Ismerd met te is Hazánk hagyományőrző falvait!

Hazánk hagyományőrző falvai

Ilyés Zsófia
hirdetes

Kicsi Hazánk igen szerencsés helyzetben van, hiszen nem egy olyan falu található szerte az országban, ahol mind a mai napig őrzik lakói a több száz éves hagyományokat, melyek öltözetben és építészetben egyaránt jelen vannak. Nézd meg őket te is!

 

Hagyományőrző falvak Magyarországon - ismerd meg őket te is!

Minden ország számára fontos a régi hagyományok, szokások megőrzése, ezalól Magyarország sem kivétel. Szerencsére apró Honunk számos olyan kis településben bővelkedik, ahol a házak, épületek megmaradtak eredeti állapotukban és nem egy ilyen helyen a népszokásokban és az öltözködésekben is megnyilvánul a hagyományaink őrzése.

Nézd meg te is ezeket a csodálatos kis helyeket!

 

 

1. Szalafő

 


Szalafő egy Vas megyében található település, melyet úgynevezett „szeres településnek” is hívunk, minden dombja egy-egy „szer” -t jelent. Alsó, Csörgő, Felső, Gyöngyös, Pap és Templomszerre oszlik. Bár ez még az Őrségi térséghez tartozik, a szlovén népcsoporthoz is sok köze van, a 19. században azonban a tótsági járáshoz kapcsolódott.


Itt található a Pityerszeri műemlékegyüttes is, mely az eredeti helyen található meg és falumúzeumként működik. Neve egy madárról ered, a pityerről, mely tömegesen fordult itt elő.

hirdetes


Az itt fellelhető épületek a mai napig eredeti formájukban találhatóak meg, legfőbb nevezetessége az emeletes kástu, valamint a kerített ház, ezek egyedülállóak az országban.


Itt van nem messze a tóka is, mely célja a jószágok itatása volt, a víz összegyűjtésével, ezért ásták ide.
Az itt található református templom is régi időkre nyúlik vissza, 1842-ben építhették, bár azóta rekonstruálva látogatható.

 

 

 

 

 

2. Cák

 

Ez az apró falu szőlőtermesztéssel töltötte el idejét, azonban egy egész Európán át pusztító járvány során ( szőlőgyökértetű)  elpusztult az összes tőke, így az itt élők a gesztenye termesztésével kezdtek el foglalatoskodni.


A szőlőtermelés emlékét még ma is őrzik, a település határán álló pincesor formájában, mely műemlékvédelem alatt áll.
A pinceházakból jelenleg kilenc maradt meg eredeti állapotában és ezeket, valamint a présházakat nem csak a szőlő, hanem a gesztenye és más gyümölcsök tárolására is hasznosították.

hirdetes


Ezek a pincék még a 19. században épültek tölgy és gesztenyefák gerendáiból, ezeket agyaggal rögzítették.

 

 

 

 

 

3. Hollókő

 


Ez az egyetlen olyan falu Hazánkban, mely az UNESCO Világörökségei között is jelen van, a világ számos pontján ismerik.
1987-ben került fel Hollókő a listára, hiszen a legszigorúbban vett és legfontosabb szempontnak is méltán eleget tett.


A falu még a 17. században alakult ki, építészete tradicionális, akárcsak a falu életvitele is és ez az állapot a mai napig meg van őrizve.
A falukban élők ma is laknak és tevékenykednek mindennap az épületekben, évente számos programmal és érdekességgel várják a látogatókat ebben az egyedi és hagyományőrző palóc faluban.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
érdekességek utazás

Szótár

Lee oldal

A hajó szél alatti oldala. Tovább

470

470 vitorlás hajó története Francia tervezésű olimpiai osztály, Montrealban szerepelt... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.