Hihetetlen felvételen hallgathatod meg a grönlandi bálnák jazz-szerű énekét.

hirdetes

Jazz-szerű hangokat adnak ki a grönlandi bálnák

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A University of Washington (UW) vezette tanulmány, amely során a grönlandi bálnákról készült hangfelvételek is elemzésre kerültek, rávilágított az emlősök rendkívüli énekére, amit a tudósok a jazz-hez hasonlítottak.

Elképesztő felvételek, így énekelnek a grönlandi bálnák.

A kutatás

 

Az UW csapata víz alatti mikrofonok segítségével gyűjtötték össze a kutatásukhoz szükséges anyagokat 4 teljes éven keresztül Grönland keleti partján. Majdnem minden emlős hangok segítségével kommunikál, de csupán egy maroknyi faj képes ténylegesen olyan komplex “dalokat” produkálni, mint a bálnák. 

 

“A púpos bálnák dalai a klasszikus zenéhez hasonlíthatók, a grönlandi bálnák jazz-szerű hangokat adnak ki.” – mondta Kate Stafford, a University of Washington Applied Physics Laboratory kutatója és a tanulmány vezetője. “A hangzás sokkal szabadabb, amikor végighallgattuk a 4 téli időszak alatt készült felvételeket, nem csak hogy nem találtunk ismétlődő hangzást, de minden szezonban új hangsort véltünk felfedezni.” Az eredmények szerint a területen élő populáció jó egészségnek örvend, ami már csak azért is nagyszerű, mert kritikusan veszélyeztetett fajról beszélünk. 

hirdetes

 

Kate Stafford már több mint egy évtizede kutatja a bálnák vokalizációját, és követi nyomon a tengeri emlősök szokásait. Egy 2012-es tanulmányában a téli tenyészidőszakot vizsgálta Grönland nyugati partjainál, ami alatt a bálnák folyamatos énekét figyelhette meg. “Reménykedtünk benne, hogy amikor a hidrofont felhozzuk a vízből, lehetőségünk lesz hallanni és vizsgálni a dallamokat. Ehhez képest a nap 24 órájában daloltak az emlősök novembertől egészen áprilisig, így hihetetlen felvételek kerültek birtokunkba.”

hirdetes

 

Az új kutatás a korábbi eredményeire támaszkodik. Többek között az is kiderült, hogy ezen a területen a bálnák késő ősszel és kora tavasszal is különféle zenei dallamokat produkálnak, azt is megállapították, hogy minden pontban eltér bármelyik más területen élő bálnák hangjától, hiszen összetett hangsorral kommunikálnak.

 

A kutatóknak még nem sikerült tisztázniuk, hogy pontosan miért énekelnek, valamint miért változtatják az énekeket a bálnák az év különböző szakaszaiban, azt azonban tudják, hogy a navigációhoz, az élelemszerzéshez, egymás azonosításához is különböző módon szólalnak meg. 

 

Hallgasd meg a bálnák hangjáról készült felvételt a következő oldalon!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek tenger,óceán

Szótár

Vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebéd, vagy más néven Sunday Brunch egy olyan közös családi program, emlynek... Tovább

Rendezvényhelyszín

Rendezvényhelyszín Balaton vagy Budapest legszebb részein? Országunk... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.