
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ha azt játszanánk, hogy kinek mi jut eszébe először Lappföldről, akkor a Mikulás biztosan toronymagasan vezetne. Anélkül, hogy elvitatnánk az előkelő első helyet a kedves, öreg ajándékhozótól, szeretnénk mesélni egy kicsit Finnország legészakibb tartományának egyéb látnivalóiról: az érintetlen természetről, a furcsa nyelvükön ősi dalokat éneklő sámikról, és a tél fogságából kiszabadult Nap kirobbanó jókedvéről. De eláruljuk azt is, hogy miként lehet egymástól megkülönböztetni a rénszarvasokat, és hogyan nem lettünk milliomosok, mint aranyásók. Hazafelé pedig még beugrunk Helsinkibe is, ahol ugyanabban a finn vendégszeretetben van részünk, amit már Lappföldön megszoktunk.

 
Finnország

Noha az Északi-sarkkörön túl járunk, a lapp tájat nem a havas hegycsúcsok, az impozáns gleccserek és a szédítő magasságok jellemzik, hanem a gömbölydedebb formájú lappföldi hegyek, (tunturi) a kopár tetejű dombok, (fjell) valamint a fenyő és nyírfaerdők. Irigylésre méltó, hogy a finnek milyen bensőséges viszonyban vannak a természettel! Lappföld nemzeti parkjaiban igyekeznek mindent a lehető legérintetlenebb formájában megőrizni: vadon élő barnamedvéket, farkasokat és különleges madarakat is láthat az, aki kedveli az adrenalin szint emelő túrákat. Mi beérjük egy békés hajókázással is az Inari-tavon. Útközben kikötünk Ukonsaarin, a tó több mint 3000 szigetének egyikén, ahol a hajósokhoz hasonlóan mi is érméket dobunk a vízbe a jó szelekért.

 

Meglepően kellemes az idő júniusban Lappföldön. Mintha a 25 fokos meleggel a Nap bocsánatot akarna kérni, amiért ilyen sokáig váratott magára! A rövid, két hónapig tartó nyárba aztán beleadja minden erejét, nem pihen egy percet sem. Ember, állat és növény egyaránt issza magába az éltető energiát, hogy majd legyen mire visszaemlékezni a hosszú, téli éjszakákon. Egyáltalán nem érezzük magunkat mi sem álmosnak, amikor éjfélkor még túrázni indulunk a közeli erdőbe.

 

Észak-Európa egyik ősi népcsoportja a sámi (lapp), akikből mintegy hétezren élnek Lappföldön. A rénszarvastenyésztés, a halászat, vadászat és a kézművesség a hagyományos megélhetési formájuk ma is. A piros-sárga-kék (néha fekete) színösszeállítású népviseletük csak mintáiban különbözik az egyes csoportoknál, de a bohókásnak tűnő fejfedő is elárulja gazdájának hovatartozását. Bár a sámik kevesen vannak, összetartásuk mégis példaértékű.

 

Van saját parlamentjük, rádióadásuk, több újságuk- ami az adott terület dialektusán íródik-, de oktatják a sámit az iskolákban és még az egyházi szertartásokat is hallgathatják saját nyelvükön. Zászlójukon nem csak a nemzeti színeik köszönnek vissza, hanem a nap és a hold szimbóluma is, ami nem véletlen, hiszen e két égitest fiainak vallják magukat. Az Inari falucskában található múzeumuk igazi kulturális felüdülés: gyönyörű fotók, videofilmek, diorámák kalauzolnak el minket a zord észak világába, amihez a sámiknak alkalmazkodniuk kellett. Nyáron megnyitják a közönségnek a szabadtéri falumúzeumot is, ahol a rönkházakban ki-bejárva megismerhetjük a sámi hétköznapok nélkülözhetetlen kellékeit.

Forrás: Világjáró Magazin

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebéd, vagy más néven Sunday Brunch egy olyan közös családi program, emlynek... Tovább

Hepatitis

Vírushepatitisek A vírushepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes