Hihetetlen felvételen hallgathatod meg a grönlandi bálnák jazz-szerű énekét.

hirdetes

Jazz-szerű hangokat adnak ki a grönlandi bálnák

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A University of Washington (UW) vezette tanulmány, amely során a grönlandi bálnákról készült hangfelvételek is elemzésre kerültek, rávilágított az emlősök rendkívüli énekére, amit a tudósok a jazz-hez hasonlítottak.

Elképesztő felvételek, így énekelnek a grönlandi bálnák.

A kutatás

 

Az UW csapata víz alatti mikrofonok segítségével gyűjtötték össze a kutatásukhoz szükséges anyagokat 4 teljes éven keresztül Grönland keleti partján. Majdnem minden emlős hangok segítségével kommunikál, de csupán egy maroknyi faj képes ténylegesen olyan komplex “dalokat” produkálni, mint a bálnák. 

 

“A púpos bálnák dalai a klasszikus zenéhez hasonlíthatók, a grönlandi bálnák jazz-szerű hangokat adnak ki.” – mondta Kate Stafford, a University of Washington Applied Physics Laboratory kutatója és a tanulmány vezetője. “A hangzás sokkal szabadabb, amikor végighallgattuk a 4 téli időszak alatt készült felvételeket, nem csak hogy nem találtunk ismétlődő hangzást, de minden szezonban új hangsort véltünk felfedezni.” Az eredmények szerint a területen élő populáció jó egészségnek örvend, ami már csak azért is nagyszerű, mert kritikusan veszélyeztetett fajról beszélünk. 

hirdetes

 

Kate Stafford már több mint egy évtizede kutatja a bálnák vokalizációját, és követi nyomon a tengeri emlősök szokásait. Egy 2012-es tanulmányában a téli tenyészidőszakot vizsgálta Grönland nyugati partjainál, ami alatt a bálnák folyamatos énekét figyelhette meg. “Reménykedtünk benne, hogy amikor a hidrofont felhozzuk a vízből, lehetőségünk lesz hallanni és vizsgálni a dallamokat. Ehhez képest a nap 24 órájában daloltak az emlősök novembertől egészen áprilisig, így hihetetlen felvételek kerültek birtokunkba.”

 

Az új kutatás a korábbi eredményeire támaszkodik. Többek között az is kiderült, hogy ezen a területen a bálnák késő ősszel és kora tavasszal is különféle zenei dallamokat produkálnak, azt is megállapították, hogy minden pontban eltér bármelyik más területen élő bálnák hangjától, hiszen összetett hangsorral kommunikálnak.

hirdetes

 

A kutatóknak még nem sikerült tisztázniuk, hogy pontosan miért énekelnek, valamint miért változtatják az énekeket a bálnák az év különböző szakaszaiban, azt azonban tudják, hogy a navigációhoz, az élelemszerzéshez, egymás azonosításához is különböző módon szólalnak meg. 

 

Hallgasd meg a bálnák hangjáról készült felvételt a következő oldalon!

Elképesztő felvételek, így énekelnek a grönlandi bálnák.

Felvételek a bálnák utánozhatatlan hangjáról

 

Mi tagadás, első körben leginkább furcsa, víz alatti zajokra hasonlít a bálnák éneke, többeknek eszébe juthat a Szabadítsátok ki Willyt! filmsorozat, amiben rendszeresen hallhattunk hasonló hangokat. Azonban, ha egy kicsit jobban megfigyeljük a felvételt, mi magunk is meghallhatjuk a jazz-szerű hatást.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Beton

A beton egy kötőanyagból (cement, rigipsz, gipsz..), adalékanyagból (homok, sóder, kavics,... Tovább

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 243

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek tenger,óceán