notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Jannatul Mawa fotósorozata a női egyenjgúságért

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Én és a cselédem - fotósorozat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Én és a cselédem - fotósorozat


2014/09/15
Petra

Forrás: Érdekesvilág

Jannatul Mawa bangladesi fotós és női egyenjogúsági aktivista egy olyan fotósorozatot készített, amik az úgynevezett női munkák alábecsülését hívatottak kifejezni, mint például a bejárónő.

Én és a cselédem
A fotósorozatot Jannatul Mawa, egy bangladesi fotós készítette, aki Bangladesben a női egyenjogúság egyik élharcosa és ez a munkája sem áll távol ettől a tevékenységtől. A fotósorozattal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy mennyire nincs értéke annak a munkának, amit legtöbbször - de Bangladesben szinte kivétel nélkül - nők végeznek: ez a házimunka. Bangladesben ugyanis egyáltalán nem megy luxusszámba az, hogy a háziasszonyoknak van bejárónőjük, aki folyamatosan mellettük robotol a konyhában, mivel alig fizetik meg őket. Ezt a fotósorozatot is középosztálybeli asszonyokkal és bejárónőjükkel készítette.

Én és a cselédem

Ennek a fajta munkának olyan szinten nincs semmi értéke az ottani társadalom szemében, hogy az a fizetésben is meglátszik. Bangladesben a bejárónők havi keresete mindössze 15 dollár, ami sokszor kimerül a napi kétszeri étkezésben, a munkaidő pedig határtalan, a házban ugyanis mindig akad tennivaló és sose lehet tökéletesen tiszta. Így nem is csoda, hogy szinte bárki fogadhat bejárónőt. Viszont az valóban elképesztő, hogy a társadalom mennyire nem tulajdonít semmi értéket ennek a fajta munkának, hanem szinte magától értetődőnek veszik.

Én és a cselédem

A fotós ezeket a bejárónőket és az őket foglalkoztató háziasszonyokat fényképezte le egy kanapén ülve, a fotósorozatnak pedig az „Én és a cselédem” címet adta. A fényképeken látszik, hogy van egy bizonyos távolságtartás a hölgyek között, viszont az is megfigyelhető, hogy a „cselédek” nem a földön ülnek, vagy pedig álltak, ami az alá-fölé rendelt viszony kifejezője, hanem a háziasszony mellett ülnek. Ennek olyan jelentést is tulajdoníthatunk, hogy nemcsak a bejárónők munkája nincs eléggé megbecsülve, hanem maga a házimunka se és az se, aki elvégzi, vagyis a háziasszony.

Én és a cselédem

A fotós egy olyan problémára hívta fel a figyelmet, ami elég súlyos megkülönböztetésről árulkodik Bangladesben. Ez a megkülönböztetés leginkább a bejárónők munkájának megfizetésében jelenik meg, ami azt sugallja, hogy keveset ér a munkájuk.kreatívKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Vacsora Budapesten

Nincs egyszerű dolgunk, ha tökéletes vacsorahelyszínt keresünk Budapesten, hiszen mára már...

Matrac

Matrac

EGIS Vizisporttelep Csopakon

A Balaton keleti medencéjének északi partján Csopaknál található az EGIS Vizisporttelep...

Turbófeltöltő

A turbófeltöltő a belső égésű motoroknál használt feltöltők fajtája, kompresszorát...

Hajótest hossza

A hajótest hossza a hajótest legnagyobb hosszúsága, a vízvonallal párhuzamosan mért...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.