HDI - humán fejlettségi index első 10 helyezett Norvégia a nyertes

Kövess minket facebookon!
Főoldal > HDI - humán fejlettségi index első 10 helyezett

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

HDI - humán fejlettségi index első 10 helyezett


2012/09/27

A jóléti mutató, az emberi fejlettségi index (HDI - angolul human development index) használatát 1990-ben vezette be az ENSZ, azzal érvelve, hogy pusztán a nemzeti össztermék, a GDP mutatója alapján nem lehet átfogóan megítélni egy adott ország fejlettségét. Így a HDI kiszámításakor a GDP mellett az adott ország lakóinak egészségi állapotát és az oktatás fejlettségét is osztályozzák, egyéb tényezők figyelembe vétele mellett.

Humán fejlettségi index toplista

10. helyezett Svédország


Pontszám: 0,904
A szocialista és nagyrészt liberális európai országot (hivatalosan a Svéd Királyságot) Fredrick Reinfeldt miniszterelnök vezeti. Az ország mérete Spanyolország nagyságával egyenlő, 9.3 millió a lakossága, a legnagyobb városa a főváros, Stockholm. A svéd embereket tartják a legboldogabbaknak a világon, a svédek igen magas jövedelemmel rendelkeznek, (35,876 USD per főre jutó GDP, a GDP 485 milliárd USD), az átlag életkor 80,9 év, és az oktatás színvonala is magas pontszámot kapott. Ezen felül az ország nagyon alacsony munkanélküli és szegénységi rátával dicsekedhet, ingyenes és mindenki számára elérhető egészségügyi ellátással, valamint az ország tekinthető a fenntartható fejlődés legaktívabb hívének, más országokat is a zöldebbé válásra buzdítva.


9.helyezett Németország


Pontszám: 0,905
Németország Európa legerősebb gazdaságával dicsekedhet az Európai Unióban, és 82,2 milliónyi népességével is a legnagyobbnak számít. Angela Merkel kancellár vezeti az országot, ahol igen magas az oktatás színvonala, továbbá minimális a tanulók igazolatlan óráinak a száma, és a lakosság 99%-a írástudó. Németország ipara virágzik, és a világ fő exportőrének számít az elektronikai és gépészeti termékek piacain, úgy mint az autók (valakinek egy Volkswagen-t?), valamint az egész világon elismerten képzett munkaerő jellemzi az országot. A GDP 3,5 billió dollár, az egy főre eső GDP pedig 40,631 dollár, a szegénységi ráta alacsony, bár a munkanélküliség aránya 7 százalékos. Németország is, csakúgy mint Svédország, kiemelt turisztikai célpont, többek között történelmi nevezetességei miatt. Az átlag életkor pedig 79,4 év.


8.helyezett Liechtenstein


Pontszám: 0,905
Liechtenstein az egyik legkisebb, és legritkábban lakott ország a világon, mindössze 160 négyzetkilométernyi területtel, és 35,000 lakosával. Mégis ez a parlamentáris demokrácia dicsekedhet a legmagasabb egy főre eső GDP-vel a világon, (141,000 USD), és tulajdonképpen 0 adósságállománnyal, 0 szegénységgel, és munkanélküliséggel, mindemellett kiemelkedő oktatási színvonallal. Liechtenstein adói igen alacsonyak, és az ország kedvelt célpontja a befektetőknek és a gazdagoknak. Ha szeretnél ide utazni, mindenképpen látogasd meg Vaduzt, a fővárost, ahol a Vaduz kastély ad otthont a hercegi családnak, itt megismerkedhetsz a városka 5100 lakójával is egyúttal.
 

7.helyezett Írország


Pontszám: 0,908
Az Ír Köztársaság lakossága kicsi, mindössze 4,5 millió, parlamentáris demokrácia jellemzi, fővárosa Dublin. Az írástudók száma meghaladja a 99%-ot, és kitűnő az oktatás színvonala is, az átlag életkor 78,9 év. Kiegyensúlyozott infrastruktúrája van, 203,89 milliárdos GDP-je, az egy főre eső GDP 45,497 USD. Az országot 7 pontra értékelték a sajtószabadság, gazdasági szabadság és politikai szabadsághoz való jogok alapján. A 2008-ban kirobbant gazdasági válság hatására jelentős adósságot halmozott fel az ország, akkor két pontot vesztettek az emberi fejlettségi index tekintetében, Európa egyik mumusává (gazdasági szlenggel élve disznójává) válva. De immár a fejlődés útján járnak, lásd idei éves eredményüket.
 

6.helyezett Kanada


Pontszám: 0.908
Kanada méretét tekintve a második legnagyobb ország a világon, Oroszország után. Kanadában igen magas az átlagműveltség, jó az oktatás, a lakosság nagy része két vagy három nyelven beszél. Kanadát ingyenes egészségügyi rendszer (80,7 év várható átlagéletkorral) és alacsony adók jellemzik. A GDP 1,758 billió, és az egy főre jutó GDP 51,147 USD. Ugyancsak nagyszerű turisztikai célpont, a Niagara vízesés, a főváros Ottawa, vagy a főként francia gyökerű Quebec városának történelmi helyszínei kiemelt célpontoknak számítanak.
 

5.helyezett Új-Zéland


Pontszám: 0,908
New Zealand egy kicsi és elég távoli szigetcsoport, amely a legutolsóként felfedezett és benépesített szigetek közé tartozik. Éppen ennek köszönhetően gyönyörű tájak, és egészséges vadvilág jellemzi, hihetetlen biodiverzitással, amely turisták egész tömegeit vonzza minden évben. A világon a legmagasabb életszínvonal jellemzi, emellett boldog emberek lakják, az ország ugyanakkor a béke és a környezeti fenntarthatóság elkötelezett híve, a nukleáris fegyverek teljes tilalmával, biodiverzitásában gazdag élővilágának komplex védelmével. Az ország GDP-je 157,877 milliárd dollár, az egy főre jutó GDP 35,374 USD, a lakosság 4,3 millió fő. Oktatási rendszere, az írástudók száma, és egészségügyi rendszerének mutatói alapján nagyon magas az átlag életkor is: 80,2 év.


4. helyezett Amerikai Egyesült Államok


Pontszám: 0,910
GDP 15 billió dollár (a világ legnagyobb GDP-jű országa ezzel), az egy főre eső GDP 48,147 USD. Az Amerikai Egyesült Államok az etnikailag legsokfélébb ország a világon. Néhány adat: szegénységi ráta: 15%, munkanélküliségi ráta: 9%, 315 millió lakos. Az Egyesült Államok az előbbiekért folyamatosan pontokat veszít, valamint az itt élő túlsúlyos emberek száma rohamosan nő, ami a népesség 33 %-át érinti már most is. Ráadásul Amerika súlyos adósságcsapdával küzd, magával rántva számos más országot is a lejtőn, a kereskedelem
csökkenésével párhuzamosan.


3.helyezett Hollandia


Pontszám: 0,910
Hollandia közismerten magas oktatási színvonallal rendelkezik. A történelem során Hollandia részt vállalt az EU, a NATO, az OECD, és WTO megalapításában, és gyakran hívják Hágát a jog fővárosának is. 2011 májusában a holland embereket kiáltották ki a világ legboldogabb népének, stabil gazdaságának, alacsony adóinak, gyönyörű városainak, mint amilyen Amszterdam is, és a lakosság 79,8 átlagos várható életkorának köszönhetően.


2.helyezett Ausztrália


Pontszám: 0,929
Ausztrália a világ 13. legnagyobb gazdaságával dicsekedhet, GDP: 918,978 milliárd, az egy főre jutó GDP: 40,836 USD, ezzel Ausztrália az 5. ország a világon a legmagasabb egy főre jutó GDP tekintetében. Ausztrália az életminőséget illetően is magas értékkel rendelkezik, az ország erősségei az egészségügy, az oktatás, a gazdasági szabadság, a polgári szabadság és az emberi jogok védelme is. A 22,7 milliónyi lakosság olyan országban élhet, ahol erős a kormány, elégedettek az itt élők, béke és fenntarthatóság van jelen a mindennapokban és a vadvilág és a biodiverzitás védelme prioritást élveznek. Várható átlag életkor: 81,2 év.


1.helyezett Norvégia


HDI pontszám: 0,943
A győztes ország Norvégia - 5 millióan élnek itt. Kimagaslóan jó oktatási színvonal, nagyon alacsony arányú szegénység és minimális munkanélküliség jellemzi az országot. Norvégiában a várható átlag életkor 80,2 év. Norvégia volt az első alapító tagja a NATO-nak, nem lépett be az EU-ba, de természetesen továbbra is igen jó kapcsolatokat tart fenn a környező európai országokkal. Norvégia az ENSZ oszlopos alapító tagja, és jelentős támogatója is, emellett részt vállalt az Európa Tanács megalapításában, továbbá a WTO és OECD szervezetek aktív tagállama. Norvégia gazdag készletekkel rendelkezik a következő természeti kincsekből: petróleum, földgáz, ásványok, édesvíz, erdők, halászati termékek. Vízerőmű nagyhatalomnak számít, és az egyik legnagyobb olajexportőr ország. Norvégiában közismerten magas színvonalú a teljes egészségügyi rendszer, valamint fejlett oktatási rendszerrel és nagyon erős szociális hálóval rendelkező országról van szó.
 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Baum

Baum: Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...

Fonyód Bélatelep Önkormányzat Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Bélatelep Önkormányzat...

Kávézó Budán

A PRE-GO egy különleges kávézó Budán, ahova érdemes ellátogatnod, ha a minőségi kávézás...

Pay'r Egon

Pay'r Egon Jr. életrajz Pay'r Egon születési hely és idő 1988.10.06.,...

Gaffos vitorla

A gaffos vitorla meghatározását lásd a csonkarudas vitorlázat szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.