Egy kutatás során gyógyszermaradványokat találtak a Balaton vízében: ilyen a Balaton vízminősége

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Egy kutatás során gyógyszermaradványokat találtak a Balaton vízében

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy kutatás során gyógyszermaradványokat találtak a Balaton vízében


2020/05/28
VN

Egy átfogó kutatást végeztek a Balaton vízminőségnek az ellenőrzése céljából, hogy megtudják, milyen gyógyszerhatóanyag-maradványok fordulnak elő a Balatonban, valamint vízgyűjtő területein, továbbá mik a szennyezés pontos forrásai, és milyen terhelést jelentenek ezek a vízi környezetükre, a kutatások eredményét a greenfo.hu közölte.

Ilyen a Balaton vízminősége: egy kutatás során gyógyszermaradványokat találta a Balatonban

A Balaton vízének gyógyszertartalmát vizsgáltak

Az elmúlt évek során a környezetanalitika fejlődési irányának középpontjába az egyre nagyobb figyelmet igénylő szerves mikroszennyezők kimutatása került, mint az endokrin rendszert megzavaró anyagok, illetve a gyógyszer hatóanyagok. Szerencsére a szennyvíztisztító technikák folyamatosan fejlődnek, de ennek ellenére a szerves szennyezők teljesmértékű eltávolítása a tisztítási folyamat során a mai napig nem megoldott. Mivel a tisztító műből elfolyó vizet természetes vizek, mint folyók, tavak, patakok, fogadják be, a szennyezések ezekben a felszíni vizekben is megjelennek, így a Balatonban is.- fejtették ki a greenfo.hu oldalon. Dr Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet kutatója tanulmányozta részletesen a vizeinkben található gyógyszeripari alapanyagokat, és azok alakulását.

 

Ez lett a kutatás eredménye

Aza alapos kutatás eredményéről maga a kutató, Dr. Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa számolt be részletesen. 

„Kutatásunk célja volt, hogy meghatározzuk a Balaton és vízgyűjtő területén jelenlevő gyógyszerhatóanyag maradványokat és azonosítsuk a szennyezési forrásokat, amelyek terhelést jelentenek a vízi környezetekre. A felmérés során vizsgáltuk a régióban jelenlevő ismert szennyező forrásokat (szennyvíztelepek), valamint igyekeztük a szezonális hatásokat is azonosítani. Széles spektrumú analízist végeztünk, ahol 134 gyógyszer hatóanyagot vizsgáltunk, amellyel egy átfogó képet kaptunk a jelenlévő szennyezések típusáról és mértékéről. Összességében a felmérés során 69 molekulát azonosítottunk legalább egy minta esetében, köztük 15-t első alkalommal vízi környezetből. Megállapítottuk, hogy a fő szennyezések a szennyvíztisztító telepekhez köthetők, azonban a turizmus általi hatás is megfigyelhető volt a turisztikai szezon során. Továbbá egyes szennyezők (rekreációs szerek) megjelenése szintén megerősítette, hogy a tömegturizmus általi hatások megfigyelhetőek a vízminőségen. Megállapítottuk, hogy az ez idáig, régióban történt intézkedések mindenképpen pozitív hatással vannak e szennyezési típusokat illetően is. A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer nagy szerepet játszik és komoly vízminőség javító hatással rendelkezik, valamint a Balatoni körcsatorna is jelentős mértékben hozzájárul a szennyezések lokális áthelyeződéséhez.”

 

A kutatás eredményét hasznosítani fogják

A Balaton Magyarország turisztikai vonzerejének, így közvetve a gazdaságunknak is az egyik kulcseleme, ezért fontos a megfelelő minőségű víz biztosítása, éppen ezért a kuatatás eredményét fel fogják használni a megfelelő szervekkel közreműködve, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy minél jobb minőségű, és tisztább legyen a Balaton vízé.  Dr. Maász Gábor kutatásához hozzátette: „A felmérések tapasztalatait és értelmezését megkezdtük az illetékes hatóságokkal, szervezetekkel, ezáltal a kapott eredmények jelentősen hozzájárulnak az utóbbi években tapasztalt megfelelő vízminőség további fenntartásához. További hasznosulás, hogy az említett szervezetekkel együttműködések indultak új kutatási témák megkezdésére, mint például szennyvízkezelési technológiák hatásfokának tesztelése és a Balatoni monitoring folytatása.”
 


Balaton érdekesség hírKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Autopilot

Autopilot: Elektronikusan vezérelt, tájolóval és GPS-el (Global Position System)...

Antiallergén matrac

Vajon miért érdemes antiallergén matracot vásárolni?   Ha téged is állandó...

Cirkálás

A cirkálás, vagy más néven kreuzolás a szél ellen történő vitorlázás, cikk-cakk vonalban.

Focksott

A focksott meghatározását lásd az orrvitorla behúzókötél szótárszónál.

Vízipisztoly egy örök nyári szórakozás

A vízipisztoly egy örök klasszikus, ami mindig meg fogja találni a maga közönségét, legyen...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.