notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg te is a magyar tenger legnépszerűbb halait!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A magyar tenger legismertebb halai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A magyar tenger legismertebb halai


2016/04/05
Ilyés Zsófi

Az óceánokon kívül az édes vízek is számos szépséges halfajt rejtenek, ez alól a Balaton sem kivétel. Tengerünk számos gyönyörű vízi cirkálót rejt, itt az idő megismerni őket!

 

A magyar tenger legismertebb halait ismerheted most meg!

Csuka


Ez a halfaj tulajdonképpen a a Föld északi féltekéjének mérsékelt égövében mindenhol megtalálható, ragadozó életmódot folytatva.Színe az ezüst és az arany számos zöldes árnyalatában pompázik, a Balatonnál horgászók egyik kedvelt fogása.

 


 

Folyami géb


1970 óta tömegesen él a Balatonban, legfeljebb öt évig él egy-egy egyede.

Mérete maximum húsz centiméterig terjed, hátúszója pedig tüskézett, így nagyon könnyű általa megsérülni.

 

 

 

Európai harcsa


A viza után ez az egyik legnagyobbra növő Európában honos halfaj, húsa nagyon ízletes, a magyar konyha egyik alapvető hala, méretei miatt jelentős zsákmánynak ígérkezik.

A Balaton egyik legnagyobbra növő, őshonos ragadozó halfaja.

 

A magyar tenger legismertebb halait ismerheted most meg!

Naphal


Hazánkba az akvaristáknak köszönhetően jutott el, hiszen alapvertően egy Észak-Amerika területén élő halról van szó. Az akvaristák nagy kedvence, hiszen egy kifejezetten szép hal, könnyen tartható, és a környezetváltozást is elég jól tűri.
A Balatonba egy 1905-ös import révén jutott be, ekkor egy tógazdaságból elszökve tömegesen szaporodni kezdett.

 

 

 

Fogassüllő


Kiváló sporthal, valamint horgászzsákmányként és ételek alapanyagaként is jelentős hal hazánkban.
Hazánkban a Balatonban és a Dunában fordul elő a leggyakrabban és az utóbbiból fogták ki a világon a legnagyobb példányát, mely 1990-ben történt, és az állat súlya majdnem elérte a húsz kilót és a 120 centimétert.

 

 

 

Kősüllő


Húa a fogasértékűével egyenlő, ám a horgászaton kívül nincsen gazdaságilag nagy jelentősége.
Hazánkban csak bizonyos időközönként halászható, hiszen Európa egyes részein sebezhető fajként tartják számon.
Állománya Balatonban a legnagyobb és bár 1896. környékén hatalmas fogásnak számított ritkasága miatt, mára már közönséges lakója lett a vizeinknek.

 


 

 


érdekességek tenger,óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kikötőmester

A kikötő hajókkal és hajósokkal foglalkozó mindenese.

Takarás

Egy hajó akkor van takarásban, ha egy másik hajó elfogja előle a szelet. Ez létrejöhet...

Balatonalmádi Társasüdülő Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Almádi Társasüdülő...

Árkádia Hotel Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Árkádia Hotel kikötője....

Különleges vacsorahelyszín Budapest

Különleges vacsorahelyszínt keres Budapesten? A Salon Étterem a legjobb választás! Minőségi...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!