notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Jannatul Mawa fotósorozata a női egyenjgúságért

hirdetes

Én és a cselédem - fotósorozat

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Jannatul Mawa bangladesi fotós és női egyenjogúsági aktivista egy olyan fotósorozatot készített, amik az úgynevezett női munkák alábecsülését hívatottak kifejezni, mint például a bejárónő.

Én és a cselédem

A fotósorozatot Jannatul Mawa, egy bangladesi fotós készítette, aki Bangladesben a női egyenjogúság egyik élharcosa és ez a munkája sem áll távol ettől a tevékenységtől. A fotósorozattal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy mennyire nincs értéke annak a munkának, amit legtöbbször - de Bangladesben szinte kivétel nélkül - nők végeznek: ez a házimunka. Bangladesben ugyanis egyáltalán nem megy luxusszámba az, hogy a háziasszonyoknak van bejárónőjük, aki folyamatosan mellettük robotol a konyhában, mivel alig fizetik meg őket. Ezt a fotósorozatot is középosztálybeli asszonyokkal és bejárónőjükkel készítette.

Én és a cselédem

Ennek a fajta munkának olyan szinten nincs semmi értéke az ottani társadalom szemében, hogy az a fizetésben is meglátszik. Bangladesben a bejárónők havi keresete mindössze 15 dollár, ami sokszor kimerül a napi kétszeri étkezésben, a munkaidő pedig határtalan, a házban ugyanis mindig akad tennivaló és sose lehet tökéletesen tiszta. Így nem is csoda, hogy szinte bárki fogadhat bejárónőt. Viszont az valóban elképesztő, hogy a társadalom mennyire nem tulajdonít semmi értéket ennek a fajta munkának, hanem szinte magától értetődőnek veszik.

Én és a cselédem

A fotós ezeket a bejárónőket és az őket foglalkoztató háziasszonyokat fényképezte le egy kanapén ülve, a fotósorozatnak pedig az „Én és a cselédem” címet adta. A fényképeken látszik, hogy van egy bizonyos távolságtartás a hölgyek között, viszont az is megfigyelhető, hogy a „cselédek” nem a földön ülnek, vagy pedig álltak, ami az alá-fölé rendelt viszony kifejezője, hanem a háziasszony mellett ülnek. Ennek olyan jelentést is tulajdoníthatunk, hogy nemcsak a bejárónők munkája nincs eléggé megbecsülve, hanem maga a házimunka se és az se, aki elvégzi, vagyis a háziasszony.

Én és a cselédem

A fotós egy olyan problémára hívta fel a figyelmet, ami elég súlyos megkülönböztetésről árulkodik Bangladesben. Ez a megkülönböztetés leginkább a bejárónők munkájának megfizetésében jelenik meg, ami azt sugallja, hogy keveset ér a munkájuk.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Kikötőmester

A kikötő hajókkal és hajósokkal foglalkozó mindenese. Tovább

Raffica

Raffica vitorlás hajó A hajót Bruce Farr tervezte a Libera hajóosztály... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 189

Átlagos értékelés: 4.7

kreatív