Használati utasítás vitorlákhoz

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Használati utasítás vitorlákhoz

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Használati utasítás vitorlákhoz


2011/12/05

A vitorla anyaga nagy szilárdságú, kis nyúlású poliészter vagy karbonszálból készült szövet. A szöveteket hőkezeléssel vagy laminálással stabilizálják. A vitorlaanyagokra legkárosabb a napsugárzás a gyűrődés, a só, a homok és a felesleges lobogtatás. A napsugárzástól úgy védhetjük, hogy amikor nem használjuk a vitorlát, akkor UV védett ponyvával letakarjuk (persening, fockharisnya). A Gyűrődések ellen a minél kevesebb lobogtatás és korrekt tárolással (hajtogatás vagy feltekerés)óvhatjuk a vitorlákat. Az elcsomagolásnál még egy fontos szempont van, nem szabad nedvesen elrakni.


Vitorlák beállítása:
 


A vitorláknak csak a hátsó éle viseli el a nagy erejű feszítést. Az első - és alsó élt nem szabad túlfeszíteni, mert elnyúlik, ez a kikötőben álláskor is érvényes az első él mentén feltekert, vagy az alsó él mentén hajtogatott vitorlákra. Ha az első-illetve az alsó él mentén az éllel párhuzamosan ránc jelenik meg, akkor túl van feszítve!

A versenyvitorláknál a nagyvitorlák alsó éle nem vízszintes, így a vitorla alsó éle is belépő él.
Ezzel is csökkentik a nyomáskiegyenlítésből származó haszontalan felületek nagyságát. Amennyiben a bumm lógása zavarja a legénységet, akkor a hátsó sarokban a felső ringlihez fel kell kötni a bummot!

Nagyvitorláknál az első él és az alsó él találkozásánál lévő ringlit úgy kell kikötni előrefelé az árbochoz, hogy az első él meghosszabbításában egyenes legyen, ne tudjon hátrébb csúszni, mert különben a legalsóbb csúszkákra túl nagy terhelés kerül és szétszakadhat.

Reffeléskor először mindig a reffsorok hátsó sarkát, utána az első és végül a középsőket kell megkötni. Kireffeléskor pont fordítva. A hátsó sarkát mindig gondosan meg kell kötni, mert ha elszabadul, a középső ringlik biztosan nem bírják el a fellépő terhelést és a vitorlában nagy károk keletkeznek.
 


A vitorlák használata:
 


A vitorlákat ne használjuk a gyártó által megadott maximális szélerőnél nagyobb szélben, mert elnyúlnak.

A rudazaton gondosan ragasszunk le vagy fedjünk le minden olyan éles és hegyes végződést (pl: biztosító karika, sasszeg, csavar, szálingvég, veretek stb.), melyek kiszakíthatják a vitorlát. Különösen az új spinnakerek kényesek ilyen szempontból. Amennyiben a hajó fedélzete túl érdes (pl: homokszórt), le-és felszerelésnél könnyen elszakíthatja a cérnát, amivel a vitorla össze van varrva. Cipővel sohase lépjünk a vitorlára – sérülhet, vagy csúszás veszély miatt balesetet okozhat.
Olyan orrvitorlát, melyben normál latni van, ne tekerjünk fel, mert a latni könnyen kiszúrhatja a vitorlát. A latni lehetőleg hajlékony legyen és a végén legyen védősapka.

Csak olyan génuát használjunk erős szélben félig (vagy más arányban feltekerve), melynek hátsó-és alsó éle a megfelelő helyeken meg van erősítve, különben az élek hamar károsodnak. Ha a vitorla hátsó éle berreg, minél előbb húzzuk meg a trimmzsinórt, különben a hátsó él hamar elnyúlik.

A hirtelen támadt vihar nagy károkat okozhat, azért a vásznakat idejében húzzuk le vagy cseréljük orrvitorlára. Orrvitorlák kikötőben való feltekerésekor figyeljünk arra, hogy az ne gyűrődjön és ne legyen túl szorosan feltekerve.

Az orrvitorláknál gyakori a túl sok lobogtatás. Ezt úgy lehet elkerülni, ha már felhúzás előtt ügyelünk rá, hogy a fockshott azonnal behúzható állapotban legyen, erre fordulás előtt is figyeljünk.

A vitorlákat lehetőleg a rendeltetésüknek megfelelően használjuk. A túra vitorlák hamarabb megnyúlnak a versenyvitorlázáskor szokásos terhelések mellett.  A versenyvitorlák keményebb anyaga hamarabb kitöredezik a túrázáskor általános hanyagabb és lezserebb használattól.
 


Vitorlák karbantartása:
 


Ügyeljünk a vitorlák tisztaságára, mert azok tisztítása nehézkes!

Javasoljuk a vitorlákat szezon után szakemberekkel átnézetni, hogy a kisebb károsodásokat még időben ki lehessen javítani.

Nútba húzott vitorláknál (profilforstag vagy árboc) gondoskodjunk róla, hogy a nút sima felületű és tiszta legyen, hosszabb állás után egy begyűrt rongyot húzzunk fel-le a felhúzóval, amely kitisztítja a nútot a por, homok, bogár, bogár, pók peték és egyéb szennyeződésektől.

A fentiek betartásával lényegesen növelhetjük vitorláink élettartamát, illetve elősegíthetjük értékének megőrzését.


Jó szelet kívánunk!

Csury Zoltán                   Tuss Miklós

 

 

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Melges 24

Melges 24 vitorlás hajó történet,bemutatás,leírás 1992-ben Buddy Melges megnyerte az...

BYC

A Balatonfüredi Yacht Club   A BYC  Klub története Az angol...

Hepatítisz védőoltás

Hepatitis A elleni védőoltás Kinek lehet beadni a hepatitis A elleni védőoltást? Mikor...

Alsó él

Alsó él: A vitorla alsó, a fedélzettel nagyjából párhuzamos éle.

Balatonföldvár - Hajóállomás BH Zrt.

A Balatonföldvári Hajóállomás BH Zrt. Vitorláskikötő tudnivalók: A Balaton nyugati...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.