Egy őszinte beszámoló a hajón élés nehézségeiről

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Egy őszinte beszámoló a hajón élés nehézségeiről

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy őszinte beszámoló a hajón élés nehézségeiről


2019/07/02

Az első kérdés nagyjából mindig ugyan az, és ez valahogy így hangzik: „Tudom, semmi közöm hozzá, de mégis hogyan tudjátok megengedni magatoknak, hogy egy hajón éljetek?”.

hajon élés

A háttértörténet

 

Eben, a férjem 6 éven keresztül keményen dolgozott értékesítőként az államokban, amit persze kicsit sem élvezett. Házról házra járt, és egy irodát vezetett mellette. A sok stressz, a családjától távol töltött idő teljesen tönkretette őt. Egyáltalán nem élvezte az életet, és én attól tartottam, hogy az egészségére is mehet végül ez a hajtás. Azonban a fizetés jó volt. Rendkívül jó.

 

Rengeteg pénzt sikerült félretennie. Autót vett, házat, és adósságok nélkül éltünk. Mikor ennyi pénzt keres az ember, nehéz feladni a munkáját, de lassan be kellett lássa, hogy eljött az ideje.

 

Éjjelente pánikrohamok törtek rá, és a folyamatos idegeskedés és stressz teljesen legyöngítette. Eljött az ideje, hogy valami kevésbé megterhelőbe fogjon.

 

Mikor úgy döntöttünk, hogy belevágunk a hajókázásba, eladtuk az autót, minden értékünket egy raktárba zártuk, és megvettük Necesse-t. Olcsó hajó volt, de nem ok nélkül. Léket kapott egy hurrikánban, és partra vetődött. Rengeteg törődésre volt szüksége.

 

Ez volt az egyetlen módja, hogy megengedjünk magunknak egy hajót, hogy romokban volt. Ígyhát, mindannak tudatában vásároltuk meg, hogy legalább egy évi munkát igényel majd a javítása.

 

Egy évvel később, hazarepültünk, és én megszültem Ellia-t. Egy ideig Kanadában maradtunk, és arra az 5 hónapra, Eben visszatért munkájához, melyet annyira gyűlölt. Mint mondtam, nehéz elszakadni tőle. Ezután újra útnak indultunk.

 

Mindig ügyelnünk kellett a kiadásainkra. Nem álltunk túl jól anyagilag, és igyekeztünk a hajón főzni, keveset költeni. Voltak idők, mikor még inni is alig mertünk venni, sajnáltuk azt az 50 dollárt.

 

Hajón élés

 

Mikor elértük a Dominikai Köztársaságot, gyakorlatilag alig maradt valamink. Kanadai házunkból, melyet kiadtunk, alig folyt be valami pénzünk, és ennek külföldről való intézése sem könnyítette meg az életünk.

 

Úgy döntöttük, eladjuk a házat.

 

Kiszámoltuk, hogy azzal a pénzzel, még jódarabig elhajókázhatunk, és a maradékot befektethetjük majd új házunkba. Persze nem így történt. Mindet elhajóztuk.

 

Jelenleg a Virgin-szigeteknél járunk, és nemrégiben vettük észre, a számláinkon keletkező ismételt csökkenést. Ezen a ponton, már erősen tervezzük, hogy valamelyikünknek muszáj lesz visszamennie dolgozni, a közeljövőben, hogy feltornázzuk kicsit megtakarításaink.

 

Eben mindig tudott félretenni kisebb kisegítő hajós munkákból. Vitorlákat javított, megszerelt ezt-azt. Rendkívül ügyes benne, de ez nem a szenvedélye. Csak a plusz pénzért volt rá szükség. Ebből nem lesz valós bevételünk, csk segít fenntartani életmódunkat.

 

Minden lehetőségre nyitottnak kell maradnunk (kivéve persze a testem áruba bocsátása, az nem is opció...). Lényegtelen milyen őrültségnek hangzik, mi bízunk a sikerben. Nem adjuk fel az álmainkat, hogy egyszer még eljutunk dolgozni Olaszországba, Tanzániába vagy Grenadába.

 

Felelőtlennek, és rendszertelennek tűnhetünk, de mindig számolni fogunk a pro és kontrával, és nem hozunk meg pusztán az egónk miatt meggondolatlan, gyermekes döntéseket.  

 

Tudjuk, hogy ez a korai visszavonulás nem tarthat örökké, így addig élvezzük, amíg csak tehetjük, és igyekszünk nem azon aggódni, hogy mikor jön a következő számla.

 

Így éljük hát mi a mindennapjaink. Feltettünk mindent egyetlen lapra, azért, hogy együtt lehessünk. Feladtunk mindent ezért az új életért. Csak mi, a világ ellen.


hajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Méder Áron

Méder Áron fórum topik itt!   Méder Áron életrajz Méder Áron 1979...

Manőverslukk

Erős szeles kikötés után a kapitány és legénység által közösen fogyasztott...

Állókötélzet

Az állókötélzet, az árbocot négy irányban tartott fém sodronykötelek összefoglaló...

Jorge Zarif

Jorge Zarif A fiatal Junior reménység Jorge Zarif mindössze 16 éves, mégis az egyik...

Palstek

  Csathurok, az egyik leggyakoribb vitorláscsómó (névadója: Stekk Pál legendája).
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.