Ha kritizálnak, előnyödre fordíthatod!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Fordítsd előnyödre a kritikát!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Fordítsd előnyödre a kritikát!


2018/04/22
CZs

A kritika az önfejlesztés egyik legfontosabb eszköze lehet. A kritika persze senkinek nem esik jól. De miért? Miért tartunk ennyire attól, hogy valaki elbíráljon bármit is, ami velünk kapcsolatos? 

Kritika ért? Így fordítsd előnyödre!

Kritikára márpedig szükséged van

A kérdésre az idegtudomány adja meg a választ: Az evolúció során az életben maradás érdekében agyunk úgy fejlődött ki, hogy sokkal hevesebben, intenzívebben reagáljon a negatív dolgokra. Tehát afféle mentális önvédelemről van szó – ahogyan 20 ezer évvel ezelőtt az agy igyekezett megvédeni az ősi törzseket a veszélyektől (például az agresszívebb törzsektől), úgy ma az agy hasonlóan reagál egy-egy negatív megjegyzésre a főnökünktől vagy párunktól.

 

A kritika tehát fáj – de minden esetben rossz dolog lenne? Egy munkaadó nem mindig figyel oda beosztottjai érzéseire, de kedvesed igazán magában tarthatta volna bántó megjegyzését… vagy mégsem? És neked magadban kellene tartanod ezeket másokkal szemben? Nem feltétlenül, persze csak ha átgondoltan és kimérten közlöd véleményedet.

 

A University of Michigan kutatói szerint a megfelelő mennyiségű, építő jellegű kritika egy jól működő csapat elengedhetetlen kelléke, és kulcsfontosságú a pozitív teljesítmény biztosításához. Hasonló eredményeket hozott egy olyan kutatás is, amelyben a kritika párkapcsolatokban játszott szerepét vizsgálták. Mindkét kutatás arra jutott, hogy mind a párkapcsolatokban, mind pedig a munkahelyen 5-6 pozitív visszajelzésre van szükség minden egyes kritikus vagy negatív megjegyzésenként.

 

Az átgondolt módon közölt kritika segít a csapatoknak jobban teljesíteni, és segíthet az emberek viselkedésének javításában is. Emellett felnyitja az emberek szemét és rávilágít arra, hogy nem lehetnek mindig önelégültek. Ha egy csapatban valaki rossz munkát végez, akkor a csapat tagjaként megérdemli, hogy a többiek tudassák ezt vele, hogy a későbbiekben jobban teljesíthessen, és ne kövesse el ugyan azokat a hibákat. Ha valaki párja úgy viselkedik, ami a másikat zavarja, akkor azt is meg kell beszélniük egymással.

 

Így fordítsd előnyödre a kritikát

Egy kritikus megjegyzést azonban nem mindig egyszerű úgy megfogalmazni, hogy az ne tűnjön támadásnak. Mielőtt tehát véleményt nyilvánítanál, jussanak eszedbe az alábbiak:

 

Mi az indítékod?

Azért készülsz kritizálni valakit, mert rossz napod van, vagy esetleg mert le akarod rontani a hangulatát? Ha így van, akkor végy egy nagy levegőt, és inkább tartsd magadban a mondanivalódat. A méregből és megvetésből származó kritika csak rontani fog a helyzeten, bármiről is legyen szó.

 

Ne támadj

Ne támadj közvetlenül az adott személyre, helyette tegyél megjegyzést a cselekedeteire. Próbáld elkülöníteni egymástól azt, akiről szó van, és azt, amit tett. Az utóbbival van a baj, nem feltétlenül magával a kérdéses személlyel. Így a kritika nem támadásnak hanem sokkal inkább visszajelzésnek hat majd, amit többen vesznek figyelembe, és kevesebben próbálnak védekezni ellene.

 

Egyszerre csak egy kritikát fogalmazz meg

A Stanford University néhai kutatóprofesszora, Clifford Nass felfedezte, hogy az emberek egyszerre csak egy kritikus megjegyzést képesek feldolgozni. Próbáld kiemelni a legfontosabb, legaktuálisabb dolgot.


érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Behúzókötél

A behúzókötél a vitorlák behúzására, kiengedésére, szélhez való optimális...

Salgó polc

Salgó Polc

Balatongyörök Hajóállomás

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási Zrt....

Rendezvényterem

A tökéletes rendezvényterem megválasztása nagyon fontos minden egyes rendezvény esetén....

Scholtz 22

Scholtz 22 Racing A Scholtz 22 Racing, a 730 kg tömegű hajó 80 m2 összvitorla felülettel...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.