Egy káprázatos sziget Spanyolországban - Gaztelugatxe

hirdetes

Gaztelugatxe - Káprázatos sziget Spanyolországban

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A sziget már önmagában is egy érdekes jelenség természetes szépsége és az ember alkotta híd miatt, viszont a legmagasabb pontján található remetelak még érdekesebbé teszi ezt a helyet, amihez egyébként hosszú és gazdag történelmi múlt kötődik.

Sziget

Gaztelugatxe egy különleges szépséggel megáldott sziget Spanyolországban, Baszkföld északnyugati részén, a Vizcayai-öbölben. Ennek a szigetnek két érdekessége is van. Az egyik az az emberi kéz alkotta kőhíd, ami összeköti a szigetet a szárazfölddel: a keskeny út a tenger fölött lenyűgöző látványt nyújt. A másik pedig egy kolostor, amihez hosszú történelmi múlt kötődik és amit valamikor még a 9-10. században építettek Keresztelő Szent János tiszteletére. Ez a remetelak és maga a sziget is rendkívül látványos a sziklákkal szegélyezett partokkal. Szóval nem kell egészen a Távol-Keletre mennünk ahhoz, hogy különleges templomokat lássunk, amikhez lépcsőfokok százai vezetnek.

Sziget

A kolostornak az a szépséghibája, mint ami általában az ilyen régi épületeknek: már többször is le lett rombolva és újjá lett építve, ezért nem az eredetit láthatjuk, viszont ez mit se változtat a szépségén. A remetelak ugyan legalább ezer éve épült, viszont a kutatók szerint a 12. században lett belőle kolostor. Később ez a remetelak a háborúk során egy fontos védelmi pont volt, ami azt jelenti, hogy jó párszor megsérülhetett. A szigetet és a kolostort rengeteg támadás érte a Kasztília ellen folytatott csatában, majd az 1500-as évek végén pedig Francis Dake seregének és egy kalóztámadásnak is áldozatul esett. Az épület bár nem túl nagy, de fontos része volt a spanyol inkvizíciókban is: annak idején itt üldözték a boszorkányokat és állítólag mielőtt a katolikus egyház teljesen birtokba vette volna a szigetet, még szertartásokat is tartottak ezen a helyen.

Sziget

Már maga az út is igen kalandos, amíg az ember átmászik a hídon, majd föl az összesen 237 lépcsőfokon egészen a templomig, ahol viszont csodálatos kilátásban lehet része. A hullámok folyamatosan ostromolják a sziklákat. Ilyeneket általában csak a filmekben látunk, viszont élőben megtapasztalni egy ilyen látványt felejthetetlen élmény. A sziget maga kúp alakú és a kolostor ennek a legmagasabb pontján helyezkedik el. A templomhoz kötődik egy legenda is, ami szerint ha valaki felér a hegy tetejére a remetelakhoz és megkondítja háromszor a harangot, kívánhat valamit, ami valóra is válik.

Sziget

Maga a templomig vezető út csodás lehet és bár az a 237 lépcsőfok elég soknak tűnhet, de ha az ember végül célba ér és szétnéz ezen a gyönyörű helyen, rájön, hogy nem hiába tette meg ezt a hosszú és fárasztó utat a templomig.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Cadet

Cadet vitorlás hajó leírása A Cadet egy kétszemélyes, gyerekek számára tervezett... Tovább

Man Over Bord

Man Over Bord: Keresd a Vízből mentés szótárszónál. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes