notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egy káprázatos sziget Spanyolországban - Gaztelugatxe

hirdetes

Gaztelugatxe - Káprázatos sziget Spanyolországban

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A sziget már önmagában is egy érdekes jelenség természetes szépsége és az ember alkotta híd miatt, viszont a legmagasabb pontján található remetelak még érdekesebbé teszi ezt a helyet, amihez egyébként hosszú és gazdag történelmi múlt kötődik.

Sziget

Gaztelugatxe egy különleges szépséggel megáldott sziget Spanyolországban, Baszkföld északnyugati részén, a Vizcayai-öbölben. Ennek a szigetnek két érdekessége is van. Az egyik az az emberi kéz alkotta kőhíd, ami összeköti a szigetet a szárazfölddel: a keskeny út a tenger fölött lenyűgöző látványt nyújt. A másik pedig egy kolostor, amihez hosszú történelmi múlt kötődik és amit valamikor még a 9-10. században építettek Keresztelő Szent János tiszteletére. Ez a remetelak és maga a sziget is rendkívül látványos a sziklákkal szegélyezett partokkal. Szóval nem kell egészen a Távol-Keletre mennünk ahhoz, hogy különleges templomokat lássunk, amikhez lépcsőfokok százai vezetnek.

Sziget

A kolostornak az a szépséghibája, mint ami általában az ilyen régi épületeknek: már többször is le lett rombolva és újjá lett építve, ezért nem az eredetit láthatjuk, viszont ez mit se változtat a szépségén. A remetelak ugyan legalább ezer éve épült, viszont a kutatók szerint a 12. században lett belőle kolostor. Később ez a remetelak a háborúk során egy fontos védelmi pont volt, ami azt jelenti, hogy jó párszor megsérülhetett. A szigetet és a kolostort rengeteg támadás érte a Kasztília ellen folytatott csatában, majd az 1500-as évek végén pedig Francis Dake seregének és egy kalóztámadásnak is áldozatul esett. Az épület bár nem túl nagy, de fontos része volt a spanyol inkvizíciókban is: annak idején itt üldözték a boszorkányokat és állítólag mielőtt a katolikus egyház teljesen birtokba vette volna a szigetet, még szertartásokat is tartottak ezen a helyen.

Sziget

Már maga az út is igen kalandos, amíg az ember átmászik a hídon, majd föl az összesen 237 lépcsőfokon egészen a templomig, ahol viszont csodálatos kilátásban lehet része. A hullámok folyamatosan ostromolják a sziklákat. Ilyeneket általában csak a filmekben látunk, viszont élőben megtapasztalni egy ilyen látványt felejthetetlen élmény. A sziget maga kúp alakú és a kolostor ennek a legmagasabb pontján helyezkedik el. A templomhoz kötődik egy legenda is, ami szerint ha valaki felér a hegy tetejére a remetelakhoz és megkondítja háromszor a harangot, kívánhat valamit, ami valóra is válik.

Sziget

Maga a templomig vezető út csodás lehet és bár az a 237 lépcsőfok elég soknak tűnhet, de ha az ember végül célba ér és szétnéz ezen a gyönyörű helyen, rájön, hogy nem hiába tette meg ezt a hosszú és fárasztó utat a templomig.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Bilge

A bilge hajófeneket, hajóűrt jelent, mint például a fenékdeszka alatti terület. Tovább

Spinakker

Spinakker - Hátszélvitorla, az orrvitorlák egy speciális fajtája, könnyû/közepes szélre... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 139

Átlagos értékelés: 4.7

utazás