notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

HDI - humán fejlettségi index első 10 helyezett Norvégia a nyertes

hirdetes

HDI - humán fejlettségi index első 10 helyezett

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A jóléti mutató, az emberi fejlettségi index (HDI - angolul human development index) használatát 1990-ben vezette be az ENSZ, azzal érvelve, hogy pusztán a nemzeti össztermék, a GDP mutatója alapján nem lehet átfogóan megítélni egy adott ország fejlettségét. Így a HDI kiszámításakor a GDP mellett az adott ország lakóinak egészségi állapotát és az oktatás fejlettségét is osztályozzák, egyéb tényezők figyelembe vétele mellett.

Humán fejlettségi index toplista

10. helyezett Svédország


Pontszám: 0,904
A szocialista és nagyrészt liberális európai országot (hivatalosan a Svéd Királyságot) Fredrick Reinfeldt miniszterelnök vezeti. Az ország mérete Spanyolország nagyságával egyenlő, 9.3 millió a lakossága, a legnagyobb városa a főváros, Stockholm. A svéd embereket tartják a legboldogabbaknak a világon, a svédek igen magas jövedelemmel rendelkeznek, (35,876 USD per főre jutó GDP, a GDP 485 milliárd USD), az átlag életkor 80,9 év, és az oktatás színvonala is magas pontszámot kapott. Ezen felül az ország nagyon alacsony munkanélküli és szegénységi rátával dicsekedhet, ingyenes és mindenki számára elérhető egészségügyi ellátással, valamint az ország tekinthető a fenntartható fejlődés legaktívabb hívének, más országokat is a zöldebbé válásra buzdítva.


9.helyezett Németország


Pontszám: 0,905
Németország Európa legerősebb gazdaságával dicsekedhet az Európai Unióban, és 82,2 milliónyi népességével is a legnagyobbnak számít. Angela Merkel kancellár vezeti az országot, ahol igen magas az oktatás színvonala, továbbá minimális a tanulók igazolatlan óráinak a száma, és a lakosság 99%-a írástudó. Németország ipara virágzik, és a világ fő exportőrének számít az elektronikai és gépészeti termékek piacain, úgy mint az autók (valakinek egy Volkswagen-t?), valamint az egész világon elismerten képzett munkaerő jellemzi az országot. A GDP 3,5 billió dollár, az egy főre eső GDP pedig 40,631 dollár, a szegénységi ráta alacsony, bár a munkanélküliség aránya 7 százalékos. Németország is, csakúgy mint Svédország, kiemelt turisztikai célpont, többek között történelmi nevezetességei miatt. Az átlag életkor pedig 79,4 év.


8.helyezett Liechtenstein


Pontszám: 0,905
Liechtenstein az egyik legkisebb, és legritkábban lakott ország a világon, mindössze 160 négyzetkilométernyi területtel, és 35,000 lakosával. Mégis ez a parlamentáris demokrácia dicsekedhet a legmagasabb egy főre eső GDP-vel a világon, (141,000 USD), és tulajdonképpen 0 adósságállománnyal, 0 szegénységgel, és munkanélküliséggel, mindemellett kiemelkedő oktatási színvonallal. Liechtenstein adói igen alacsonyak, és az ország kedvelt célpontja a befektetőknek és a gazdagoknak. Ha szeretnél ide utazni, mindenképpen látogasd meg Vaduzt, a fővárost, ahol a Vaduz kastély ad otthont a hercegi családnak, itt megismerkedhetsz a városka 5100 lakójával is egyúttal.
 

7.helyezett Írország


Pontszám: 0,908
Az Ír Köztársaság lakossága kicsi, mindössze 4,5 millió, parlamentáris demokrácia jellemzi, fővárosa Dublin. Az írástudók száma meghaladja a 99%-ot, és kitűnő az oktatás színvonala is, az átlag életkor 78,9 év. Kiegyensúlyozott infrastruktúrája van, 203,89 milliárdos GDP-je, az egy főre eső GDP 45,497 USD. Az országot 7 pontra értékelték a sajtószabadság, gazdasági szabadság és politikai szabadsághoz való jogok alapján. A 2008-ban kirobbant gazdasági válság hatására jelentős adósságot halmozott fel az ország, akkor két pontot vesztettek az emberi fejlettségi index tekintetében, Európa egyik mumusává (gazdasági szlenggel élve disznójává) válva. De immár a fejlődés útján járnak, lásd idei éves eredményüket.

hirdetes
 

6.helyezett Kanada


Pontszám: 0.908
Kanada méretét tekintve a második legnagyobb ország a világon, Oroszország után. Kanadában igen magas az átlagműveltség, jó az oktatás, a lakosság nagy része két vagy három nyelven beszél. Kanadát ingyenes egészségügyi rendszer (80,7 év várható átlagéletkorral) és alacsony adók jellemzik. A GDP 1,758 billió, és az egy főre jutó GDP 51,147 USD. Ugyancsak nagyszerű turisztikai célpont, a Niagara vízesés, a főváros Ottawa, vagy a főként francia gyökerű Quebec városának történelmi helyszínei kiemelt célpontoknak számítanak.
 

5.helyezett Új-Zéland


Pontszám: 0,908
New Zealand egy kicsi és elég távoli szigetcsoport, amely a legutolsóként felfedezett és benépesített szigetek közé tartozik. Éppen ennek köszönhetően gyönyörű tájak, és egészséges vadvilág jellemzi, hihetetlen biodiverzitással, amely turisták egész tömegeit vonzza minden évben. A világon a legmagasabb életszínvonal jellemzi, emellett boldog emberek lakják, az ország ugyanakkor a béke és a környezeti fenntarthatóság elkötelezett híve, a nukleáris fegyverek teljes tilalmával, biodiverzitásában gazdag élővilágának komplex védelmével. Az ország GDP-je 157,877 milliárd dollár, az egy főre jutó GDP 35,374 USD, a lakosság 4,3 millió fő. Oktatási rendszere, az írástudók száma, és egészségügyi rendszerének mutatói alapján nagyon magas az átlag életkor is: 80,2 év.


4. helyezett Amerikai Egyesült Államok


Pontszám: 0,910
GDP 15 billió dollár (a világ legnagyobb GDP-jű országa ezzel), az egy főre eső GDP 48,147 USD. Az Amerikai Egyesült Államok az etnikailag legsokfélébb ország a világon. Néhány adat: szegénységi ráta: 15%, munkanélküliségi ráta: 9%, 315 millió lakos. Az Egyesült Államok az előbbiekért folyamatosan pontokat veszít, valamint az itt élő túlsúlyos emberek száma rohamosan nő, ami a népesség 33 %-át érinti már most is. Ráadásul Amerika súlyos adósságcsapdával küzd, magával rántva számos más országot is a lejtőn, a kereskedelem

hirdetes
csökkenésével párhuzamosan.


3.helyezett Hollandia


Pontszám: 0,910
Hollandia közismerten magas oktatási színvonallal rendelkezik. A történelem során Hollandia részt vállalt az EU, a NATO, az OECD, és WTO megalapításában, és gyakran hívják Hágát a jog fővárosának is. 2011 májusában a holland embereket kiáltották ki a világ legboldogabb népének, stabil gazdaságának, alacsony adóinak, gyönyörű városainak, mint amilyen Amszterdam is, és a lakosság 79,8 átlagos várható életkorának köszönhetően.


2.helyezett Ausztrália


Pontszám: 0,929
Ausztrália a világ 13. legnagyobb gazdaságával dicsekedhet, GDP: 918,978 milliárd, az egy főre jutó GDP: 40,836 USD, ezzel Ausztrália az 5. ország a világon a legmagasabb egy főre jutó GDP tekintetében. Ausztrália az életminőséget illetően is magas értékkel rendelkezik, az ország erősségei az egészségügy, az oktatás, a gazdasági szabadság, a polgári szabadság és az emberi jogok védelme is. A 22,7 milliónyi lakosság olyan országban élhet, ahol erős a kormány, elégedettek az itt élők, béke és fenntarthatóság van jelen a mindennapokban és a vadvilág és a biodiverzitás védelme prioritást élveznek. Várható átlag életkor: 81,2 év.


1.helyezett Norvégia


HDI pontszám: 0,943
A győztes ország Norvégia - 5 millióan élnek itt. Kimagaslóan jó oktatási színvonal, nagyon alacsony arányú szegénység és minimális munkanélküliség jellemzi az országot. Norvégiában a várható átlag életkor 80,2 év. Norvégia volt az első alapító tagja a NATO-nak, nem lépett be az EU-ba, de természetesen továbbra is igen jó kapcsolatokat tart fenn a környező európai országokkal. Norvégia az ENSZ oszlopos alapító tagja, és jelentős támogatója is, emellett részt vállalt az Európa Tanács megalapításában, továbbá a WTO és OECD szervezetek aktív tagállama. Norvégia gazdag készletekkel rendelkezik a következő természeti kincsekből: petróleum, földgáz, ásványok, édesvíz, erdők, halászati termékek. Vízerőmű nagyhatalomnak számít, és az egyik legnagyobb olajexportőr ország. Norvégiában közismerten magas színvonalú a teljes egészségügyi rendszer, valamint fejlett oktatási rendszerrel és nagyon erős szociális hálóval rendelkező országról van szó.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 178

Átlagos értékelés: 4.9