notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így szerzi be a mézet a gurungi törzs

hirdetes

Nepáli mézvadászok

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ennek a nepáli törzsnek a tagjai évente kétszer mennek mézvadászatra, ami nem kicsit veszélyes. Ugyanis nem elég, hogy magasra másznak, de még hatalmas, mérges méhek is röpködnek körülöttük.

Mézvadászat

A méhek nem valami barátságosak - különösen akkor nem, ha be akarnak törni a területükre azért, hogy elvegyék a mézüket. Sokan azt se vállalnánk be, hogy méhészettel keressük a kenyerünket, ugyanis már a tudat is elborzaszt, ha csak egyszer is át kell élnünk azt, hogy megcsíp egy méhecske. Persze még rosszabb a helyzete azoknak, akik allergiásak rá.

 

De mit szóljanak ennek a nepáli törzsnek a tagjai? A Gurung törzsnek ugyanis van egy furcsa és életveszélyes hagyománya: évente kétszer felmásznak a sziklákra azért, hogy mézet szermányoljanak a méhektől, akik nem mellesleg mindezt nem fogadják valami barátságosan, ami azt jelenti, hogy támadnak.

 

Mézvadászat

Ráadásul nem elég, hogy szembe kell nézniük a félelmetes fullánkokkal, de még magasan is vannak, ahonnan hogyha lezuhannak, az az életükbe is kerülhet. Persze ezt a sok veszélyt lehetne modern felszereléssel ellensúlyozni, csakhogy mivel ez egy régi hagyományokkal rendelkező törzs, ezért ugyanazokkal az eszközökkel indulnak neki a mézvadászatnak, mint őseik.

 

A mézvadászok a sziklákat kézzel szőtt létrákon másszák meg hosszú bambuszrudakkal a kezükben, amivel a mézhez férnek hozzá. A nehezen megszerzett mézet ezek után nagy kosarakba rakják. Azonban mielőtt benyúlnának a mézért a méhek közé, ki is füstölik őket, hogy a méhek megzavarodjanak és ne egyetlen emberre támadjanak rá.

 

Mézvadászat

Mivel nagyon magasra másznak, ezért akár egy rossz mozdulat is végzetes lehet, különösen úgy, hogy egy több milliós számú méhraj zümmög körülöttük. A méhek ráadásul nem elég, hogy sokan vannak, de még nagyon is. A himalájai méh akár három centisre is megnőhet. Ha mi, kényelemhez hozzászokott emberek akár egyetlen, ehhez hasonló méhecskével találnánk szembe magunkat, talán még a házból is kirohannánk. Nem valami barátságos látvány egy ekkora méh, pláne ha még csíp is és minket üldöz.

 

Még szerencse, hogy a Gurung törzs ezt a veszélyes kalandot évente csak kétszer ismétli meg. Bár lehet, hogy nem valami biztonságos azokon a kötéllétrákon lengedezni ennyi mérges méh között, de az biztos, hogy a nap végén nagy örömmel fogyasztják el a megszerzett zsákmányt.

 

Mézvadászat

A tavaszi méhek mézei, amiért a törzs tagjai felkapaszkodnak a magasba, nagyon drágák Japánban, Kínában és Koreában. A törzs egyébként már ősidők óta űzi ezt a hagyományt. A fotókat Andrew Newey készítette a bátor méhvadászokról, akik nem féltek felmászni a magasba a zümmögő méhraj közé.

 

Forrás: boredpanda.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Melges 24

Melges 24 vitorlás hajó történet,bemutatás,leírás 1992-ben Buddy Melges megnyerte az... Tovább

BYC

A Balatonfüredi Yacht Club   A BYC  Klub története Az angol... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 150

Átlagos értékelés: 4.7

utazás