Hatalmas hajóroncs a Vörös-tengerben: a Thistlegorm

hirdetes

Hajóroncs a Vörös-tengerben

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Thistlegorm története a második világháborúig nyúlik vissza, amikor is egy flottával hosszú útra indult, de az út végül rosszul végződött. Mivel egy szállítóhajóról van szó, a tengerben rengeteg szállítmányt találtak: gőzmozdonyoktól kezdve a lőszerekig mindent.

Hajóroncs

A Thistlegorm az egyik legérdekesebb hajóroncs, ami a második világháború emlékét őrzi és 1941 óta lapul a Vörös-tenger mélyén. A 126 és fél méter hosszú hajót német vadászgépek süllyesztették el, viszont a hajótest egyben maradt, de amit szállított, az szanaszét szóródott a tengerben. A búvárok még a hajó 50 méteres körzetében is rengeteg szállított tárgyat találtak: nemcsak lőszert, hanem gőzmozdonyokat, teherautókat és motorkerékpárokat is. A robbanás, amit a német vadászgépek idéztek elő, hatalmas erejű volt, olyan erős, hogy még a gépeket is leterítette. Viszont a hajó se lehetett gyenge, ha így egyben maradt egy ilyen erejű robbanás után.

Hajóroncs

A  hajó története a 2. világháborúig nyíluk vissza. A hThistlegorm Angliából indult el az Albyn flotta részeként abból a célból, hogy utánpótlást szállítson Szuezbe a brit hadseregnek. Azonban a németek igen erősek voltak a haditengerészet és a légierő területén, ezért kizárt volt, hogy a hajó a Földközi-tengeren keresztül jusson el Szuezbe. Az angolok viszont nem hagyták ezt annyiban és ha máshogy nem lehetett, akkor Afrikát megkerülve próbáltak meg eljutni Szuezbe, ahol a brit hadsereg már várta az utánpótlást. Igaz, ez két hónappal tovább tartott, mintha a rövidebb utat választották volna, viszont ez kevésbé volt kockázatos, mert itt legalább nem hemzsegtek a német tengeralattjárók. A problémák ott kezdődtek, amikor elérkeztek a Szuezi-csatornához és az zárva volt, így pár hétig le kellett horgonyozniuk.

Hajóroncs

A németek gyanakodni kezdtek az Egyiptomban felhalmozódó szövetséges csapatok miatt és emiatt elindítottak két Heinkel He-111 vadászgépet Krétából, hogy derítsék fel a terepet. Bár úgy nézett ki, a keresés eredménytelen, viszont a végén az egyik vadászgép felfedezte a már két hete horgonyzó flottát a kikötőben. Október 6-án csaptak le rájuk az éjszaka kellős közepén és persze a legnagyobb hajót vették célba, a Thistlegormot. Az egyik német vadászgép akkora erejű robbanást zúdított rá, hogy nemcsak a hajót süllyesztette el, de még saját magának is ártott vele, mert ő maga is a tengerbe zuhant.

Hajóroncs

A roncsokat az 50-es években kezdték el felfedezni. A búvárok rengeteg szállítmányt találtak a tenger mélyére süllyedve, amik nemcsak lőszerekből és fegyverekből álltak, hanem találtak teherautókat, motorbicikliket, gőzmozdonyokat és persze a hajóroncsot, ami mélyen belesüllyedt a homokba.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 233

Átlagos értékelés: 4.9

hajó