notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg te is a gigantikus méretű Hadrianus Falát!

hirdetes

A gigantikus méretű akadály: Hadrianus Fala

Ilyés Zsófia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az Észak – Angliában található Hadrianus falának építése még a második századig nyúlik vissza, ma már csak Britannia életének egyik legsötétebb korszakának állít emléket. Ismerd meg te is ezt az óriási zátonysort!

 

Hadrianus Fala, az óriási méretű akadály

Hadrianus Falának története még a II. századig nyúlik vissza, Észak – Anglia egyik tengerpartjától a másikig húzódva. Az óriási méreteket öltő fal 120 kilométer hosszan nyúlik el a majdnem öt méteres magasságával és három méteres szélességével.


Még az akkori Római Birodalom korában is óriásinak számított, rengeteg tudós és régész kutatta éveken keresztül, hogy vajon milyen szerepet is tölthetett be, így rengeteg vita forrását is képezte.


Hadrianus életének megírója mondhatta a legegyszerűbb választ, mégpedig azt, hogy ez választotta l a barbároktól a rómaiakat.


A rómaiak Kr. u 84-ben győzték le a Skócia északkeleti részén élő kaledóniai törzseket, akik Mons Graupiusban élték mindennapjaikat.

hirdetes


Azonban ez a győzelem nem tartott sokáig, pusztán csak Hadrianus Britanniába érkezéséig, azaz Kr. u. 122-ig, a rómaiak azonnal visszavonultak a Tyne – völgyig.


Már itt számos erődítményt húztak fel és kialakult a Stanegate – vonal is, ez egy majdnem 130 kilométeres védvonalat jelentett.

 

 

 

Hadrianus számos tanakodás után jutott arra a döntésre, hogy a barbárokat nem fogja tudni legyőzni, így egy olyan határvonalat kell felépíteni, mely nem csak időlegesen tartja távol az ellenséges erőket és ehhez olyan római katonák is kellettek, akik a Római Birodalom nagy hatalmát is jelképezték.

hirdetes

 


Végül a fal a Tyne – völgytől északra épült meg, mely során nem egy folyót kellett átszelni és a legzordabb területeken kellett a munkálatokat végezni. Ehhez a komoly, precizitást igénylő feladathoz rengeteg földmérő, tervező és kőfaragó kellett, de nyolc év alatt sikerült létrehozni a falat, hála a hatalmas római embertömegeknek.


Mivel a tervben tőzegből készült fal szerepelt, az építés során ez változott, hiszen erősebb anyag kellett, így végül a tőzeg helyett kőből épült fel az egész.

 

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hadrianus Fala, az óriási méretű akadály

Nem volt elég a fal, minden egyes mérföld után egy erőd épült, ezek között két – két bástya, hogy a biztonság teljes lehessen.


Mivel még ez is kevésnek bizonyult és a legtöbb római katona a déli részeken állomásozott, újabb 14 erődöt építettek, ezek közül néhány ma is látható, például Chestersben és Housesteadsben, itt nem hogy több ezer, de több tízezer római katona élte napjait.


Emellett az óriási, erődökkel és bástyákkal övezett fal mellett utak is épültek, melyek mentén további védőbástyák készültek a biztonság érdekében.


Kor számár igen értékes és sok lelet maradt fenn, ezeket múzeumokban őrzik ma, méghozzá Corbridge és Vindolanda múzeumában.


1964-ben egy egész faládát találtak Corbridge – ben, számos, még a II. századból fennmaradt római hadifelszereléssel, Vindolanda egy ebből a korból teljesen épen megmaradt erődítménynek is otthont ad.

 


A fal még ma is látogatható, a modern helyreállításoknak és rekonstruálásoknak köszönhetően tárul szemünk elé hogy micsoda pontossággal és körültekintéssel megépített védvonal ez, de a fatáblagyűjtemény, melyen rengeteg feljegyzés olvasható, talán a legértékesebb lelet erről a helyről.

 

 

 

 

 

 

Hadrianus fala sokáig kőbányaként működött, nem egy kő a környéken élők házaiban még ma is észrevehető beépítve, valahol pedig teljesen elhordták.


A 18. században megbomlott a fal folytonossága, hiszen az új utaknak is kellett hely, ám még így is remekül kivehető ez az igazi mestermű, ami egyébként Britannia legszebb részén húzódik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 154

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek utazás