A Hévízi-tó egész évben fürdőzési lehetőséget biztosít!

hirdetes

A Hévízi-tó különleges vizének jellemzői, amely gyógyhatással is bír

CsA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hévíz Délnyugat-Magyarországon Zala megyében található Budapesttől mintegy 200 kilométerre. A 2000-es évek elejétől Hévíz Magyarország egyik legkedveltebb városa lett a Hévízi-tónak köszönhetően, amely miatt az év minden szakában érkeznek turisták. A város dinamikusan fejlődik az idegenforgalomnak köszönhetően. Számos hotelt, apartmant, éttermet és kávézót építettek és újítottak fel az évek során, hogy még inkább ki tudják szolgálni a növekedő igényeket. Cikkünkben eláruljuk, hogy mégis mitől is ilyen különleges a Hévízi-tó!

A Hévízi-tó látképe

A Hévízi-tó vizének jellemzői

A Hévízi-gyógytó a terület legismertebb és minden bizonnyal a legkedveltebb látványossága is egyben. A tó 4,4 hektár ovális alakú kiterjedésű, amelyet 50 hektár területnyi erdő véd. A melegvizes tavak jellemzője, hogy vulkanikus eredetű helyeken vagy agyag- és sziklatalajban helyezkednek el. Ezzel szemben a Hévíz-tó egy tőzegmedrű forrástó, amelyet 38 méter mélyről feltörő forrás táplál egy perc alatt körülbelül 40 ezer literrel.

 

A Hévízi-tó igen kellemes

 

A tó egész Európa legnagyobb melegvizes tava, amely különleges gyógyhatással is bír. Szakemberek véleménye alapján a tó hőmérséklete a mélyből előtörő hideg és meleg forrásvizek elegyéből adódik, amelyek táplálják a tavat. A víz hőfoka nyáron és télen is igen kellemes, így az év minden hónapjában kellemes kikapcsolódási helyszín lehet. Nyáron a tó hőfoka 33 és 38°C közé tehető, míg télen 24 és 26°C között mozog. A víz hőfoka a betegekre is nyugtató hatással bír, mivel a tó kellemes hőmérséklete az ember testéhez mérten közömbösnek minősül. Az egész tóban körülbelül azonos hőmérséklet van, ugyanis a tó felett lévő páraréteg megakadályozza a víz hőmérsékletének csökkenését.

hirdetes
A Hévízi-tó látképe

A Hévízi-tó számos remuás mozgásszervi és ízületi megbetegedésre nyújthat gyógyulási lehetőséget. A tó jótékony hatásai a következő panaszokat enyhíthetik:

 

 • Reumás mozgásszervi betegségek
 • Ízületi gyulladások
 • Gerincbetegségek
 • Másodlagos ízületi betegségek
 • Anyagcserezavarok
 • Bőrbetegségekhez társuló ízületi gyulladások
 • Törések, baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek (rehabilitáció)
 • Ízületi műtétek (rehabilitáció)
 • Krónikus nőgyógyászati betegségek
   

 

hirdetes

A Hévízi-tó élővilága

A tóban és a tó körül is megfigyelhető a gyönyörű élővilág. A tavat 50 hektárnyi erdő veszi körül, amely lombhullató mocsárciprusokból áll. A tóban megtalálható a vörös tündérrózsa és a fehér tündérrózsa is, amelyek kellemes hangulattal ruházzák fel a csillogó vízfelszínt. A tó a benne élő baktériumoknak köszönhetően fertőtlenítő, antibiotikus hatású.

 

Tündérrózsa

 

Az erdőben és a tó körül vízisiklót és kockás siklót is igen gyakran meg lehet figyelni. A tavat télen sem hagyja el a kis vöcsök, amely hazánkban egyedül Hévízen telel. A tóban halak is megtalálhatók úgy, mint a széles kárász, a dévérkeszeg, a jászkeszeg, a szúnyogírtó fogasponty, a szivárványsügér és egyéb trópusi díszhalak.

 

Kis vöcsök

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Születésnapi buli helyszín

Különleges születésnapi buli helyszín után kutatsz? Ha a szülinapi buli Budapesten lesz, ezen... Tovább

Abwind

Az abwind a zavartszelet jelenti. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 226

Átlagos értékelés: 4.7

Balaton