Neked is látnod kell ezt a 10 csodálatos szigetet!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 10 gyönyörű sziget, amikről nem találnád ki, hogy melyik országhoz tartoznak

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

10 gyönyörű sziget, amikről nem találnád ki, hogy melyik országhoz tartoznak


2024/02/06

Ha méretek tekintetében nem szabunk alsó határt, akkor több tízezer, százezer, vagy talán milliónyi sziget létezik elszórva a világ vizeiben néhány holdas apró földdarabkáktól kezdve a több ezer kilométernyi hatalmas szigetekig. Csak Görögországban 6 000-re becsülik a szigetek számát.

Neked is látnod kell ezt a 10 csodálatos szigetet!

Bizonyos szigetek egész országok otthonai, ilyen például Madagaszkár, Kuba vagy Izland is – ezek a látványos szigetek egyben országok is.

 

Tarts velünk egy lélegzetelállító tengeri túrára, amely során felfedezünk néhány szigetet, és kiderítjük, hogy kihez is tartoznak valójában. Mindenki tudja, hogy Hawaii az Egyesült Államok része, Ibiza pedig Spanyolországé, de mi a helyzet Grönlanddal vagy a Kanári-szigetekkel? Most kiderül!

 

1. Grönland

Az összesen 2 130 800 négyzetkilométeres területet elfoglaló Grönland a világ leghatalmasabb szigete. Óriási mérete miatt ez a földdarab akár saját országa is lehetne, azonban valójában dán fennhatóság alatt áll.

 

2. Pitcairn-szigetek

A Csendes-óceán déli részén elhelyezkedő Pitcairn-szigetek egy négy szigetből álló vulkanikus eredetű tengercsoportot alkotnak. A szigeteknek összesen nagyjából 56 lakója van, akik mind a helyi „fővárosban,” Adamstownban élnek. A szigetek az Egyesült Királyság brit tengerentúli területeihez tartoznak.

 

3. Karácsony-sziget

A Karácsony-szigetet 1643 karácsonyának napján fedezték fel (innen származik neve is) az Indiai-óceánon. A sziget rendkívül gazdag és változatos élővilágáról híres, és Ausztrália fennhatósága alatt áll.

 

4. Szahalin

A Csendes-óceán északi részén találjuk ezt a szigetet, amely történetesen egész Oroszország legnagyobb szigete. A 19. és 20. században a szigetet Japán és Oroszország is sajátjának nyilvánította, a nézeteltérés pedig katonai konfliktussá is fajult. A második világháború vége óta hivatalosan is Oroszország szigete.

 

5. Curaçao

Curaçao egy népszerű turistacélpont a Karib-tenger déli részén, megközelítőleg 65 kilométerre a venezuelai parttól. A sziget 150 ezer fő otthona, és a Holland Királyság részét képezi.

 

6. Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek nevét biztosan mindenki hallotta már. Az észak-afrikai Marokkó partjaitól csupán 100 kilométerre található szigetek azonban nem egy afrikai ország fennhatósága alatt állnak, hanem Spanyolországhoz tartoznak. A világhírű turistaparadicsomban évente 12 millió utazó fordul meg.

 

7. Réunion

Az Indiai-óceánban, Madagaszkártól nem messze fekszik Réunion szigete, ami valójában Franciaország részét képezi. Ez a sziget jelenleg az Európai Unió legtávolabbra eső része. Réunion 1946 óta francia megye.

 

8. Bermuda

A Bermuda szigetéhez legközelebbre eső szárazföld az amerikai Észak-Karolina állam, azonban a sziget nem része az USA-nak. Ez a darab föld szintén a brit tengerentúli területeinek részét képezi. A legendás Bermuda-háromszög erről a szigetről kapta nevét.

 

9. Hainan

9 milliós lélekszámával Hainan Kína legnagyobb szigete. A kínai szárazföldhöz képest Hainan levegője lényegesen tisztább, ezért népszerű turistacélpont számos kínai és külföldi utazó számára.

 

10. Húsvét-sziget

A világ egyik (mindentől) legtávolabbra eső lakott szigete, a Húsvét-sziget Chile részét képezi. A sziget a chilei szárazföldtől 3 500 kilométerre esik. Az itt található „moai” néven ismert titokzatos szobrok biztosan sokak számára ismerősek.

 

 


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Veret

Veretnek hívjuk a hajó fémből készült alkatrészeit.

Rolex Middle Sea Race

Rolex Middle Sea Race történet A Rolex Middle Sea Race egy klasszikus, magas presztizsű...

Trapéz

Sok jolle és tőkesúlyos hajón hazsnálnak trapézt. Trapézolás közben a mancsaft, vagy pl...

szélcsend

Levegő nyugalmi állapota, vagyis áramlása oly gyenge, hogy érzékeinkkel nem vesszük észre

Inzulinrezisztencia

  Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.