notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan találjuk meg a nagy pontyokat hidegebb időben

hirdetes

Hogyan találjuk meg a nagy pontyokat hidegebb időben

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A kemény tél beállta előtt a pontyok elindulnak táplálékot keresni, hogy minél több energiát tudjanak gyűjteni a téli időszakra. Amikor a hőmérséklet először zuhan nagyot, a pontyok feleszmélnek, és táplálékért indulnak. Azt ezt követő pár hétben nagy esély van egy-egy nagyobb példány kifogására, csak jó helyen kell keresni!

Hogyan találjuk meg a nagy pontyokat hidegebb időben

 

 

 

Hidegebb időben először nézz szét a partszakaszon

Sokan úgy gondolják, hogy az első fagy a legjobb időszak pontyhorgászatra, ugyanis ilyenkor a természetes táplálékuk nagy része megfagy, így hosszas keresés áll előttük. Először széloldali partot próbáljunk meg. Ha erős dél-nyugati szél várható, a széloldali parton nagy kapásra számíthatunk. Az erős szelek sok oxigénnel látják el a vizet, amely táplálkozásra ösztönzi a halakat, emellett a tó fenekét is felkavarja, ahol sok csali gyűlt össze. Ez a pontyoknak remek táplálékforrást biztosít, így nagyobb lehet a kapás esélye, mint egy kevésbé szeles napon. Erős, hideg szél esetén a partvonalak kihasználása javasolt, főleg azok a részek, amelyek a széltől védettek.

hirdetes

 

 

Olyan helyen ne keressünk pontyot, ahova a szél összehordja a tóba hullott leveleket. Mivel a levelek lebomlásához a víz oxigénje használódik fel, így az ilyen részeket a pontyok nem kedvelik, amiket ezért nem árt egészen tavaszig elkerülni.

 

A szélmentes napokon érdemes a sekély részeken is próbálkozni, főleg ott, ahova reggel süt a nap. A vízből kiálló farönköket is érdemes megnézni, ugyanis ezek védett helyek, ahol a halak szeretnek elbújni egy-egy őszi táplálkozás után, és itt pihennek rá a téli időszakra.

 

 

Mivel minden tó más és más, ezért nehéz meghatározni, hogy az év melyik szakában merre találhatóak a pontyok. A cikkben olvasható példák csak nagyvonalú közelítések, amelyeket lehet fenntartásokkal is kezelni, azonban mindenképp érdemes kipróbálni őket. Megpróbálhatod megkérdezni a helyi horgászokat is, lehet, hogy jobban ismerik a tavat, mint te valaha is fogod. A pontyok a szokások rabjai, így ha egyszer rátalálsz a helyükre, érdemes észben tartani, mert lehet hogy az év azon szakában visszatérnek majd.

hirdetes

 

Ha szeretnéd kifogni a legnagyobb pontyokat, ahhoz megfelelő csalit is kell használnod.

Nézz szét az ország pontyhorgászatra szakosodott horgász-webáruházában.
Kattints ide!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Turbó vásárlás

A járműgyártsában leggyakrabban használt feltöltőtípus a turbófeltöltő.  A... Tovább

Mozgókötél

Mozgókötél - a vitorlák fel, le és kezelésére használt kötelek Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 115

Átlagos értékelés: 4.9