Hihetetlen felvételen hallgathatod meg a grönlandi bálnák jazz-szerű énekét.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Jazz-szerű hangokat adnak ki a grönlandi bálnák

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Jazz-szerű hangokat adnak ki a grönlandi bálnák


2018/04/13
CZs

A University of Washington (UW) vezette tanulmány, amely során a grönlandi bálnákról készült hangfelvételek is elemzésre kerültek, rávilágított az emlősök rendkívüli énekére, amit a tudósok a jazz-hez hasonlítottak.

Elképesztő felvételek, így énekelnek a grönlandi bálnák.

A kutatás

 

Az UW csapata víz alatti mikrofonok segítségével gyűjtötték össze a kutatásukhoz szükséges anyagokat 4 teljes éven keresztül Grönland keleti partján. Majdnem minden emlős hangok segítségével kommunikál, de csupán egy maroknyi faj képes ténylegesen olyan komplex “dalokat” produkálni, mint a bálnák. 

 

Klasszikus zenéhez hasonlít a hangjuk

“A púpos bálnák dalai a klasszikus zenéhez hasonlíthatók, a grönlandi bálnák jazz-szerű hangokat adnak ki.” – mondta Kate Stafford, a University of Washington Applied Physics Laboratory kutatója és a tanulmány vezetője. “A hangzás sokkal szabadabb, amikor végighallgattuk a 4 téli időszak alatt készült felvételeket, nem csak hogy nem találtunk ismétlődő hangzást, de minden szezonban új hangsort véltünk felfedezni.” Az eredmények szerint a területen élő populáció jó egészségnek örvend, ami már csak azért is nagyszerű, mert kritikusan veszélyeztetett fajról beszélünk. 

 

Több mint 10 éve kutatják a bálnákat

Kate Stafford már több mint egy évtizede kutatja a bálnák vokalizációját, és követi nyomon a tengeri emlősök szokásait. Egy 2012-es tanulmányában a téli tenyészidőszakot vizsgálta Grönland nyugati partjainál, ami alatt a bálnák folyamatos énekét figyelhette meg. “Reménykedtünk benne, hogy amikor a hidrofont felhozzuk a vízből, lehetőségünk lesz hallanni és vizsgálni a dallamokat. Ehhez képest a nap 24 órájában daloltak az emlősök novembertől egészen áprilisig, így hihetetlen felvételek kerültek birtokunkba.”

 

Korábbi kutatási eredményeket is felhasználnak

Az új kutatás a korábbi eredményeire támaszkodik. Többek között az is kiderült, hogy ezen a területen a bálnák késő ősszel és kora tavasszal is különféle zenei dallamokat produkálnak, azt is megállapították, hogy minden pontban eltér bármelyik más területen élő bálnák hangjától, hiszen összetett hangsorral kommunikálnak.

 

Nem tudják, miért énekelnek a bálnák

A kutatóknak még nem sikerült tisztázniuk, hogy pontosan miért énekelnek, valamint miért változtatják az énekeket a bálnák az év különböző szakaszaiban, azt azonban tudják, hogy a navigációhoz, az élelemszerzéshez, egymás azonosításához is különböző módon szólalnak meg. 

 

Felvételek a bálnák utánozhatatlan hangjáról

Mi tagadás, első körben leginkább furcsa, víz alatti zajokra hasonlít a bálnák éneke, többeknek eszébe juthat a Szabadítsátok ki Willyt! filmsorozat, amiben rendszeresen hallhattunk hasonló hangokat. Azonban, ha egy kicsit jobban megfigyeljük a felvételt, mi magunk is meghallhatjuk a jazz-szerű hatást.

 

 


érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Amerika Kupa

Amerika Kupa 2010 mondd el te is a véleményed itt!   Az Amerika Kupáról Az...

Tihanyi Yacht Club

A Tihanyi Yacht Club vitorláskikötőjének bemutatása: A tihanyi kompkikötőtől...

Negatív csapás

 Cirkálásnál a céltól távolodó, de magasságot gyûjtõ szakasz.

Karé Réka

Karé Réka életrajz   Mikor és hol születtél? 1988. 05. 06.,...

Száling

A száling az árboc merevítő keresztrúd. A szálinggal állíthatjuk árbocunk görbületét is.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.