Meglepő rekordok születtek a szeles Balaton-kerülő versenyen

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Meglepő rekordok születtek a szeles Balaton-kerülő versenyen

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Meglepő rekordok születtek a szeles Balaton-kerülő versenyen


2024/05/14
ZH

A Balaton-kerülő verseny mindig izgalmas és kihívásokkal teli esemény, ahol a résztvevőknek nem csak az időjárási viszontagságokkal kell megküzdeniük, hanem a saját határaikat is feszegetik a hosszú távú versenyzés során.

Balaton-kerülő verseny – Flexfleet

Balaton-kerülő verseny – Flexfleet 


Május 3-án rajtolt immár negyedik alkalommal a Flexfleet Klasszikus szóló Balaton-kerülő verseny a Tihanyi Hajós Egylet szervezésében. Az indulók száma rekordot döntött, 66 hajó haladt át a rajtvonalon péntek reggel.

 


A rajt és az erős szél


Az esős, csendes szeles versenyre készült a mezőny, azonban a rajt előtt egy órával elállt az eső, és egy kellemes 8 csomós szél várta a versenyzőket. Ezt a szél aztán csak erősödött folyamatosan, repültek a hajók Almádi felé.

 


A verseny első szakaszai


A keleti medencét az első hajó már délre maga mögött hagyta. Ekkor a Tantál vezetett, nem sokkal mögötte a Code8 és az Orpheus. Erős hátszélben ekkor 12-15 csomóval vágtattak a hajók. Nem csoda, hogy négy óta előtt vette a keszthelyi bóját az első 3 hajó, ekkor Code8, Déli szél, Fazék volt a sorrend. A verseny ekkor a genakker úsztatások és a hosszas halászások rekordját is megdöntötte, sokan a hajó és a kormányos határait feszegették, de nagyon jól haladtak.

 


A visszaút és az éjszakai szakasz


A visszaút Tihany felé egytakkos kreuz-félszél volt még mindig friss, erős szélben. A szokásos déli part -északi part választás is fontos volt, és a félszeles menet is átrendezte az sorrendet, izgalmassá téve ezt a szakaszt is. Az éjszaka sem csökkent a szél, sőt hajnalban egy erősebb 50-60 km/órás ráfújás tette próbára a versenyzőket. Az utolsó hajó, az Álmodó, Kamarás Szilárd kormányzásával reggel 7-kor ért célba.

 

 


Eredmények és köszönet


A verseny érdekessége, hogy alig volt kreuz szakasz az úton, a legjobb navigáló díját kapó Békés Miklós az Öreg fedélzetén csak 2 km-el többet tett meg a 170 km-es úton, mint az a légvonal kívánta volna. A versenyt a 70-es cirkáló Orpheus nyerte meg, Herkó Dezső kormányzásával, ő épp a sötétedés vége felé, este 9 óra után haladt át a tihanyi célvonalon.
A verseny valóban nem jöhetett volna létre a Flexfleet szponzorunk nélkül. A nagyvonalú támogatás mellett felajánlott különdíjukat, egy Mazda MX5 kabrió egy hónapi használatát mindig az utolsó előtti befutó hajó kormányosa nyeri. Idén Bolla András, a Bolladik kapitánya ült bele a kikötői daru alatt várakozó autóba az eredményhirdetés után.


érdekesség gasztronómia hajó hír kultúra luxus sport technológia tenger, óceán utazás verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Frontális vihar

A frontális vihar a hidegfronttal érkező, gyakran zivatarral együttjáró vihar, mely több...

Sudár Regatta vitorlás hajó

Sudár Regatta Skandináv vonalvezetésű egységes osztályhajó. Magyarországon 1985 óta...

Balatongyörök Hajóállomás

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási Zrt....

Dobókörte

Dobókörte: fából vagy kötélbõl készült kolonc, segítségével könnyebb, pontosabb a dobás

Ketch vitorlás

            ...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.