Ismerd met te is Hazánk hagyományőrző falvait!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hazánk hagyományőrző falvai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hazánk hagyományőrző falvai


2016/05/16

Kicsi Hazánk igen szerencsés helyzetben van, hiszen nem egy olyan falu található szerte az országban, ahol mind a mai napig őrzik lakói a több száz éves hagyományokat, melyek öltözetben és építészetben egyaránt jelen vannak. Nézd meg őket te is!

 

Hagyományőrző falvak Magyarországon - ismerd meg őket te is!

Minden ország számára fontos a régi hagyományok, szokások megőrzése, ezalól Magyarország sem kivétel. Szerencsére apró Honunk számos olyan kis településben bővelkedik, ahol a házak, épületek megmaradtak eredeti állapotukban és nem egy ilyen helyen a népszokásokban és az öltözködésekben is megnyilvánul a hagyományaink őrzése.

Nézd meg te is ezeket a csodálatos kis helyeket!

 

 

1. Szalafő

 


Szalafő egy Vas megyében található település, melyet úgynevezett „szeres településnek” is hívunk, minden dombja egy-egy „szer” -t jelent. Alsó, Csörgő, Felső, Gyöngyös, Pap és Templomszerre oszlik. Bár ez még az Őrségi térséghez tartozik, a szlovén népcsoporthoz is sok köze van, a 19. században azonban a tótsági járáshoz kapcsolódott.


Itt található a Pityerszeri műemlékegyüttes is, mely az eredeti helyen található meg és falumúzeumként működik. Neve egy madárról ered, a pityerről, mely tömegesen fordult itt elő.


Az itt fellelhető épületek a mai napig eredeti formájukban találhatóak meg, legfőbb nevezetessége az emeletes kástu, valamint a kerített ház, ezek egyedülállóak az országban.


Itt van nem messze a tóka is, mely célja a jószágok itatása volt, a víz összegyűjtésével, ezért ásták ide.
Az itt található református templom is régi időkre nyúlik vissza, 1842-ben építhették, bár azóta rekonstruálva látogatható.

 

 

 

 

 

2. Cák

 

Ez az apró falu szőlőtermesztéssel töltötte el idejét, azonban egy egész Európán át pusztító járvány során ( szőlőgyökértetű)  elpusztult az összes tőke, így az itt élők a gesztenye termesztésével kezdtek el foglalatoskodni.


A szőlőtermelés emlékét még ma is őrzik, a település határán álló pincesor formájában, mely műemlékvédelem alatt áll.
A pinceházakból jelenleg kilenc maradt meg eredeti állapotában és ezeket, valamint a présházakat nem csak a szőlő, hanem a gesztenye és más gyümölcsök tárolására is hasznosították.


Ezek a pincék még a 19. században épültek tölgy és gesztenyefák gerendáiból, ezeket agyaggal rögzítették.

 

 

 

 

 

3. Hollókő

 


Ez az egyetlen olyan falu Hazánkban, mely az UNESCO Világörökségei között is jelen van, a világ számos pontján ismerik.
1987-ben került fel Hollókő a listára, hiszen a legszigorúbban vett és legfontosabb szempontnak is méltán eleget tett.


A falu még a 17. században alakult ki, építészete tradicionális, akárcsak a falu életvitele is és ez az állapot a mai napig meg van őrizve.
A falukban élők ma is laknak és tevékenykednek mindennap az épületekben, évente számos programmal és érdekességgel várják a látogatókat ebben az egyedi és hagyományőrző palóc faluban.

 

 

 

Hagyományőrző falvak Magyarországon - ismerd meg őket te is!

4. Vállaj

 

Ez a falu a román – magyar határon található, felépítése és megtervezett telekrendszere egyedülálló a Hazánkban, alakulása 1747-re tehető.
Az idő múlásával sem a házak, sem a porták és azok tudatosan kialakított kapcsolata azóta sem változott.


A falu életében talán az itt található több, mint száz csarnokos csűrt lehetne kiemelni, melyek tégla oromfallal és fűrésszel kialakított mintájú, nagy csűrkapukkal vannak ellátva.

 

 

 

 

 

 

5. Magyarpolány


A Bakony délnyugati részén található Magyarpolány egy régi sváb település, ahol alig 1300 fő éli mindennapjait.
A falvacskában a faluszerkezet a mai napig olyan, mint évszázadokkal ezelőtt, majdnem 45, országos védelem alatt álló tornácos parasztházakkal, melyeken a jellegzetes bakonyi népi építkezés is jól látható.


1990-től Tájház is működik itt, mely alkotóház és falumúzeum.
Ezzel és az épületekkel együtt Magyarpolány a Nemzeti Örökségeink részét képezi, 1993-ban Európa Nostra – díjat is kiérdemelt ez az apró falu.

 

 

 


érdekességek utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Man Over Bord

Man Over Bord: Keresd a Vízből mentés szótárszónál.

Csapatépítés helyszín Alsóörs

Csapatépítés a Balatonon, öt perce az alsóörsi Balaton parttól és strandtól, gyönyörű...

Luv oldal

 A hajó szél felöli oldala.

Robert Scheidt

Robert Scheidt   Születési hely/idő 1973. április 15. Sao Paolo Robert...

Dobókörte

Dobókörte: fából vagy kötélbõl készült kolonc, segítségével könnyebb, pontosabb a dobás
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.