A hepatitis fertőzés Horvátország tengerpartján kagyló hepatitisz miatt: szükséges a védőoltás vagy nem

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Támad a hepatitis a tengerparton

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Támad a hepatitis a tengerparton


2009/10/18

Forrás: fn.hu

Nem csak távoli országokban lehet súlyos, akár életre szóló fertőzést kapni. A hepatitis különböző formái már Európában is felütötték a fejüket, ennek ellenére a magyar utazók továbbra is felelőtlenek. Tavaly például 500-an fertőződtek meg valamilyen hepatitisvírussal.

Hepatitis vírus

Vesyélyes a Hepatítisz ?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban különösen sok járvány alakult ki Európában az utazók felelőtlensége miatt. A WHO ezért felhívja a figyelmet arra, hogy az utazók gondoljanak az utazás előtti egészségügyi felkészülésre, és oltassák be magukat hepatitis ellen.

Az európai járványügyi figyelőrendszerek kimutatásai is azt bizonyítják, annak ellenére, hogy az elmúlt tíz évben az általános higiénés állapotok javulásával 15-ről 3,9 százalékra csökkent a hepatitis A-fertőzések aránya az európai régióban, 2008 végén és 2009 első hónapjaiban megdöbbentően növekedett a járványok száma.

Újra terjed a Hepatitis

Belgiumban, Németországban és Franciaországban szórványos megbetegedéseket, ugyanakkor Csehországban, Szlovákiában és Litvániában komolyabb, szélesebb rétegeket érintő, több száz fős megbetegedéssel járó járványok kialakulását tapasztalták. Az Európai Járványvédelmi és Betegségmegelőző Központ, az ECDC jelentése szerint egyébként 2006-ban több mint húszezer hepatitis A-megbetegedés volt Európában: a legtöbbet Bulgáriában, Romániában, Németországban, Franciaországban, Szlovákiában, Spanyolországban és Olaszországban mutatták ki.

A nagy utazó nemzetek rossz statisztikáit valószínűleg a nyaralók által behurcolt betegségek rontják, míg a mediterrán régióban a Földközi-tengerből kifogott szennyezett kagylók és tengeri állatok okozhattak nagyobb számú fertőzést. Most a mediterrán nyaralási szezon kezdetén különösen fontos figyelemmel követni a WHO felhívásait és előírásait.

 

Hepatitis kampányolnak a szomszédban (Horvátország)

Horvátországban pár napja élelmiszerbiztonsági kampányt indítottak, amelyet az Egészségügyi Világszervezet európai részlege szervez a horvát egészségügyi, mezőgazdasági, halászati és turisztikai minisztérium együttműködésével. A kampányban az ételek és italok fertőzési kockázataival foglalkoznak, a higiénés és prevenciós információkkal elsősorban a turisztikai ágazatot célozzák, beleértve a horvát utazókat és a belföldi turizmusban, vendéglátóiparban dolgozókat is.


Hepatitis A a kagylókban

A Földközi-tenger kagylóinak közel negyven százaléka és a tengeri állatok jelentős része is hepatitis A-val fertőzött. A vírus a nem megfelelően elkészített ételekkel megfertőzheti a tengeri halételeket fogyasztókat. A horvát kampány a WHO Európai Élelmiszer és Táplálkozási Akciótervének része, amelyet hat régióban terveznek 2007 és 2012 között.

 

A magyar utazóknak csak 10 százaléka van beoltva hepatitis ellen

A horvát hír érdekes magyar vonatkozására világít rá az Egészségtudatos Utazásért Program áprilisban végzett online kutatása, amelyben a magyar utazók utazási szokásait és a védőoltás felvételének hajlandóságát vizsgálták. Kiderült, hogy a magyar utazók nagy része a szomszédos horvát tengerparton tölti szabadságát, de nagyon kevesen látják annak szükségét, hogy hepatitis A és B elleni védőoltással felkészüljenek a nyaralásra.

A kutatás szerint az utazók 10 százaléka kapott már hepatitis elleni vakcinát, illetve a nem oltottak 26 százaléka tervezi az oltás beadatását magának vagy családtagjának. Az is kiderült, hogy az évente legalább egyszer utazók közel egyharmada (29 százalék) Horvátországba tervez nyaralást 2009-ben. Ráadásul az utazók közel fele (49 százalék) szintén hepatitis által veszélyeztetett országba tervezi a nyaralását idén (ilyenek például Tunézia, Egyiptom, Bulgária, Görögország, Spanyolország és Olaszország).

A helyzet különösen elkeserítő annak tükrében, hogy az oltás életre szóló védelmet nyújtana. Ennek hátterében valószínűleg az állhat, hogy az utazók kétharmada a mediterrán régiót, a népszerű úti célpontokat egyáltalán nem tartja fertőzésveszélyes országnak.

 

Kevesen figyelnek a Hepatitisz veszélyeire

Az utazók 81 százaléka egyébként – tévesen – úgy gondolja, hogy kicsi vagy egyáltalán nincs annak esélye, hogy elkapják a hepatitist a nyaralásuk alatt. A kutatás lényegében rámutatott arra, hogy az évek óta zajló utazási-egészségügyi felvilágosító programok ellenére csupán a mediterráneumban nyaralók 10 százaléka oltatta már be magát.

A kutatócentrum által készített felmérés érdekes utazási szokásokra világított rá, amelyek között sajnos az egészségügyi felkészülés nem kapott komoly szerepet. Az utazók 37 százaléka szállodában, 34 százalék apartmanban, további 13 százalék panzióban tölti a nyaralását. A válaszadók 86 százaléka gondolta úgy, hogy általában elégedett volt a szállás higiénés viszonyaival.

Ez azért fontos szempont, mert a Hepatitis A elsősorban a nem megfelelő higiénés körülmények között terjed, ugyanakkor elég lehet egyetlen fertőzött dolgozóval való érintkezés, és ez megtörténhet tökéletes körülmények között is.

 

Kevesen érdeklődnek a hepatitis védőoltás iránt

Érdekes megállapítás, hogy az utazással kapcsolatban szinte mindenki keres információkat, többnyire az interneten (84 százalék), főként a látnivalókkal, szállással, időjárással és akciós utakkal kapcsolatban. Egészségügyi adatokat, ajánlásokat, információkat viszont csupán a válaszadók 22 százaléka keresett. Ők többnyire a védőoltásokat és ajánlott gyógyszereket illetően informálódtak.

Magyarországon tavaly egyébként közel 500-an fertőződtek meg valamilyen hepatitis vírussal. A kombinált vakcinából hármat kell felvenni ahhoz, hogy több évtizedre szóló védettség alakuljon ki hepatitis A és B fertőzések ellen. Az első oltás beadatása után egy hónappal kell felvenni a másodikat, majd az oltást fél év múlva kell megismételni. A mediterrán nyaralás előtt 4-6 héttel érdemes ellátogatni a háziorvoshoz vagy a legközelebbi oltóközpontba, és konzultálni védőoltásokkal kapcsolatban.
 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

A turbófeltöltő javítása

Amennyiben gépjárműve üzemeltetése során turbófeltöltőjének működésében hibát...

Génua

A génua az árboc vonalától hátrébb nyúló, nagyméretű orrvitorla.

Szigliget - Hajóállomás BH Zrt.

Szigliget Hajóállomás BH Zrt. Vitorláskikötő tudnivalók A Balaton...

Látnivalók a Városligetben

A Városliget az egyik legkedveltebb helye azoknak, akik szeretnek egy kicsit kiszakadni a szürke...

reffelés

A hajó folyamatosan jobban dől az optimális szögnél, célszerű reffelni azaz a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.