Hidroplán pályát terveznek a Balatonra, miért jó a balatoni hidroplánozás? Van pár negatívuma is a Balatonnál repkedő hidroplánnak

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hidroplán pályát terveznek a Balatonra, de kell ez nekünk? Van pár negatívuma is…

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hidroplán pályát terveznek a Balatonra, de kell ez nekünk? Van pár negatívuma is…


2022/07/20

A napokban tömegével kerültek ki a cikkek a különböző oldalakra, hogy micsoda remek hír, újra hidroplán landolt a Balatonon, a legtöbb még azt is említi, hogy a cél a vízirepülés meghonosítása Magyarországon, hogy hazánk a vízirepülés regionális központja legyen a jövőben. Ez valóban nagyon jól hangzik az íróasztal mögött ülve, de a hidroplán leszállópálya mellett lubickolva nagyon nem! Valóban kell nekünk ez a vízirepülés nagyhatalom dolog? 

Balatoni hidroplánozás

Hidroplán a Balatonon

2022. július 21-én hatalmas zajra lehettek figyelmesek a Keszthelyi-öböl környékiek, ugyanis olyan történt, ami már 83 éve nem: hidroplán landolt a Balaton vizén. Egy Aeroexpress Cessna 206 típusú gép érkezett Széchey Márton Airbus-oktatókapitánnyal a fedélzeten, aki az aktuális széliránynak megfelelően szállt le, méghozzá a hatóságok által előzetesen kijelölt mintegy másfél négyzetkilométernyi köralakú vízi területen a Keszthelyi-öbölben. Miért? A kérdés jogosan merül fel, mit keres egy repülő a Balaton vizén? A válasz nagyon egyszerű: ez egy tesztrepülés volt, ami ahhoz kell, hogy újra fellendítsék a Balaton légi forgalmát. Nem ez volt az egyetlen ilyen tesztrepülés, természetesen a törvényi engedélyeztetéshez több is kell, tehát Lellén folytatódik a hidroplánosdi.

 

Kell nekünk hidroplán a Balatonra?

A Balatonra elég gyakran szoktunk magyar tengerként hivatkozni, de azért ez nem egy tenger, hanem egy tó. És bár elég termetes, főleg, ha csúcsidőben autóval kell megkerülni araszolva, nem vagyunk egy víznagyhatalom. Itt folyik a Duna, a Tisza is, van Tisza-tó, és ott a Velencei is, de fel sem vehetjük a versenyt, az ezer tó országának számító Finnországgal, ahol valószínűleg hidroplánnal repülgetni teljesen mindennapos, hétköznapi dolog. Arról nem is beszélve, hogy a Balatonon kívül, csak a Duna, esetleg a Velencei-tó alkalmas ilyen járművek fogadására. De miért is ne legyen a Balatonon hidroplán? Szerintünk azért, mert nagyon hangos, ahogyan mondani szokás: felkavarja az állóvizet. Egyszerűen sehogy sem illik a mi kis Balatonunkra egy hidroplán. Mi ott voltunk egy tesztleszállásnál, mindenki háborgott a parton, senkinek sem tetszett a zaj. Épp elég baj a sok szálloda, a hangos motorcsónakok és sokáig sorolhatnánk, az olyan dolgokat, amik miatt üdülőparadicsom lett, az egykoron csendes vízparti környék. Gondolj csak bele, te békésen majszolod a lángosodat a parton, vagy éppen csobbansz egyet frissítés gyanánt, és egyszer csak hangos zúgásra leszel figyelmes, majd leszáll melletted (jóval melletted persze, egy kijelölt pályán) egy hidroplán. Milyen romantikus, nem igaz? Ráadásul ehhez kijelölt leszállópályák is kellenek… A hidroplán zavarja a fürdőzőket, szerintünk semmi keresnivalója a Balatonon.

 

Miért kellene hidroplán a Balatonra?

Hogy ne mondjátok azt, hogy negatívak vagyunk, közelítsük meg a pozitív irányból is a témát: miért kellene hidroplán a Balatonra, mi haszna lenne? Régen is repkedtek hidroplánok a Balatonon, először még a világháború idején 1916-ban, innen indultak az olasz frontra. A világháború után 1920-ig meg is maradt a keszthelyi bázis, de nem használták. 1923-ban azonban újra felfedezték, és elkezdték civil célokra használni: Budapest-Balaton közötti taxi-repülések indultak, de külföldre is indítottak utat. Vitézy Dávid hivatalos közleménye alatt rengeteg negatív megjegyzés született. A komment szekciókban többen is szóvá tették, hogy ennek a taxi-repülésnek nem sok értelme lenne, hiszen nem igazán tudnánk megfizetni. A magas széndioxid kibocsátás miatt is fogalmaztak meg ellenérveket, és javasolták, hogy inkább a környzetbarát közlekedési lehetőségeket kellene bővíteni. Itt megjegyeznénk, hogy a Balaton ilyen szempontból egészen jól el van látva, gondolunk itt a vasútra, valamint a kerékpárútra. 

 

Összességében szerintünk ez a hidroplánnal való repkedés a Balatonnál nem jó ötlet, tényleg nagyon hangos, és más aktivitásoktól veszi el e helyet, megzavarja sokak nyaralását. Mi inkább továbbra is vitorlázgatunk csendesen, mindentől és mindenkitől távola a Balaton kellős közepén, ez nem zavarja a fürdőzőket sem, és minket is kikapcsolni, higgyétek el legalább olyan romantikus, mint hidroplánnal repkedni!

Szerinted kell hidroplán a Balatonhoz?

 


Balaton érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Pünkösd

Mikor van Pünkösd?   Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó...

Rék

Rék: Az árbóc hátradőlésének mértéke.

Szélbeállás

A hajó orrát szél felé kormányozzuk, majd hagyjuk, hogy a vitorlák lobogjanak és a hajó...

Nautic 330 Club vitorlás hajó

A Nautic 330-as 2005-ben megjelent, még inkább családközpontú koncepciója. A hajótest 15...

Csörlő

A csörlő a kötélbehúzást megkönnyítő szerkezet.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.