notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg te is a gigantikus méretű Hadrianus Falát!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A gigantikus méretű akadály: Hadrianus Fala

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A gigantikus méretű akadály: Hadrianus Fala


2016/05/21
Ilyés Zsófia

Az Észak – Angliában található Hadrianus falának építése még a második századig nyúlik vissza, ma már csak Britannia életének egyik legsötétebb korszakának állít emléket. Ismerd meg te is ezt az óriási zátonysort!

 

Hadrianus Fala, az óriási méretű akadály

Hadrianus Falának története még a II. századig nyúlik vissza, Észak – Anglia egyik tengerpartjától a másikig húzódva. Az óriási méreteket öltő fal 120 kilométer hosszan nyúlik el a majdnem öt méteres magasságával és három méteres szélességével.


Még az akkori Római Birodalom korában is óriásinak számított, rengeteg tudós és régész kutatta éveken keresztül, hogy vajon milyen szerepet is tölthetett be, így rengeteg vita forrását is képezte.


Hadrianus életének megírója mondhatta a legegyszerűbb választ, mégpedig azt, hogy ez választotta l a barbároktól a rómaiakat.


A rómaiak Kr. u 84-ben győzték le a Skócia északkeleti részén élő kaledóniai törzseket, akik Mons Graupiusban élték mindennapjaikat.


Azonban ez a győzelem nem tartott sokáig, pusztán csak Hadrianus Britanniába érkezéséig, azaz Kr. u. 122-ig, a rómaiak azonnal visszavonultak a Tyne – völgyig.


Már itt számos erődítményt húztak fel és kialakult a Stanegate – vonal is, ez egy majdnem 130 kilométeres védvonalat jelentett.

 

 

 

Hadrianus számos tanakodás után jutott arra a döntésre, hogy a barbárokat nem fogja tudni legyőzni, így egy olyan határvonalat kell felépíteni, mely nem csak időlegesen tartja távol az ellenséges erőket és ehhez olyan római katonák is kellettek, akik a Római Birodalom nagy hatalmát is jelképezték.

 


Végül a fal a Tyne – völgytől északra épült meg, mely során nem egy folyót kellett átszelni és a legzordabb területeken kellett a munkálatokat végezni. Ehhez a komoly, precizitást igénylő feladathoz rengeteg földmérő, tervező és kőfaragó kellett, de nyolc év alatt sikerült létrehozni a falat, hála a hatalmas római embertömegeknek.


Mivel a tervben tőzegből készült fal szerepelt, az építés során ez változott, hiszen erősebb anyag kellett, így végül a tőzeg helyett kőből épült fel az egész.

 

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

 

 
 

 

 

 

 

 

Hadrianus Fala, az óriási méretű akadály

Nem volt elég a fal, minden egyes mérföld után egy erőd épült, ezek között két – két bástya, hogy a biztonság teljes lehessen.


Mivel még ez is kevésnek bizonyult és a legtöbb római katona a déli részeken állomásozott, újabb 14 erődöt építettek, ezek közül néhány ma is látható, például Chestersben és Housesteadsben, itt nem hogy több ezer, de több tízezer római katona élte napjait.


Emellett az óriási, erődökkel és bástyákkal övezett fal mellett utak is épültek, melyek mentén további védőbástyák készültek a biztonság érdekében.


Kor számár igen értékes és sok lelet maradt fenn, ezeket múzeumokban őrzik ma, méghozzá Corbridge és Vindolanda múzeumában.


1964-ben egy egész faládát találtak Corbridge – ben, számos, még a II. századból fennmaradt római hadifelszereléssel, Vindolanda egy ebből a korból teljesen épen megmaradt erődítménynek is otthont ad.

 


A fal még ma is látogatható, a modern helyreállításoknak és rekonstruálásoknak köszönhetően tárul szemünk elé hogy micsoda pontossággal és körültekintéssel megépített védvonal ez, de a fatáblagyűjtemény, melyen rengeteg feljegyzés olvasható, talán a legértékesebb lelet erről a helyről.

 

 

 

 

 

 

Hadrianus fala sokáig kőbányaként működött, nem egy kő a környéken élők házaiban még ma is észrevehető beépítve, valahol pedig teljesen elhordták.


A 18. században megbomlott a fal folytonossága, hiszen az új utaknak is kellett hely, ám még így is remekül kivehető ez az igazi mestermű, ami egyébként Britannia legszebb részén húzódik.érdekességek utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Sloop vitorlázat

A legelterjedtebb egyárbocos vitorlázat: nagyvitorla (gross) és orrvitorla (fock).

360

360o büntetésnek nevezzük azt, amikor egy hajó valamilyen szabálytalanságot követ el és...

Farkiképzés

A hajók farának kiképzése elsősorban a vízvonalak záródása és a hajó megfelelő...

Balatonszemes Hunyady József Vitorláskikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján Balatonszemesnél található a Balatoni...

Rendezvényhelyszín

Rendezvényhelyszín Balaton vagy Budapest legszebb részein? Országunk szerencsére gyönyörű...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.