A hosszú hétvége legjobb balatoni programja: újra nyit a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely: megközelítés, nyitvatartás, árak

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, avagy séta egy kráterben és mesés kilátás egy bazaltvulkánról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, avagy séta egy kráterben és mesés kilátás egy bazaltvulkánról


2022/03/10
VN

Csodás helyen, izgalmas újdonságokkal vár a hosszú hétvégétől, azaz 2022. március 11-től kezdve újra a Balaton egyik legvarázslatosabb helye, a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely. Fedezzétek fel ti is ezt a varázslatos világot! Kicsiknek és nagyoknak is szuper tavaszi program! Már csak a tavaszi napsütésnek kell megérkeznie.

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely nyitvatartás

A varázslatos balatoni Hegyestű

A Hegyestű vagy Hegyes-tű az egyik legkülönlegesebb, és egyben legnépszerűbb Tanúhegy, ami a Balaton-felvidéken áll, egészen pontosan a Káli-medence keleti peremén, Monoszló és Zánka között, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Nem magas, de annál különlegesebb tengerszint feletti magassága 337-338 méter. Különlegessége, hogy az itt folytatott bazaltbányászat miatt elveszítette a kúpos formáját, de ennek köszönhetően belső szerkezete is feltárult, a látogatók, turisták számára is láthatóvá vált az egykori vulkáni kürtőben megrekedt, s kihűlése során oszlopokká szilárdult bazalt. Még érdekesebbé teszi a történetet, hogy a hegy tetején Árpád-kori cserepeket, illetve egy nagyjából kör alakú falgyűrűt találtak a régészek. Te is szeretnéd felfedezni ezt a csodás hegyet? Ennek semmi akadálya!

 

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, avagy Pazar kilátás egy bazaltvulkánról, séta az egykori kráterben

A Hegyestűről azt kell tudni, hogy 1930-ban kezdték el itt a bazalt kitermelését, azonban az 1960-as években olyannyira nagy tiltakozás övezte ezt a tevékenységet, hogy a Természetvédelmi Tanács fellépett a hegy érdekeiben, emiatt pedig gyakorlatilag teljesen ellehetlenült a bánya működése, így 1970-re be is zárt, de így is a hegy csaknem felét kitermelték ez idők alatt. Ezután azonban teljesen megváltozott minden és az egykori bánya, természetvédelmi kezekbe került, így az évek során egy igazi geológiai bemutatóhely alakult ki, amit mostantól újra megcsodálhatnak az érdeklődők. A Balaton-felvidék igazi kincse ez a hely, ahol megcsodálhatjuk a természet alkotta csodákat, ráadásul e hegyről Pazar kilátást élvezhetünk a Balatonra is, amellett, hogy megcsodálhatjuk a jellegzetes növényeket, valamint megtekintjük a Káli-medence jellegzetes kőzeteit, ugyanis a hegy lábánál egy monumentális szabadtéri kőtár kapott helyet. A Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen informatív kiírások vezetnek minket végig a túránk során.
 

lapozzatok egyet, és muattajuka  legfontosabb tudnivalókat, mint megközelítés, nyitvatartás, jegyárak!


Balaton érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Génua

A génua az árboc vonalától hátrébb nyúló, nagyméretű orrvitorla.

Tréning helyszín

Egy tökéletes tréning helyszín távol helyezkedik el a város zajától, hiszen az előadások...

Detre Dia

Detre Dia, szörf olimpikon Lásd itt: Detre Diána

Kipufogófüst színe

A kipufogófüst színe számos hibára utalhat egy autó esetében. Éppen ezért, ha az autód...

Code-lobogó

Code-lobogó: a klasszikus jelzõlobogó-ábécé
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.