Házi kedvenc helyett gyerek?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Egyre többen szereznek házi kedvenceket gyerekvállalás helyett, és ez semmi jót nem jelent

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egyre többen szereznek házi kedvenceket gyerekvállalás helyett, és ez semmi jót nem jelent


2017/05/23

Egy egész generáció szokott rá a kutyák és macskák gyerekként való kezelésére, és marad ki inkább a gyerekvállalás örömeiből. Az biztos, hogy ez egy nagyon rossz irány.

Házi kedvenceket gyerekvállalás helyett

 

Talán többen is megfigyelhettük már, hogy amikor egy anyakutya elveszíti egyik kölykét, akkor megpróbálja valamilyen élettelen tárggyal – egy cipővel, plüssállattal, vagy hasonlóval – helyettesíteni azt (a macskák is hasonlóan cselekszenek, csak éppen kisebb tárgyakkal). Ez a viselkedés ösztönösen jön az állatok számára, az elveszített utód helyettesítése valamilyen szinten megnyugtatja őket, még ha egy élettelen tárgyról is van szó. Minden erőfeszítésükkel megpróbálják ápolni és védeni azt. A probléma az, hogy ez gyakran megakadályozza az állatot abban, hogy újabb kölykökre szánja el magát.

 

Ez egy szomorú jelenség, de még szomorúbb, amikor az emberek cselekszenek hasonlóan – itt azonban nem a gyermekeiket elveszített anyukákra kell gondolni. A millenáris generáció képviselői között egyre inkább elterjed gyerekek kisállatokkal való helyettesítésének szokása. Számos fiatal szándékosan halogatja a gyerekvállalást, mondván az egy költséges, időigényes feladat, és teljesen felborítja az ember életét. Azonban az ösztönös gondviselést nem tudják kizárni magukból, éppen ezért inkább kisállatokat szereznek be, hogy megpróbálják kitölteni az így keletkező űrt.

 

Ez az ösztön természetes. Ez vesz rá bennünket arra, hogy társat keressünk magunknak, összeházasodjunk vele, majd utódokkal gyarapítsuk a családot. Sokan mégis megpróbálnak valamilyen szinten ellenállni neki.

 

Házi kedvenceket gyerekvállalás helyett

 

Egyre többen veszik át ezt a szokást. A háziállatok szerepe eredetileg az otthon védelme, illetve egy hűséges társ szerepének betöltése. A millenáris generáció olyan célokra használja őket, amelyeknek képtelenek megfelelni: gyerekként, saját utódként kezelik a kutyákat és macskákat. Sokan egész egyszerűen bébiknek, kisbabájuknak, gyermeküknek nevezik ezeket a házikedvenceket, saját magukat pedig azok szüleiként emlegetik.Szomorú belegondolni, hogy mit érezhetnek ezek láttán a korábbi generáció képviselői – azoknak a fiataloknak a szüleik, akik inkább házikedvenceket nevelgetnek gyerekek helyett. Ezek az emberek bizonyára mindennél boldogabbak lennének, ha gyermekeik valódi unokákkal lepnék meg őket, és nem négylábú háziállatokkal.

 

A képzelgés súlya


A gyermekek állatokkal való helyettesítése nem egyszerű feladat. Sokan kénytelenek állatoknak tettetni magukat, csakhogy megfeleljenek kedvenceik elvárásainak. A másik véglet az állatokat kezeli emberekként, és egyik sem jó jel.A millenáris generáció sokkal többet költ kedvenceire, mint a „baby boomerek”. Egy egész iparág épült a különböző állat-kellékek köré, például akár kutyáknak és macskáknak készült „babakocsikat” is kaphatunk.

 

Ez a termék lehetővé teszi a gazdik számára, hogy macskájukat egy guminyelvvel „nyalogathassák” – a készítők elmondása szerint ez segít az ember-állat kapcsolat megerősítésében.Egész cégek alkalmazzák ezt a jelenséget marketing kampányaikban. Reklámok és hirdetések is népszerűsítik a gyerekek kisállatokra való lecserélését, és gyakran szülő-gyermek kapcsolatban jelenítik meg a gazdákat és kisállataikat.

 

Házi kedvenceket gyerekvállalás helyett

 

Egész cégek alkalmazzák ezt a jelenséget marketing kampányaikban. Reklámok és hirdetések is népszerűsítik a gyerekek kisállatokra való lecserélését, és gyakran szülő-gyermek kapcsolatban jelenítik meg a gazdákat és kisállataikat.

 

A millenárisok közül sokan „próbagyerekekként” tekintenek a kisállatokra, és azzal magyarázzák döntésüket, hogy megpróbálnak felkészülni a szülői élet és a gyereknevelés viszontagságaira. Azt azonban nem veszik figyelembe, hogy egy állat és egy emberi lény felnevelése között ég és föld a különbség.

 

Ezt az elképzelést többen kifigurázták már és rávilágítottak ezen elferdült gondolkodásmód hibáira. Az egyik legsúlyosabb az, hogy a millenáris generációnak egyszerűen elmegy a kedve a gyerekvállalástól.

 

Gyerekek kontra házikedvencek

 

A Washington Postban megjelent elemzés rávilágított a gyermek-helyettesítő járvány következményeire. Az amerikai fiatalok számára kisebb az esély, hogy saját otthonuk, autójuk legyen, vagy hogy megházasodjanak, mint az 50 évvel ezelőtti átlag esetén. Azonban van egy szempont, amiben túltesznek a korábbi generáción: a kisállat-tulajdonosok száma.

 

A gyermekek és kisállatok gondozása és nevelése között nagy a különbség a költségeket tekintve. Míg egy átlag feletti figyelmet élvező házikedvenc évente 5.000 dolláros költségeket követel meg, addig egy gyermek nevelése 12-15 ezer dollár is lehet ennyi idő alatt. Ez közel negyedmillió ráfordított dollárt jelent, míg a gyermek el nem éri a felnőtt kort, ráadásul az összeg nem tartalmazza a felsőoktatás és az azt követő esetleges költségeket sem. Azonban egyes azt állítják, hogy ezek a számok megtévesztők lehetnek, és szerintük nem szabad, hogy ez elrettentse a fiatalokat a gyerekvállalástól.

 


érdekességekKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Korcsolyázás

A korcsolyázásra Budapesten számtalan lehetőségünk van, hiszen több korcsolyapálya is...

Panorámás ingatlan

Egy panorámás ingatlan remek lehetőséget biztosít, ha lakásvásárláson gondolkozol, hiszen a...

Ballon

A ballon a nagyméretű orrvitorlák gyűjtõneve, például spinakker.

Csonkarudas vitorlázat, gaffos vitorla

Kezdetben nem tudtak elég magas árbocot készíteni, ezért felhúztak rá egy villás rudat,...

Belső hely

Belső hely – versenyben a pályajel kerülésekor a külsõ hajó köteles helyet adni a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.