Ismerd meg a világ legszebb hajóroncsait!

hirdetes

Gyönyörű hajóroncsok a világ minden tájáról

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A tengereken és vizek partjainál temérdek mennyiségű régi és feledésbe merült ám mégis lenyűgöző hajóroncsokra lehet bukkanni. Most bemutatjuk nektek a legszebbeket!

 

A legszebb hajóroncsok ezek a világ minden tájáról!

1. American Star – Kanári-szigetek

 

Ennek az óceánjárónak nagyon hatalmas és hosszú volt a pályafutása, 1940-ben építették és több, mint ötven évig szelte a vizeket. Leginkább utasszállító pozícióban működött, de a második világháborúban a hadiflotta tagja lett, így számos fegyver is helyet kapott rajta.

 

Majdnem az egész Földet megkerülte és mielőtt az amerikaiakhoz visszakerült görög és ausztrál kézen is volt. 1993-ban eladták, már állóhajóként egy ötcsillagos szállodát alakítottak ki belőle.

 


Ezután éveken át a helyén maradt, ám mikor Thaiföld felé vontatták egy ukrán hajó segítségével Ausztrália felé, egy erős viharba keveredett és bár próbálták menteni, a hajó legénysége megmenekült.

 

 

Ám az American Star tovább sodródott és januárban futott zátonyra a Kanári-szigeteken, Fuerteventura nyugati partján, ezután két nap alatt ketté is tört az egész hajótest.

hirdetes
Az orr ép maradt egészen 2005. őszéig, ám ezután már nem bírta a víz erejét és 2007-ben teljesen elsüllyedt.

 

 

 

 

2.Eden V – Olaszország, Marina di lesia

 


A hajó először 1969-ben Japánban került a vízre és az évek alatt nem egy nevet kapott. Volt már Et Suyo Maru, Pollux, Mania, Haris, Happinness és az Eden V lett az utolsó, ám ez mind csak álca volt, a hajónak egészen érdekes és titokzatos a története.

 

hirdetes


Partra futása 1988. decemberében volt, mindenféle jelzés és lobogó nélkül, a tulajdonosáról a mai napig nem tudni semmit, a Máltában lévő nyilvántartás adatai hamisak voltak, máshol pedig nem szerepelt róla adat, csak annyi hogy 1988-ban történt az utolsó eladása Cipruson.

 


A központba december 16-án érkezett a parti őrségtől jelzés, a hajókapitány teljesen elutasította a segítségnyújtást, mondván minden a legnagyobb rendben, ám üres volt mikor partra érkezett.

 


Mielőtt a libanoni kapitány eltűnt, a bíróságon azt vallotta hogy a hajó indulási helye Bejrút volt, úticélja pedig a Jugoszláviában lévő Ploce volt, itt vette volna fel az újabb rakományt. Ám mindez hazugság volt, az Eden a Földközi-tengeren másfele is hajózott.

 

 

December 21-én a Nemzetközi Tengerészeti iroda azt mondta, minden dokumentum hamisítvány és a hajó sohasem volt nyilvántartásba véve.

 


A roncs 95 méter hosszú, három kilométeres körzetében összesen 123 darab rozsdás hordót találtak, ezekben mind-mind radioaktív hulladék volt, amely a mai napig gondot okoz. Az évek alatt folyamatosan fogy el a hajótest, hiszen folyamatosan elhordják darabjait.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Sarud a Tisza-tó ékköve 2.rész. Minden egy vitorlás tanfolyammal kezdődött, a Balatonon.

2019-05-24

Sarud a Tisza-tó ékköve 2.rész. Minden egy vitorlás tanfolyammal...

A Tisza-tavon komoly munkába fogunk. Az MVSZ által minősített vitorlás iskolát indítunk. Reményeink szerint sikerül megvalósítani, hogy a mindennapos testnevelés program keretében hamarosan vitorlázást tanuljanak a gyerekek, akinek ma még több, mint 75%-a nem tud úszni- a Tisza-tó partján.

Az 50 település már javában készül az idei Nemzeti Regatta versenyeire!

2019-05-22

Az 50 település már javában készül az idei Nemzeti Regatta versenyeire!

Kevesebb mint két hét és indul a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja – 2019. június 1-2-án! A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) és szervezőtársai idén is 50 települést látnak vendégül Siófokon, ahova 16 megyéből érkeznek majd a csapatok a megmérettetésekre.

Kisorsolták az 50 település számára a vitorláshajókat és a sárkányhajó csoportbeosztást az idei Nemzeti Regattára!

2019-05-17

Kisorsolták az 50 település számára a vitorláshajókat és a...

A Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja - elérkezett következő fontos mérföldkövéhez, a vitorlás- és sárkányhajófutamok sorsolásához, melyet 2019. május 14-én egy sajtótájékoztató keretén belül tartottak meg, stílusosan a Siófok katamarán fedélzetén.

Sarud a Tisza-tó ékköve 1. rész. Minden egy vitorlás tanfolyammal kezdődött, a Balatonon.

2019-05-24

Sarud a Tisza-tó ékköve 1. rész. Minden egy vitorlás tanfolyammal...

Hiszen vitorlázni – az az általános tévhit – csak a Balatonon lehet. Befejezve a tanfolyamot, furcsa hiányt fedeztem fel magamban. Jó hogy van vitorlás vizsgám, de én Sarudon élek, ahol van ugyan pár vitorlás, de vitorlás élet, vitorlás közösség – na, az nincs.

hirdetes
Közösség

Szótár

Csomó, Knots

A csomó, vagy knots a sebesség mértékegysége, 1 tengeri mérföld/óra, azaz 1,85 km/óra. Tovább

Kávéház Budapest

Sokan nem tudják, de kis hazánkban található a Világ Legszebb Kávéháza! Ezen legendás... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 126

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek hajó tenger,óceán