Hogyan kezdjek el golfozni? Golf kezdőknek: Tippek és szabályok, amikről érdemes tudni.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Golf kezdőknek: Tippek és szabályok, amikről érdemes tudni

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Golf kezdőknek: Tippek és szabályok, amikről érdemes tudni


2020/07/31
Máté Balázs, online marketing tanácsadó
Golf kezdőknek: Tippek és szabályok, amikről érdemes tudni
 Hogyan kezdjek el golfozni? Golf kezdőknek: Tippek és szabályok, amikről érdemes tudni.

2. Golf tanácsok kezdőknek: A felszerelés beszerzése

Mielőtt tovább haladnál, érdemes legalább 4-5 alkalommal ellátogatni egy gyakorlópályára, és maximálisan kihasználni a rendelkezésedre álló idődet ott. Ez mindenképpen fontos, hiszen nem csak a gyakorlásra ad lehetőséget, hanem arra is, hogy kiderítsd, tetszik-e egyáltalán a golfozás. Habár sokan szeretik, nem mindenki élvezi, és nincs értelme egy kisebb vagyont kiadni a felszerelésre, ha csak a padláson foglalja majd a helyet.

 

Ha azonban az első néhány alkalom után úgy döntesz, hogy a golf a te sportod, akkor ideje lesz beszerezned első ütőszettedet és a szükséges kiegészítőket első játszmádhoz. Íme egy gyors lista a legalapvetőbb felszerelésekről:

 

 • Egy teljes ütőszett, benne egy driverrel, fairway wood faütőkkel, vasütőkkel, wedge-ekkel és egy putterrel
 • Golfcipők
 • Golflabdák
 • Golftáska
 • Golfruha
 • Kisebb kiegészítők: tű (tee), jelölők, a divot (kiütött gyepdarab) visszahelyezéséhez szükséges eszköz, stb.

 

Ezeket mind beszerezheted az interneten, de ha teheted, inkább látogass el egy golf szaküzletbe, hogy a kezedbe is vehesd a dolgokat. Így legalább viszonyítási alapod is lesz, és összevetheted egymással a bolti és online árakat a különböző üzletekből.

 

Érdemes nem azzal kezdeni a boltba belépve, hogy kezdő golfozó vagy, és egy kezdő szettre lenne szükséged. A legtöbbször megpróbálnak majd valami olyat eladni neked, ami túl drága, és egyáltalán nincs szükséged rá. Az nem probléma, ha felteszel néhány kérdést az eladónak, de ha megtudják, hogy kezdő vagy, akkor készülj fel rá, hogy jó eséllyel letámadnak majd ajánlataikkal.

 

Az első körben nem érdemes túl sokat költeni. Egy teljes szett világklasszis golfütő sokak egy éves fizetésébe kerül, és egyszerűen nincs szükséged ilyen felszerelésre. Léteznek nagyon baráti árú kezdőszettek is (legalább is a golfra jellemző átlagárakhoz képest), amik tökéletesek arra, hogy begyakorold az alapokat, és megismerkedj a legfontosabb eszközökkel.

 

Továbbá mondj nemet az olyan nem esszenciális kiegészítőkre, amikre kezdőként még egyáltalán nincs szükséged.
 


3. Golf tanácsok kezdőknek: Ismerkedj meg a szabályokkal

A golfnak, mint minden sportnak, megvannak a saját szabályai. Nem véletlen, hogy nem azt látod a pályákon, hogy mindenki össze-vissza ütögetni a labdáit, amerre tetszik neki. A szabályok listája valószínűleg hosszabb, mint gondolnád, és a különböző helyzetekre vonatkozó ideális döntésekbe is könnyű belezavarodni. Eleinte ne is pazarold az idődet arra, hogy minden apró részletet bemagolj, mert tényleg rengeteg van.

 

Persze az alapszabályokat mindenképpen ismerned kell, mielőtt pályára lépnél. A golfnak etikettje van, ami őszinte és spotszerű játékot ír elő. Mindig légy tisztában a szabályokkal, és kövesd őket legjobb tudásod és képességeid szerint. Újonc golfozóként azonban egyszerűen nem fogod tudni megjegyezni az összeset, miután elolvastál egy könyvnyit belőlük. A tapasztalat a legjobb módszer a szabályok betanulására, hiszen a pályán számos olyan helyzet adódik majd, amire egy könyv sem tudna felkészíteni.

 

Szerezz be egy szabálykönyvet, vagy egy gyors kézi útmutatót, és tartsd a golftáskádban. Ha olyasmi történik, amire nem tudsz magadtól reagálni, akkor ez legyen az első dolog, amihez nyúlsz. Idővel ezt is begyakorlod majd, és tudni fogod, hogy a különböző helyzetekben hogyan kell szabályosan és sportszerűen eljárni.

 

Valójában még a világ legjobb golfozói sem fújják kívülről az összes létező szabályt, de az alapokat azért neked is tudnod kell.

 

Íme néhány golfszabály, amiket érdemes észben tartanod:

 

 • Nincs második esély: A golfban minden ütéssel csak egy esélyed van. Minden ütés beleszámít a pontozásodba, akármilyen ügyes, vagy ügyetlen mozdulat is volt.
 • Csak a „greenen” érj a labdához – sehol máshol: Hacsak a golflabda nem a putting greenen (a gurításra használt zöld, füves, lenyírt terület) van, akkor nem szabad hozzáérned. Az egyetlen kivétel, hogy éppen a szögre helyezed fel a labdát a következő lyuk első ütése előtt, de ilyenkor ez a labda még nincs játékban. Ezen kívül bárhová is kerül a labda (magas fű, stb.), nem nyúlhatsz hozzá, hogy jobb helyre tedd.
 • Az ütő ne érjen hozzá a homokhoz: Ha a labda egy homokcsapdába esik, akkor nem érhetsz hozzá az ütővel a homokhoz, amíg el nem ütöd a labdát. Ebbe beletartozik az is, ha csak leteszed „pihenni” az ütőt a homokba, távol a labdától – ezért is büntetés jár. Büntetőt von maga után az is, ha ütsz egy „gyakorlót”, és eltalálod vele a homokot.
 • Csak a saját labdáiddal játssz: Egy talán egyértelmű, de fontos alapszabály, hogy kizárólag csak a saját labdáidat ütheted el. Fontos tehát, hogy odafigyelj rájuk, és ne keverd össze őket mások labdáival. Érdemes egyéni, minden szögből jól látható jelöléssel ellátni labdáidat, vagy legalább is megjegyezni (vagy felírni) a labdáidon látható számokat.
 • Piros jelzések: Sok pályán láthatsz fa vagy fém „karókat”, amelyek különféle problémás területeket jelölnek. A piros jelzésű karók „oldalsó akadályokat” jelentenek, és általában tavak és más vizes területek közelében helyezik el őket. Ha beütöd a labdádat egy ilyen területre, akkor a szabályzat szerint elővehetsz egy másikat, és elhelyezheted azt két golfütőnyire attól a ponttól, ahol az előző labda bekerült az akadályövezetbe. Ez persze egy ütésnyi büntetést von maga után.
 • Fehér jelzések: A fehér „karók” a golfterület szélét jelzik. Ha ezeken kívül ütöd a labdádat, akkor az kimegy a pályáról. Ilyenkor +1 ütésnyi büntetés jár, és ugyan arról a helyről kell újrapróbálnod az ütést, ahonnan eredetileg ütöttél (tehát nem a terület szélére kell helyezned a labdát, mint a piros jelzéseknél).

 

Valójában még az alapszabályok listája is hosszabb ennél, de már azzal is felkészültebben érkezhetsz a pályára, ha ezeket észben tartod.

 

Külön szót érdemes ejteni a golf etikettjéről is. A golfpályán tanúsított viselkedésed nagyban befolyásolja majd, hogy más játékosok hogyan viszonyulnak hozzád. Ez is olyasmi, amire a tapasztalat tanít majd meg igazán, de íme néhány tanács, amiket jó, ha már most megfogadsz:

 

 • Maradj csendben, és ne csapj semmilyen zajt, amikor más ütni készül.
 • Amikor a putting greenre (a lökésre használt, füves terület) érsz, ne sétálj át egy játékos labdája és a lyuk között (ez az adott játékos „vonala”).
 • Mindig gereblyézd el a homokcsapdákat, miután sikerült kiszabadítanod belőlük a labdádat.
 • Mindig javítsd ki le a kiütött gyepdarabokat (divotok), amikor csak tudod – ehhez külön eszközt lehet beszerezni.
 • Javítsd ki a labda által hagyott bemélyedést a greenen, ahol leesik arra.
 • Segíts más játékosoknak megkeresni a labdájukat, ha nem találják, és jó eséllyel máskor ők fognak segíteni neked. Sose érj hozzá, vagy üss bele más labdájába – szólj az illetőnek, hogy megtaláltad, de hagyd békén a labdát.
 • Próbálj ésszerű tempóban játszani, hogy ne tartsd fel azokat, akik ugyan arra a lyukra várnak, amin éppen te is játszol.

 

Nagyon fontos szabályok következnek most, lapozz kérlek! 


sportKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Schwert

Schwert (ejtsd: svert) - jolle leengedhetõ uszonya, oldalsodródás ellen

Balatonfüred - Hajógyári Kikötő

A Balatonfüredi Hajógyári kikötő leírása: A Balaton keleti medencéjének északi...

Bika

A bika fedélzeti, vagy parti kötélrögzítő eszköz.

Fonyód Túravitorlás Sportklub Kikötő

A Túravitorlás Sportklub fonyódi kikötője a Balaton nyugati medencéjének déli részén...

Ballaszt

A ballaszt meghatározásád lásd a tőkesúly szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.