Földrengés volt a Balatonnál – Enyhén, de érezni lehetett

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Földrengés volt a Balatonnál – Enyhén, de érezni lehetett

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Földrengés volt a Balatonnál – Enyhén, de érezni lehetett


2024/01/29
ZH

A Richter-skála szerinti erősségük 4 volt, ami aggodalomra ad okot a földrengésaktivitás növekvő tendenciája miatt a térségben. Szakértők hangsúlyozzák az érdemi vizsgálat szükségességét

balatoni földrengés

Balatoni földrengés - Siófok közelében észlelték a földmozgást


A Balaton környéki régióban, Siófok közelében, egy enyhének minősített, 2,3 erősségű földrengést észleltek vasárnap dél körül. Ez a legfrissebb esemény egy sorozat része, mely Magyarországon tavaly augusztusban egy nap alatt három földrengést hozott. Először Gyomaendrőd közelében, majd Túrkevénél, végül Szarvasnál. A Richter-skála alapján enyhének minősített, 2,3 erősségű földrengést észleltek vasárnap dél körül Siófok közelében, Törekinél. A földmozgást mind a Georisk, mind pedig a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium rögzítette - számol be az eseményről a sonline.hu.

 

Montenegró és Törökország is érintett: Egy időben két másik régióban is földrengés volt
A balatoni földrengés mellett ugyanebben az időszakban Montenegróban és Törökországban is észleltek különböző mértékű földmozgásokat. Habár ezek a rengések nem voltak erőteljesek, a koincidencia figyelemre méltó.

 

 

Magyarországon többszörös földrengéssorozat indult el: A Richter-skála 4-es erejű rekordot mutatott

 

Magyarországon tavaly augusztusban egy nap alatt három földrengést regisztráltak. Először Gyomaendrőd közelében, majd Túrkevénél, végül Szarvasnál. A Richter-skála szerinti erősségük 4 volt. Ez a sorozat aggodalomra ad okot, és szakértők szerint fontos lenne kivizsgálni, miért tapasztalható növekvő földrengésaktivitás Magyarországon.

 

 

Mi válthat ki földrengést?

A földrengések kiváltó okai több tényező összetett kölcsönhatásán alapulnak. A leggyakoribb földmozgások a Föld litoszférájának lemezeinek mozgásához köthetők. Azok a lemezmozgások, amelyeknél a lemezrészek ütköznek, szétválnak vagy elcsúsznak egymáshoz képest, erőteljes feszültségeket okozhatnak a kőzetekben. Amikor ezek a feszültségek elérnek egy bizonyos pontot, a kőzetek megrepednek, és a felgyülemlett energia lökéshullám formájában szabadul fel, ami a földrengést okozza.

 

Egy másik jelentős tényező a tektonikus lemezek alatti szubdukciós zónákban található szeizmikus aktivitás. Itt az egyik lemez a másik alá csúszik, ami intenzív geodinamikai folyamatokat indít be. A szubdukciós zónákban létrejövő erős feszültségek szintén földrengéseket okozhatnak, amelyek a felszín alatt vagy a felszínen is érezhetők lehetnek.

 

Emellett a vulkáni tevékenység is hozzájárulhat a földrengések kialakulásához. A magma mozgása és kibocsátása a vulkáni régiókban környező kőzeteket változtathatja meg, kiváltva a feszültségeket és a rengéseket. Összességében a földrengések kialakulásában számos természetes folyamat és geodinamikai jelenség játszik szerepet.
 


autó Balaton divat érdekesség gasztronómia hajó hír kultúra luxus sport technológia tenger, óceán utazás verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Nautic 330 Sport

A Nautic 330-as cég legújabb és legsikeresebb típusa. Igazi performance cruiser. A...

Beiboot

A beiboot meghatározását lásd a boci szótárszónál.

Lenzventil

Lenzventil - a hajóban felgyülemlett vizet az áramlástan alapján távolítja el

Cumolonimbus

A cumolonimbus egy 1-2 km magasan kezdődő és 12-14 km magasságig felnyúló zivatarfelhő....

Trevor Millar

Trevor Millar vitorlás edző életrajz Írországban született. A mai nappal bezárólag 25...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.