notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hangulatmozaikok a gyönyörű Portugáliából

hirdetes

Hangulatmozaikok a csodás Portugáliából

Papp Éva
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egyre inkább trend felfedezni Portugáliát, az európai kontinens legnyugatibb országát. Tehetjük ezt egyénileg, vagy szervezetten, indulhatunk északról délre, vagy fordítva, esetleg csillagtúra-szerűen, lisszaboni főhadiszállásunkról, az eredmény mindig ugyanaz: fél órán belül garantáltan belebotlunk egy hamisítatlan, középkori városkába, vagy műemlékbe, és akkor még nem is említettük a hangulatos kávézókat, a szűk sikátorokat, a lustán elnyújtózó tengerpartokat és a semmivel össze nem téveszthető fado zenét. Ez a Magyarországnyi terület egykor a fél világ kereskedelmét uralta: kis ország, amely sosem félt nagyokat álmodni.

Portugália

A Tejo folyó széles torkolatának északi részén fekvő Lisszabon olyan, akár egy hatalmas patchwork: eltérő mintáit egymásba szőtte a történelem és az évszázadok. Van, ahol fennen dicsőíti a gyarmatosítás korának gazdagságát, másutt a nagy földrengés utáni összefogásnak állít emléket klasszicista stílusú épületeivel. Az Alfama-negyed málló vakolatú házainak erkélyein lepedőket szárít a sós, tengeri szél, az ultramodern Expo városrészben ámulatba ejt a 20. század letisztult, mérnöki precizitása. Igazi multikulturális, pezsgő hangulatú kikötőváros, ahol egy nap leforgása alatt ötszáz évet is utazhatunk az időben.

 

Belém történeti celebjei

 

Hogy Portugália lelkét megértsük, a belvárostól kissé távolabb fekvő Belém a legjobb kiindulópont: 1497-ben itt bontott vitorlát Vasco da Gama, hogy a Jóreménység-fokot megkerülve, elsőként jusson el az új útvonalon Indiába. Innen datálható a portugál aranykor kezdete, melyet három év múlva betetőzött Brazília felfedezése. A pápa által deklarált Tordesillasi Szerződés felosztotta Spanyolország és Portugália között az Európán kívüli, újonnan felfedezett területeket, így akadálytalanul áramolhatott az országba a fűszer, a selyem, az arany és az egyéb luxuscikkek.

 

Vasco da Gama igazi celeb ma Portugáliában: bevásárlóközponttól kezdve Európa leghosszabb hídjáig sok minden viseli a nevét. A belémi Felfedezések Emlékművén látható illusztris alakok között mégsem övé a főhely: a stilizált hajó tatján Tengerész Henrik herceg kémleli büszkén a horizontot, kezében egy karavella makettjével. Henrik, aki nevével ellentétben soha nem vett részt egyetlen expedícióban sem, ismereteivel, elszántságával, jóval megelőzte korát. Kolumbusz előtt fél évszázaddal már feltérképeztette Afrika nyugati partjait, korszerű hajózási központjában pedig továbbfejlesztették az egyszerű halászhajóból tengerjáróvá avanzsált, fürge mozgású karavellákat, melyek átírták a hajózás történelmét.

 

A portugál királyok a felfedezések iránt érzett tiszteletüket és hálájukat szó szerint kőbe vésették: I. Mánuel elrendelte a Belémi Torony és a szemközti Szent Jeromos-kolostor építését, és ma a király nevével fémjelzett késő gótikus Mánuel-stílus Portugália egyik legfőbb vonzereje. A kolostort majd’ 70 évig építették, és részletei – a túlburjánzó egzotikus minták, a mór stíluselemek, a hajókötél és horgonylánc motívumok – előrevetítették Portugália eljövendő gazdagságát. A kolostor temploma is zarándokhely: leróhatjuk tiszteletünket Vasco da Gama, vagy a portugál nemzeti eposz, a Lusiadák szerzőjének, Camõesnak a síremléke előtt.

 

Belémből nem mehetünk el anélkül, hogy meg ne kóstolnánk a helyi édességet, a pastel de Belémet, a vaníliakrémmel töltött, fahéjjal meghintett leveles kosárkát. A városrész nevét viselő kávéház népszerűsége vetekszik a Világörökség részét képező kolostorral: legalább ugyanannyit kell sorban állni, hogy bejussunk.

 

Autodafék, galambok, bohémek

 

Lisszabon szíve a Baixa, az Alsóváros, ahol egy percre sem áll meg az élet. Nyüzsgő, kereskedelmi központ éttermekkel, kávéházakkal, bankokkal: sétálóutcáján, a Rua Augustán hömpölyög a tömeg. 1755-ben egy földrengés, és az azt követő szökőár szinte teljesen megsemmisítette Lisszabont. A káoszon Pombal márki, I. József főminisztere lett úrrá, aki szimmetrikus utcákat, neoklasszikus épületeket álmodott a régiek helyébe.

 

Egymást érik a szebbnél-szebb terek, közülük is kiemelkedik a szürke-fehér kövekkel kirakott Rossio, amely egykor az autodafék, katonai felvonulások és bikaviadalok színtere volt, ma azonban legfeljebb a galambok támadásait kell elhárítanunk, illetve az esetleges zsebtolvajokét, akiknek valóságos Kánaán a belváros, és a muzeális nosztalgia villamosok. Ez utóbbiak kihagyhatatlan élményt jelentenek, még akkor is, ha hindu istenként több karra lenne szükségünk ahhoz, hogy a meredek lejtőkön kapaszkodjunk és táskát is fogjunk egyszerre.

 

 

Az Alfama-negyedet éppen ezért jobb gyalogosan bebarangolni. A nagy földrengés megkímélte a dombon levő házak nagy részét, a szűk sikátorok utcaszerkezete az egykori mór uralom öröksége. Ma inkább bohém festők, halászok élnek a festőien lepattant homlokzatú házakban, melyek közül dísztelen tömörségével kirí a Sé, a város első katedrálisa. Mellette Szent Antal kis temploma látható, annak a háznak a helyén, ahol a kegyes életű szent állítólag megpillantotta a napvilágot. A sors fintora, hogy bár csak élete utolsó éveit töltötte Pádovában, mégis itáliainak tartják, pedig mi sem bizonyítja jobban portugál származását, mint az, hogy 1934-ben az ország védőszentjévé avanzsált.

 

Az Alfamát mintegy megkoronázza a Szent György-vár. 1147-ben, az országalapító Alfonz Henrik, Portugália első királya foglalta vissza az egykori erődöt a móroktól, majd megtette királyi rezidenciának. Sajnos a várat sem kímélte a földrengés. Ma egyike Lisszabon legszebb kilátóinak, a várnegyed ódon falai közt pedig luxus hoteleket rejtenek az egykori paloták.

 

Forrás: PARK Magazin

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Elegáns rendezvényhelyszín Budapesten

A Világ Legszebb Kávéházában joggal érezheti úgy az ember, hogy megtalálta rendezvényének... Tovább

Magas biztonsági fokozatú lakat

Kompromisszummentes biztonságra van szükséged? Válassz a világ vezető lakatgyártó cégének... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 144

Átlagos értékelés: 5.0

utazás