Hozzávalók a görög gyroshoz
A gyros húshoz:
50 dkg csirkemell, vagy sertéshús
5 evőkanál gyros fűszerkeverék
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
A görög tzatzikihez:
2 pohár joghurt
2 db kígyóuborka
3-4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
citromlé
só, bors
A gyros pitához:
45 dkg liszt
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
1 csomag szárított élesztő
4 evőkanál olívaolaj
3 dl víz
Tálaláshoz
zöldségek
hasábburgonya
A görög gyros elkészítése
1. Elő lépésként a hús előkészítésével kezdünk: a húst csíkokra vágjuk, és bepácoljuk pár órára a gyros fűszerkeverékkel, közben hozzákezdhetünk a tzatziki, és a pita elkészítéséhez.
2. Következő lépés a tzatziki mártás elkészítése: Az uborkát lereszeljük (nem kell megpucolni, a hagyományos recept alapján a héjával együtt kell lereszelni). Megsózzuk, majd egy kicsit állni hagyjuk, hogy levet eresszen, majd ezt kicsavarjuk, lecsöpögtetjük. Hozzáadjuk a joghurtot, valamint 3-4 gerezd áttört fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzákeverünk egy teáskanálnyi olivaolajat, valamint hasonló mennyiségű citromlevet, alaposan összekeverjük, és hűtőben minimum 1 órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
3. Jöhet a pita elkészítése! A pita elkészítéséhez minden hozzávalót egy tálba öntünk, és összegyűrjük, majd 8-10 gombócot formálunk belőle és a duplára kelesztjük őket.
4. Miközben kel a pita fogunk érdemes felszeletelni a zöldségeket, valamint a hasábburgonyához megpucolni, és összevágni a burgonyát!
5. Ha megkeltek a piták, akkor egyenként kinyújtjuk őket, majd letakarva még 15 percet kelesztjük. Ha letelt az idő egy felmelegített serpenyőben, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe a villával megszurkált pita mindkét oldalát világosra sütjük. A kész pitának még puhulnia kell, hogy könnyen lehessen vele dolgozni, ezért egészen fogyasztásig érdemes konyharuhával letakarni.
6. Kisütjük a hasábburgonyát, és az előre bapácolt gyros húst is!
7. Ha követtük a leírást, akkor mostanra minden egyes összetevőnek készen kell lennie, így hát nem maradt semmi már hátra, mint összeállítani a pitát! Ehhez pedig egyszerűen követjük a következő lépéseket: pitákat megkenjük a tzatziki mártással, elosszuk rajtuk a zöldségeket, a húst, és hasábburgonyát, majd tölcsér alakúra feltekerjük egy alufólia segítségével. A kimaradt hasábburgonyával tálaljuk!
Jó étvágyat kívánunk az autentikus görög gyroshoz!