notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg a világ legszebb hajóroncsait!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Gyönyörű hajóroncsok a világ minden tájáról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Gyönyörű hajóroncsok a világ minden tájáról


2016/04/15
Ilyés Zsófi

A tengereken és vizek partjainál temérdek mennyiségű régi és feledésbe merült ám mégis lenyűgöző hajóroncsokra lehet bukkanni. Most bemutatjuk nektek a legszebbeket!

 

A legszebb hajóroncsok ezek a világ minden tájáról!

1. American Star – Kanári-szigetek

 

Ennek az óceánjárónak nagyon hatalmas és hosszú volt a pályafutása, 1940-ben építették és több, mint ötven évig szelte a vizeket. Leginkább utasszállító pozícióban működött, de a második világháborúban a hadiflotta tagja lett, így számos fegyver is helyet kapott rajta.

 

Majdnem az egész Földet megkerülte és mielőtt az amerikaiakhoz visszakerült görög és ausztrál kézen is volt. 1993-ban eladták, már állóhajóként egy ötcsillagos szállodát alakítottak ki belőle.

 


Ezután éveken át a helyén maradt, ám mikor Thaiföld felé vontatták egy ukrán hajó segítségével Ausztrália felé, egy erős viharba keveredett és bár próbálták menteni, a hajó legénysége megmenekült.

 

 

Ám az American Star tovább sodródott és januárban futott zátonyra a Kanári-szigeteken, Fuerteventura nyugati partján, ezután két nap alatt ketté is tört az egész hajótest.
Az orr ép maradt egészen 2005. őszéig, ám ezután már nem bírta a víz erejét és 2007-ben teljesen elsüllyedt.

 

 

 

 

2.Eden V – Olaszország, Marina di lesia

 


A hajó először 1969-ben Japánban került a vízre és az évek alatt nem egy nevet kapott. Volt már Et Suyo Maru, Pollux, Mania, Haris, Happinness és az Eden V lett az utolsó, ám ez mind csak álca volt, a hajónak egészen érdekes és titokzatos a története.

 


Partra futása 1988. decemberében volt, mindenféle jelzés és lobogó nélkül, a tulajdonosáról a mai napig nem tudni semmit, a Máltában lévő nyilvántartás adatai hamisak voltak, máshol pedig nem szerepelt róla adat, csak annyi hogy 1988-ban történt az utolsó eladása Cipruson.

 


A központba december 16-án érkezett a parti őrségtől jelzés, a hajókapitány teljesen elutasította a segítségnyújtást, mondván minden a legnagyobb rendben, ám üres volt mikor partra érkezett.

 


Mielőtt a libanoni kapitány eltűnt, a bíróságon azt vallotta hogy a hajó indulási helye Bejrút volt, úticélja pedig a Jugoszláviában lévő Ploce volt, itt vette volna fel az újabb rakományt. Ám mindez hazugság volt, az Eden a Földközi-tengeren másfele is hajózott.

 

 

December 21-én a Nemzetközi Tengerészeti iroda azt mondta, minden dokumentum hamisítvány és a hajó sohasem volt nyilvántartásba véve.

 


A roncs 95 méter hosszú, három kilométeres körzetében összesen 123 darab rozsdás hordót találtak, ezekben mind-mind radioaktív hulladék volt, amely a mai napig gondot okoz. Az évek alatt folyamatosan fogy el a hajótest, hiszen folyamatosan elhordják darabjait.

 

 

 


érdekességek hajó tenger,óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Saját testsúlyos edzés

 Saját testsúlyos edzés

Félszem

A félszem, vagy másik nevén sekli a vitorláshajón igen változatos szerepet tölt be. Ezek...

kávézó

Mindenkinek mást jelent a tökéletes kávézó. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a jó...

Légszekrény

Légszekrény - kishajókba épített kamrák, amik boruláskor nem engedik a hajót elsüllyedni

Negatív csapás

 Cirkálásnál a céltól távolodó, de magasságot gyûjtõ szakasz.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!