Csoda nem messze Magyarországtól

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A hallstadti csoda

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A hallstadti csoda


2019/06/25
tp

Hallstad nincs messze Magyarországtól. Alapjávan véve egy kis osztrák városkáról beszélünk. De hogy akkor mi benne az érdekes? Miért a kedvence a kínai turistáknak? Ennek jártunk utána mi is egy kis helyszíni beszámolóval megspékelve. 

Hallstadti mennyország

 

Aki nem tudná, hogy mi is pontosan ez a csoda, annak elmondjuk, hogy ez a kisváros Ausztriában leledzik, nem messze Salzburgtól.Ez az a hely, mely minden évszakban elképesztő élményt nyújt a turistáknak.Ha Budapestről tart az ember Németország felé, akkor nem sokkal a határ előtt, le kell fordulnia az A1-es autópályáról Bad Iscl felé. Azért javaslom ezt az útvonalat, mert akkor egy gyönyörű táj előtt láthatunk egy majdnem olyan szépet.

 

 

Tudni kell a környékről, hogy itt van jó pár nagyon szép hegyi tó. Traunsee, Mondsee, és ami mellett elautózik az ember, az Attensee. Ez utóbbi egy majdnem 19 kilométer hosszú, hegyi folyók által feltöltött tó. Halakban rendkívül gazdag, de persze igencsak kedvelt búvár- és vitorlázóparadicsom. Partján ezáltal természetesen üdülőhelyek találhatók.

 

Hallstadti mennyország

 

Folytassuk innen az utunkat dél felé, a 145-ös úton, míg el nem érjük az utolsó alagút után ezt a festői csodát.Hallstadt a Hallstädter- See partján található.  Parkolása tökéletesen megoldott. Népszerű üdülőhelynek számít, így a helyiek mindenre gondoltak. A városka a szikla lábához, egymásra épült házak csodálatos sorából áll.Jellemző vendég erre a távol-keleti turista. Persze láttunk jó pár magyar rendszámú autót is, de tényleg hihetetlen volt tapasztalni, hogy ennyire messze Ázsiától, Ausztriában a feliratok kínai nyelven is szerepelnek, illetve, hogy a helyi népviseletben is egy onnan származó hölgyet ábrázoltak.

 

 

 

Ottlétünkkor a városka éppen készült a karácsonyra. A település mentén,a tó partján a helyi munkások éppen egy elképesztően hosszú izzósort szereltek fel, ami döbbenetesen szép látvány nyújt esténként. A főtéren éppen állították a karácsonyfát.Mint szinte egész Ausztriára, erre a helyre is jellemző az elképesztő tisztaság, rendezettség. Véletlenül sincs egy eldobott cigarettacsikk, kóbor kutya, szemét a földön.

 

Hallstadti mennyország

 

A tó, mint a többi környékbeli vízfelület, tehát egy természetes képződmény. Ennek okán előfordul, hogy a csapadék, a környékbeli hegyekben lezajló hóolvadás miatt a vízszint annyira megemelkedik, hogy „árvíz” lesz. Mint Magyarországon is a Duna, Tisza, vagy bármelyik folyónk partján mi is láthatjuk, itt is jelzik, hogy mikor volt a legnagyobb baj. Legutóbb ez 2013-ban történt meg.

 

 

Az egyik, ha nem legnagyobb nevezetessége Hallstadtnak a különleges temploma, melynek a kertjében van egy teraszos temető. A sírok szinte műalkotásnak felelnek meg, ott jártunkkor is friss virágok és ezernyi színben pompázó sírkertek voltak ott. Eléggé bizarrnak nevezhető tény, hogy itt az „utolsó út” kifejezés szinte egyáltalán nem játszik, hiszen 10 évente kiássák a maradványokat, a koponyákat pedig kifehérítik, melyeket aztán a Csontházban ki is állítanak. Mi ezt nem tudtuk sajnos megnézni, mivel éppen zárva volt a hely. Természetesen ezekkel a dolgokkal mindenki tisztában van, aki odakerül, így ez egy önként vállalt dolog az ember életében, holtában.

 

Hallstadti mennyország

 

Szűk utcácskái, kristálytiszta levegője, a tó, a túlpart (ahova hajóval is el lehet jutni), a körülölelő hegyek mind-mind egyedivé teszik a városkát.Nagyon különleges tehát ez a hely, melyet mindenkinek csak ajánlani tudok.

 

 

(Fotók: Góra Péter photography) 

 


túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Russel Coutts

 Russel Coutts Russel Coutts Új Zélandon, Wellingtonban született 1962. március...

Munkapad

A munkapad egy sín, melyre a nagyvitorla alsó behúzócsigáját szerelik (=leitvágni).

Puffer

Angolszász környezetben fender, magyarosan ütközőpárna, de mindenki egyszerűen csak...

Fedélzet

A fedélzet a hajótest felső ívelt borítása. A hajóbelsőt víztől, csapadéktól védi....

Backstag

A backstag meghatározását lásd az oldalsó hátramerevítő szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.