Ha kritizálnak, előnyödre fordíthatod!

hirdetes

Fordítsd előnyödre a kritikát!

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A kritika az önfejlesztés egyik legfontosabb eszköze lehet. A kritika persze senkinek nem esik jól. De miért? Miért tartunk ennyire attól, hogy valaki elbíráljon bármit is, ami velünk kapcsolatos? 

Kritika ért? Így fordítsd előnyödre!

Kritikára márpedig szükséged van

 

A kérdésre az idegtudomány adja meg a választ: Az evolúció során az életben maradás érdekében agyunk úgy fejlődött ki, hogy sokkal hevesebben, intenzívebben reagáljon a negatív dolgokra. Tehát afféle mentális önvédelemről van szó – ahogyan 20 ezer évvel ezelőtt az agy igyekezett megvédeni az ősi törzseket a veszélyektől (például az agresszívebb törzsektől), úgy ma az agy hasonlóan reagál egy-egy negatív megjegyzésre a főnökünktől vagy párunktól.

 

A kritika tehát fáj – de minden esetben rossz dolog lenne? Egy munkaadó nem mindig figyel oda beosztottjai érzéseire, de kedvesed igazán magában tarthatta volna bántó megjegyzését… vagy mégsem? És neked magadban kellene tartanod ezeket másokkal szemben? Nem feltétlenül, persze csak ha átgondoltan és kimérten közlöd véleményedet.

 

A University of Michigan kutatói szerint a megfelelő mennyiségű, építő jellegű kritika egy jól működő csapat elengedhetetlen kelléke, és kulcsfontosságú a pozitív teljesítmény biztosításához. Hasonló eredményeket hozott egy olyan kutatás is, amelyben a kritika párkapcsolatokban játszott szerepét vizsgálták. Mindkét kutatás arra jutott, hogy mind a párkapcsolatokban, mind pedig a munkahelyen 5-6 pozitív visszajelzésre van szükség minden egyes kritikus vagy negatív megjegyzésenként.

hirdetes

 

Az átgondolt módon közölt kritika segít a csapatoknak jobban teljesíteni, és segíthet az emberek viselkedésének javításában is. Emellett felnyitja az emberek szemét és rávilágít arra, hogy nem lehetnek mindig önelégültek. Ha egy csapatban valaki rossz munkát végez, akkor a csapat tagjaként megérdemli, hogy a többiek tudassák ezt vele, hogy a későbbiekben jobban teljesíthessen, és ne kövesse el ugyan azokat a hibákat. Ha valaki párja úgy viselkedik, ami a másikat zavarja, akkor azt is meg kell beszélniük egymással.

 

A cikk folytatásáért lapozz a következő oldalra!

Kritika ért? Így fordítsd előnyödre!

Így fordítsd előnyödre a kritikát

Egy kritikus megjegyzést azonban nem mindig egyszerű úgy megfogalmazni, hogy az ne tűnjön támadásnak. Mielőtt tehát véleményt nyilvánítanál, jussanak eszedbe az alábbiak:

hirdetes

 

Mi az indítékod?

 

Azért készülsz kritizálni valakit, mert rossz napod van, vagy esetleg mert le akarod rontani a hangulatát? Ha így van, akkor végy egy nagy levegőt, és inkább tartsd magadban a mondanivalódat. A méregből és megvetésből származó kritika csak rontani fog a helyzeten, bármiről is legyen szó.

 

Ne támadj

 

Ne támadj közvetlenül az adott személyre, helyette tegyél megjegyzést a cselekedeteire. Próbáld elkülöníteni egymástól azt, akiről szó van, és azt, amit tett. Az utóbbival van a baj, nem feltétlenül magával a kérdéses személlyel. Így a kritika nem támadásnak hanem sokkal inkább visszajelzésnek hat majd, amit többen vesznek figyelembe, és kevesebben próbálnak védekezni ellene.

 

Egyszerre csak egy kritikát fogalmazz meg

 

A Stanford University néhai kutatóprofesszora, Clifford Nass felfedezte, hogy az emberek egyszerre csak egy kritikus megjegyzést képesek feldolgozni. Próbáld kiemelni a legfontosabb, legaktuálisabb dolgot.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek

Szótár

Svert

Jolle típusú vitorlások leengedhető "uszonya", amely az oldalsodródást... Tovább

Vidéki rendezvényhelyszín

Egy vidéki rendezvényhelyszín remek otthont adhat egy esküvő, egy üzleti rendezvény vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes