notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Helyek, melyek kihagyhatatlanok - képek

hirdetes

Kihagyhatatlan, csodás helyek

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mostani kis összeállításunkban olyan érdekes helyeket mutatunk be közelebbről, amelyekről biztosan nem hallott minden ember, de ugyanakkor nagyon érdekesek.Tipikusan az "egyszer ezt látnom kell" kategóriába tartoznak.

 

Hihetetlen helyek

1, Fy gejzír USA, Nevada Black Rock sivatag

 

Rendkívül színes, nem mindennapi látvány, igazi turistalátványosság. Ez egy mesterséges gejzír, ami persze a természetnek is ugyan annyira köszönhető. Az 1960-as években a tulajdonosai termővé akarták tenni az itteni területet, ezért próbafúrásokat végeztek.
Hihetetlen helyekHihetetlen helyekHihetetlen helyek

Sok író, rengeteg film tárgyalta ki a pokol kapuját, sőt a köznyelvbe is szépen belopta magát ez a kifejezés. A legfurcsább az egészben, hogy ha egy kicsit átvitt értelemben is, de létezik a Pokol kapuja. A távoli Karakum-sivatagban a tudósok egy hatalmas földgázmezőre bukkantak. Meg is kezdték a próbafúrásokat, amely során találtak egy barlangot. Ahogyan ez lenni szokott az ilyen természeti jelenségeknél, a barlang beomlott és hatalmas, 70 méter széles és 20 méter mély kráter keletkezett a helyére. Nagymennyiségű mérges gáz szabadult ki a szabadba. A nagyobb bajt megelőzendően begyújtották az egész krátert. A tudósok azt hitték, hogy néhány hét alatt elég az ott felhalmozódó készlet. Ez nem következett be, hiszen ezt a mai napig várják, így immár negyven éve aktív az izzó kráter. Csak azért nem lett még nagyobb turistalátványosság, mert messze van a legközelebbi várostól , mondhatni a civilizációtól. Az ígéretek ellenére nem temették be a lyukat, készülőben sincs a helyzet megszüntetése.

Hihetetlen helyek

Általában száraz, de időszakonként, az esős évszakban néhány centis víz borítja be. Az így kialakuló tükröződésnek köszönhetően kialakul a végtelen érzés az emberben, hiszen nem lehet tudni, hogy hol van vége a földnek és hol kezdődik az égbolt Mostohák erre a körülmények. A só sivatag maga több mint 3000 méter magasan fekszik. Nappal nem ritka a 40-60 Celsius fok, míg éjszaka lesüllyedhet mindez –10 fokra is, tehát megfigyelhető a más sivatagokban is előforduló hőmérséklet ingadozás.

Hihetetlen helyekHihetetlen helyek

Érdekessége, hogy a legtöbb hasonlólátványosságtól eltérően ez a hely nem állami, hanem magán kézben van, így a látogatásához is külön engedély kell.

Hihetetlen helyekHihetetlen helyekHihetetlen helyekHihetetlen helyekHihetetlen helyekHihetetlen helyekHihetetlen helyekHihetetlen helyekHihetetlen helyekHihetetlen helyekHihetetlen helyek

Ezen fúrások folyamán találtak rá a vízkamrára, ahonnan később a víz utat tört magának Még ma is aktív, de már nem annyira, eddigi tevékenysége okán több tucat kis tó keletkezett körülötte. A változatos színüket a ízben lévő ásványi anyagoknak köszönhetik.

Hihetetlen helyekHihetetlen helyek

Ezen a helyen régebben egy tó volt. Körülbelül 30 000 évvel ezelőtt azonban kiszárad, maga után pedig létrehozta a világ legnagyobb sómezejét, ahonnan évente 25 000 tonna sót termelnek ki. A só réteg vastagsága néhol eléri a 120 métert is. Magyarország egy tizede a területe, ami 10 000 négyzetkilométert jelent. Ez a hely is népszerű turistalátványosság, amelyet évente mintegy 60 000 turista keres fel.

Hihetetlen helyekHihetetlen helyekHihetetlen helyekHihetetlen helyek
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Takli

Takli: vitorlázat Tengeri mérföld (tmf v. M) - kb. 1852 méter. Tovább

Torben Grael

Torben Grael Születési hely/idő: 1960.  július 22. Sao Paolo Torben Grael... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 137

Átlagos értékelés: 4.8

utazás