notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hawaii strandok első rész - Ide mindenképp el kell jutnotok

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Hawaii strandok - első rész

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hawaii strandok - első rész


2014/03/10

Hawaii strandjairól szóló kis kalauzunk átfogó képet nyújt  arról, hogy mit is kínál számunkra ez a sziget. Fontos megemlítenünk, hogy a Hawaii strandok arculata nagyban függ az adott időpont természeti körülményeitől, mint például a szezonális talajeróziótól vagy az előző hetek csapadékmennyiségétől. Így tehát lehetnek olyan strandok, amik ugyan most nincsenek feltüntetve a listánkon, de szintén paradicsomiak lehetnek, ha egy másik időszakban látogatnánk meg őket. Alábbi összeállításunkban egy strand sem szerepel Molokairól vagy Lanairól.

Hawaii

Milyen egy tipikus Hawaii strand?

A part enyhén durva szemcséjű, aranybarna homokkal borított, amit  általában hatalmas vulkanikus eredetű sziklaképződmények tarkítanak. Ezutóbbiak körül pedig  megannyi, színes trópusi hal gyülekezik. A víz színe a parttól távol egészen sötétkék,  ami a parthoz közeledve átmenetesen világosodik és a partnál már-már zöldeskéken ragyog. Az óceán vize itt csak ritkán kristálytiszta, mivel a felkavarodó homok, az óceáni törmelék (apró korall darabok, planktonok és egyéb sodródó üledékek) csökkentik a víz áttetszőségét.
A  strandok fövenyei tiszták, szépen karbantartottak és ami a legjobb, nincsenek a homokban kellemetlen rovarok sem!
Míg reggelente kellemes lágy szellő fúj az óceán nyugodt vizei fölött, addig délutánra feltámad a passzátszél és kisebb hullámokkal fodrozzák a vízfelszínt.
A Hawaii strandok többsége kényelmesen képes befogadni minden nyaralni vágyó vendégét, hiszen bőségesen találni itt játékteret!

 

Az értékelés szempontjai

h2 after

Alábbiakban meghatároztuk azokat az alapvető szempontokat, melyek  alapján rangsorolunk. Tartsuk észben, hogy ez koránt sem arról szól, hogy papírt-ceruzát ragadva végigjárjuk az összes létező strandot Hawaiin és pontozzuk a víz csillogását vagy a homok ízét!
Ez egy támadás, melynek célpontja az óceánpart! Fegyvereink között tehát nem szerepel a jegyzetfüzet, csak a strandlabda, frizbi, egy jó szörfdeszka, napszemüveg és remélhetőleg egy kis naptej.


A homok minősége

Talán abban mind egyetérthetünk, hogy ha egy kis sétára támad kedvünk, vagy mondjuk homokvár építéshez, akkor a lágy, puha homok az, ami inkább alkalmas lehet. A kavicsok és a durvaszemcsés homok csak megnehezíti a felszabadult futkározást-ugrálást a parton. Ami a homok színét illeti, szerintünk a világosabb árnyalat valamivel vonzóbb, bár a fényt is erősebben veri vissza.

 

A víz és a hullámok

Hogy mennyire lehet élvezetes egy strand, azt  nagymértékben befolyásolják a hullámok. A legszórakoztatóbb és legkönnyebben elérhető sport a strandon, a „boogie boarding”, és minthogy meg szeretnénk ítélni a strandokat, el kell mondjuk, hogy mindegyik Hawaii strandnak sajátja, hogy idális hullámokkal rendelkezik ehhez. Ezzel szemben a másik legklasszabb óceánvízi elfoglaltság a búvárkodás. Ahhoz, hogy egy hely tökéletes legyen a búvárkodáshoz, tiszta víz, sok sok hal és kisebb fajta hullámok kellenek.
Az idális hullámok kb 3 láb (1 méter) magasak és jellemzően a parttól kb 20-30 yardra (18-27 méter) törnek meg, ahol a víz már a csípőnkig ér. Ezek a hullám paraméterek izgalmas kihívást jelenthetnek mindazok számára, akik kényelmesen, biztonságosan érzik magukat a vízben, de nem akarnak elsodródni sem.
Közelebb a parthoz, miután a hullám már megtört, még mindig élvezhetik a fehér habjait azok a kevésbé tapasztalt úszók is, akik  félnek a magasabb hullámoktól.
Hawaii a tökéletes szörfparadicsom hírében áll, de amit a nem-szörfösöknek kínál, talán kiábrándíthat egyeseket, mivel a boogie boardhoz gyakran túl kicsik vagy túl nagyok a hullámok.
Sok helyen meglehetősen gyorsan mélyül a víz, és ez okozza, hogy a parthoz közel törnek a hullámok.
Emellett a környező szigetek és a zátonyok is visszavetik a hullám energiáját, csakúgy mint a passzát szél.

Hawaii

Ez a partszakasz Kihei legjobb strandja, mivel jókat lehet úszkálni és köszönhetően a strand sziklásabb végeinek, búvárkodni is érdemes itt. Közvetlenül a strand mögött fut egy elég forgalmas út, viszont a kisebb, lankás dombok mégis védetté teszik valamennyire a partot.

Hawaii

Ha jó az idő, ez a strand úgy ragyog, mint semelyik másik Hawaiin. Több mint 2 mérföldön (3,218 km) nyúlik el, és a térség egyik legfestőibb táján található, fenséges hegyekkel a háttérben.  Amikor a hullámok is megfelelőek, ez a hely valósággal Disney Landé változik a habok szerelmesei számára. Az öböl jobb oldalán van egy zátony, ami a tapasztalt szörfösöknek kínál hatalmas hullámokat. Közelebb, a mólónál a hullámok veszítenek energiájukból, így tökéletesek a kezdők számára. A strand középső részén változó nagyságú hullámok érkeznek, amik a boogie board-ot kedvelők illetve a kevésbé tapasztalt, de ügyes szörfösöknek kínálnak remek szórakozási lehetőséget. Ez a hely szinte sosem zsúfolt, hiszen hatalmas játéktere van.

A nyár folyamán aztán egy nyugodt tóvá változik az öböl és az úszók, valamint az evezősök kedvencévé válik.

Hawaii

Lanikai is az egyik legcsodálatosabb  strandok közé tartozik Hawaiin a ragyogó fehér homokkal borított fövenyével, és nyugodt vizével. Egész évben kiváló hely ez az úszóknak, mivel egy zátonycsoport folyamatosan nyugodt vizet biztosít az itt fürdőzőknek. Ideális hely ez a kisgyermekesek és mindazok számára, akik nem kívánnak a hullámokkal küzdeni. Kevesebb mint egy mérföldre van két kis sziget (Madár szentélyek) ahová ki is lehet kajakozni. Lanikai  Kailua város szélén fekszik, ahol a dombokkal szegélyezett exkluzív lakóövezet csak hozzáad az üdülőhely bájához.

Hawaii

Ez az a strand, amit gyakran idéznek Hawaii legszebb és legjobb üdülőhelyének, jó okkal érdemelte ezt ki. A föveny közel 3 mérföld() hosszú, aminek nagy része puha, világosszínű homok és annyi szórakozási lehetőséget kínál, mint egy se Hawaiin. Lehet itt hullámlovagolni, úszni, boogie boardozni, kajakozni, szörfözni kite-boardozni és még sorolhatnánk.
A strand játékos karaktere egész évben fennáll köszönhetően a száraz klímának. 

Hawaii

Hapuna-nak megvan minden olyan tulajdonsága, amit a vakációzók szeretnek.  A föveny hósszú és széles, így nagy játékteret kínál finom, puha homokkal. A tiszta vize pedig kitűnő búvárkodó célponttá teszi, amikor az óceán is nyugodt. A tapasztalt úszók, lennt a part mentén is búvárkodhatnak és közel 1 mérföldre eljutnak a gyönyörűszép Wailea Öbölbe.
Amikor a hullámok feltámadnak, Hapuna is gyakran kiváló célpontja a boogie-boardosoknak.

Hawaii

Kaanapali strandja az egyik legkarizmatikusabb, energikusabb és aktívabb strand egész Hawaiin. A hangulatot itt nagyban meghatározza  a Kaanapali Resort és a többi szálloda, amik a part mentén épültek. Waikiki strandjával ellentétben (ami hasonló környezetben helyezkedik el) a majd 1,5 mérföldes Kaanapali strand elbírja  hatalmas tömegeket, kivéve persze a legforgalmasabb időszakokat, mint például a karácsony. Az itt nyaralók sok-sok elfoglaltság közül választhatnak, úgy mint parasailing (amikor ejtőernyőben ülve motorcsónakkal felhúznak a vízről egy motorcsónakkal), vitorlázás, röpladázás, vagy szörf oktatás. A part északi részénél fekszik az ún. Black Rock (Fekete Szikla), ahol búvárkodni is lehet.

Hawaii

A Maniniowali Strand a gyönyörű, kristály tiszta vizével és ragyogó fehér homokjával Hawaii büszkesége a Karibi tengerparton. Ez hely egészen egyszerűen csodaszép, jókat lehet itt úszni vagy búvárkodni . Ahogy a legtöbb Hawaii strand esetében is , itt is legjobb reggel menni a partra, mielőtt még feltámad a passzátszél. A hétvégék azért itt elég zsúfoltak.

Hawaii

Tunnel strandja az egyik legjobb hely búvárkodás céljából egész Kauai-n, főleg mikor nyugodt az óceán (Kiváltképp a nyári hónapokban). A hosszú föveny és a meseszép táj mind mind hozzáad a varázslatosságához. 

 

Hawaii

Egy eldugott kis helyen, Wailea és Kihei között találhatjuk a bájos Keawakapu strandot. Mérete, finom homokja, nyugalma és hangulata emeli  ezt a partszakaszt Dél Maui legjobb strandjai közé, ráadásul itt szinte állandóan ideálisak a körülmények az úszkáláshoz.  

Hawaii

Na ez a strand hatalmas, közel 4 mérföld (6.436 km) hosszú.  A strand park része az öböl közepén helyezkedik el, az északi rész le van zárva, mert régen a légierőhöz tartozott ez a terület és most a katonák számára tartják fennt üdülőnek. Itt kicsit vadabb az óceán vize, így nem olyan alkalmas a kevésbé tapasztalt úszok számára. Annál jobb viszont ha boogie boardozni szeretnénk! Ugyan nem a legjobbak a körülmények az úszkáláshoz, de a strand mérete, jó minőségű homok, a csodás környezet és a víz különleges színe mégis nagyszerűvé teszi ezt a strandot. 

Hawaii

Poipu strandja két kisebb öbölre van osztva, az egyik egy védett partszakasz a csecsemőknek és kisgyermekeknek nyújt ideális körülményeket, míg a másik búvárkodásra és úszásra, néha szörfözésre kiváló.  

Hawaii

Kapalua egy álomszép óceánparti pihenőhely, a föveny szép, puha homokos és a védett öbölben nagyszerűen lehet búvárkodni. Régebben ezt a strandot tartották a legjobbnak az Egyesült Államokban,  jóllehet ma népszerűbb mint valaha.

Hawaii

Kahekili –i föveny a Kaanapali Strand kiterjesztése. Sokan összevonják a kettőt, figyelmen kívül hagyva azt a majd 230 méteres vulkánikő sziklacsoportot, és hotelt ami elválasztja a kettőt egymástól. Ez a rész ha nem is merőben más, mint Kaanapali, de itt jóval kevesebb a hotel és nem is olyan zsúfolt. A homokja kifogástalan és igazán kellemes itt úszkálni.

Hawaii

Waikiki strandja közel 2,5 km és több részre van felosztva( a részek sétányokkal vannak összekötve egymással). A strand egész évben jó lehetőséget kínál mind úszkálásra vagy szörfözésre, mind pedig számos egyéb turisztikai elfoglaltságra.  Waikiki azért veszít sok pontot értékelásünkben, mert többnyire elég zsúfolt.

Hawaii

Makalawena szépsége hasonlóan festői, mint a közeli Maniniowalié, és néha boogie-boardhoz is ideálisak itt a körülmények. Mivel Kekaha Kai Strandtól egy kisebb, kb 15 perces kirándulással lehet csak eljutni a strandra,( és azt is vulkáni köveken kell megtenni) így nem túl nagy a tömeg ezen a partszakaszon.

Hawaii

Kiahuna strandján a homok finom, puha. Jól lehet itt fürdőzni, boogie-boardozni vagy néha búvárkodni is. Kezdő szörfösök számára ideális hely! utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Romantikus étterem

A romantikus éttermek szerte a világon a párok kedvenc helyei. Mint minden országban, nálunk...

Fövenyes Hajóállomás BH ZRt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajózási Zrt....

8mOD

8mOD vitorlás hajó bemutatása A 8m OD egy 8 méter hosszú, könnyű, siklótestű...

Peilung

 Peilungnak hívjuk a vitorlás versenyeken, a kreuz bójához kirakott terelő bóját.

Élkötél

A hátsóél kivételével a vitorla élekre kötelet varrnak fel, mely meghatározza a vitorla...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!