Hogyan találjuk meg a nagy pontyokat hidegebb időben

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hogyan találjuk meg a nagy pontyokat hidegebb időben

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hogyan találjuk meg a nagy pontyokat hidegebb időben


2013/12/18

A kemény tél beállta előtt a pontyok elindulnak táplálékot keresni, hogy minél több energiát tudjanak gyűjteni a téli időszakra. Amikor a hőmérséklet először zuhan nagyot, a pontyok feleszmélnek, és táplálékért indulnak. Azt ezt követő pár hétben nagy esély van egy-egy nagyobb példány kifogására, csak jó helyen kell keresni!

Hogyan találjuk meg a nagy pontyokat hidegebb időben

 

 

 

Hidegebb időben először nézz szét a partszakaszon

Sokan úgy gondolják, hogy az első fagy a legjobb időszak pontyhorgászatra, ugyanis ilyenkor a természetes táplálékuk nagy része megfagy, így hosszas keresés áll előttük. Először széloldali partot próbáljunk meg. Ha erős dél-nyugati szél várható, a széloldali parton nagy kapásra számíthatunk. Az erős szelek sok oxigénnel látják el a vizet, amely táplálkozásra ösztönzi a halakat, emellett a tó fenekét is felkavarja, ahol sok csali gyűlt össze. Ez a pontyoknak remek táplálékforrást biztosít, így nagyobb lehet a kapás esélye, mint egy kevésbé szeles napon. Erős, hideg szél esetén a partvonalak kihasználása javasolt, főleg azok a részek, amelyek a széltől védettek.

 

 

Olyan helyen ne keressünk pontyot, ahova a szél összehordja a tóba hullott leveleket. Mivel a levelek lebomlásához a víz oxigénje használódik fel, így az ilyen részeket a pontyok nem kedvelik, amiket ezért nem árt egészen tavaszig elkerülni.

 

A szélmentes napokon érdemes a sekély részeken is próbálkozni, főleg ott, ahova reggel süt a nap. A vízből kiálló farönköket is érdemes megnézni, ugyanis ezek védett helyek, ahol a halak szeretnek elbújni egy-egy őszi táplálkozás után, és itt pihennek rá a téli időszakra.

 

 

Mivel minden tó más és más, ezért nehéz meghatározni, hogy az év melyik szakában merre találhatóak a pontyok. A cikkben olvasható példák csak nagyvonalú közelítések, amelyeket lehet fenntartásokkal is kezelni, azonban mindenképp érdemes kipróbálni őket. Megpróbálhatod megkérdezni a helyi horgászokat is, lehet, hogy jobban ismerik a tavat, mint te valaha is fogod. A pontyok a szokások rabjai, így ha egyszer rátalálsz a helyükre, érdemes észben tartani, mert lehet hogy az év azon szakában visszatérnek majd.

 

Ha szeretnéd kifogni a legnagyobb pontyokat, ahhoz megfelelő csalit is kell használnod.

Nézz szét az ország pontyhorgászatra szakosodott horgász-webáruházában.
Kattints ide!

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Schwert

Schwert (ejtsd: svert) - jolle leengedhetõ uszonya, oldalsodródás ellen

Babázás

Babázás: Kötélvég összefonása.

Balatonberényi Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének délii partján található a Balatonberényi Magyar Tenger...

420

420 vitorlás hajó története A 420-ast a hetvenes évek elején hozták be...

Melges 24

Melges 24 vitorlás hajó történet,bemutatás,leírás 1992-ben Buddy Melges megnyerte az...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.