Fogápolási tévhitek, amelyeket ideje ledönteni

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Íme az igazság a leggyakoribb fogápolási tévhitekről

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Íme az igazság a leggyakoribb fogápolási tévhitekről


2020/11/25

A közvéleményben már időtlen idők óta elfogadott tény, hogy a fogorvosi látogatások és kezelések minden esetben kínzó, fájdalmas, kellemetlen élmények. Sokan éppen ezért nagy ívben kerülik a fogászati rendelőket, amíg be nem üt a baj, és jajveszékelve fekszenek be a fogorvosi székbe, hogy végre megszabaduljanak a fájdalomtól.

Fogápolási tévhitek, amelyeket ideje ledönteni

Fogaik  épségéért sokan indokoltan aggódnak, azonban ezek az aggodalmak indokolatlan tévhiteket engedtek szabadjára a köztudatban, amik csak tovább fokozzák az emberek fogorvosoktól való félelmeit. Mi több, az olyan kétségtelenül súlyos egészségügyi témák, mint a szívbetegség, a daganatos betegségek, vagy a cukorbetegség gyakran sokkal több figyelmet kapnak, mint a fogak és az ember általános egészsége közötti kapcsolat.

A legtöbbek éppen ezért fogaik egészségét hanyagolják el leginkább – soha nem olvashattunk még egyetlen címlapon sem, hogy valaki fogszuvasodásban hunyt el.

Azonban ha hiszel a fogápolással kapcsolatos tévhiteknek, akkor azzal általában többet árthatsz fogaidnak, mint amennyire óvhatnád őket. Érdemes tehát végre tiszta vizet önteni a pohárba, és lerántani a leplet a legnépszerűbb fogápolási tévhitekről!

 

1. „A lyukas fogak főleg a cukornak köszönhetők”

A fogszuvasodásért a szádban élősködő baktériumok okolhatók, amelyek többek között cukrokkal is táplálkoznak, és savakat állítanak elő, amelyek tönkretehetik a fogzománcot és a fog belső rétegeit is. Azonban ezek a baktériumok nem válogatnak, és valójában bármilyen szénhidrátból képesek savakat előállítani, amit szádba veszel – nem csak a cukrokból. Ide tartozik a burgonya, a rizs, a kenyér és a zöldségek is.

 

2. „A fehér fogak mindig az egészséges fogsor jelei”

Ez szintén nem fedi teljesen az igazságot. Meglehet, hogy fogaid hófehérek, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem bújnak meg mögöttük lyukak, repedések vagy elszuvasodott részek. A fogak színe nem utal egyértelműen az egészségükre. Vannak, akiknek sötétebb árnyalatúak a fogaik, mégis hibátlanok. Fontos azt is megemlíteni, hogy az ember fogszíne az öregedés során megváltozik.

 

3. „A fehérítés káros lehet a fogakra”

Az utóbbi időkben egyre többen választják a fogfehérítést, mert magabiztosabb, ragyogóbb mosolyt szeretnének viselni. Fogfehérítő termékek már évtizedekkel ezelőtt is léteztek, azonban régebben még olyan savas összetevőket is használtak bennük, amelyek kárt tehettek a fogzománcban. Manapság azonban ezek a termékek semleges pH-értékű anyagokból készülnek, hogy ne okozhassanak ilyen károkat az emberek fogaiban. A házi fogfehérítés során csupán oxidálod fogaid felületét, aminek köszönhetően a fény könnyebben megtörik a zománcon keresztül.

 

4. „A fogínybetegségek ritkán fordulnak elő”

A fogínybetegségek valójában a száj leggyakoribb betegségei közé tartoznak. A CDC (az amerikai járványügyi központ) egyik tanulmánya szerint az Egyesült Államokban a 30 év felettiek 50%-ánál állapítható meg valamilyen fogínybetegség. A korral párhuzamosan az emberek egyre fogékonyabbá válnak a különféle fertőzésekre, köztük azokra is, amelyek a fogínyt támadják meg. A tanulmány szerint a 65 év felettieknél már 65%-os arányban fordulnak mérsékelt vagy súlyos fogínybeteg esetek.

Ha szeretnéd kezeltetni fogágybetegségedet, amely ínyvérzéssel, gyulladással, duzzadt ínnyel és fogérzékenységgel jár, keresd fel a PureDental rendelőjét. Foglalj időpontot rendelőjükbe az alábbi linkre kattintva: fogágybetegségek kezelése!

 

5. „Minden étkezés után meg kell mosnod a fogaidat”

Ha szeretnéd megvédeni fogaidat a szuvasodástól, akkor rögtön el kell távolítanod az ételmaradékokat a szádból, amint csak lehetséges. Fogainkat egyrészt a zománcréteg (testünk legkeményebb anyaga) másrészt a nyál is védi. Nem kell tehát rögtön minden étkezés után fogat mosnod, azonban fontos, hogy elegendő vizet igyál, és így ki tudd öblíteni az ételmaradékokat a fogaid közül, miután befejezted az evést.

 

6. „Ha aszpirint teszel egy fájós fog mellé, akkor csillapítja majd a kínokat”

Néhány tanulmány eredményei arra utalnak, hogy az aszpirin valamennyire képes átmenetileg enyhíteni a fogfáját. Azonban ha a fájdalom forrása a fog belseje, akkor a gyógyszernek a véráramon keresztül kell eljutnia oda, hogy hatni tudjon. Ez a fogzománcon keresztül nem történhet meg. Nem javasolt azonban túlzásba esni az aszpirinnel (vagy bármilyen gyógyszerrel), ugyanis akár égő mellékhatásai is lehetnek a fogínyben.
 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Autopilot

Autopilot: Elektronikusan vezérelt, tájolóval és GPS-el (Global Position System)...

Keszthelyi Vöröskeresztes Vízimentő Egyesület Kikötője

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Keszthely iVizimentő Egyesület...

merev forstag

Rögzíti a hajó orrát az árbochoz, egy alumínium, vagy műanyag profilban drótkötél...

Ágy

Ágy

Étterem Budapesten

Egy különleges éttermet keresel a főváros szívében? A Városliget Café & Restaurant...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.