Ismerd meg a világ legszebb hajóroncsait!

Gyönyörű hajóroncsok a világ minden tájáról

Ilyés Zsófi
hirdetes

A tengereken és vizek partjainál temérdek mennyiségű régi és feledésbe merült ám mégis lenyűgöző hajóroncsokra lehet bukkanni. Most bemutatjuk nektek a legszebbeket!

 

A legszebb hajóroncsok ezek a világ minden tájáról!

1. American Star – Kanári-szigetek

 

Ennek az óceánjárónak nagyon hatalmas és hosszú volt a pályafutása, 1940-ben építették és több, mint ötven évig szelte a vizeket. Leginkább utasszállító pozícióban működött, de a második világháborúban a hadiflotta tagja lett, így számos fegyver is helyet kapott rajta.

 

Majdnem az egész Földet megkerülte és mielőtt az amerikaiakhoz visszakerült görög és ausztrál kézen is volt. 1993-ban eladták, már állóhajóként egy ötcsillagos szállodát alakítottak ki belőle.

 


Ezután éveken át a helyén maradt, ám mikor Thaiföld felé vontatták egy ukrán hajó segítségével Ausztrália felé, egy erős viharba keveredett és bár próbálták menteni, a hajó legénysége megmenekült.

 

 

Ám az American Star tovább sodródott és januárban futott zátonyra a Kanári-szigeteken, Fuerteventura nyugati partján, ezután két nap alatt ketté is tört az egész hajótest.

hirdetes
Az orr ép maradt egészen 2005. őszéig, ám ezután már nem bírta a víz erejét és 2007-ben teljesen elsüllyedt.

 

 

 

 

2.Eden V – Olaszország, Marina di lesia

 


A hajó először 1969-ben Japánban került a vízre és az évek alatt nem egy nevet kapott. Volt már Et Suyo Maru, Pollux, Mania, Haris, Happinness és az Eden V lett az utolsó, ám ez mind csak álca volt, a hajónak egészen érdekes és titokzatos a története.

 

hirdetes


Partra futása 1988. decemberében volt, mindenféle jelzés és lobogó nélkül, a tulajdonosáról a mai napig nem tudni semmit, a Máltában lévő nyilvántartás adatai hamisak voltak, máshol pedig nem szerepelt róla adat, csak annyi hogy 1988-ban történt az utolsó eladása Cipruson.

 


A központba december 16-án érkezett a parti őrségtől jelzés, a hajókapitány teljesen elutasította a segítségnyújtást, mondván minden a legnagyobb rendben, ám üres volt mikor partra érkezett.

 


Mielőtt a libanoni kapitány eltűnt, a bíróságon azt vallotta hogy a hajó indulási helye Bejrút volt, úticélja pedig a Jugoszláviában lévő Ploce volt, itt vette volna fel az újabb rakományt. Ám mindez hazugság volt, az Eden a Földközi-tengeren másfele is hajózott.

 

 

December 21-én a Nemzetközi Tengerészeti iroda azt mondta, minden dokumentum hamisítvány és a hajó sohasem volt nyilvántartásba véve.

 


A roncs 95 méter hosszú, három kilométeres körzetében összesen 123 darab rozsdás hordót találtak, ezekben mind-mind radioaktív hulladék volt, amely a mai napig gondot okoz. Az évek alatt folyamatosan fogy el a hajótest, hiszen folyamatosan elhordják darabjait.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
érdekességek hajó tenger,óceán

Szótár

J24

J24 vitorlás hajó történet Az amerikai Rod Johnson, sok siker sztorihozhoz hasonlóan, a... Tovább

Top

Az árboc csúcsa. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.