notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan találjuk meg a nagy pontyokat hidegebb időben

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Hogyan találjuk meg a nagy pontyokat hidegebb időben

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hogyan találjuk meg a nagy pontyokat hidegebb időben


2013/12/18

A kemény tél beállta előtt a pontyok elindulnak táplálékot keresni, hogy minél több energiát tudjanak gyűjteni a téli időszakra. Amikor a hőmérséklet először zuhan nagyot, a pontyok feleszmélnek, és táplálékért indulnak. Azt ezt követő pár hétben nagy esély van egy-egy nagyobb példány kifogására, csak jó helyen kell keresni!

Hogyan találjuk meg a nagy pontyokat hidegebb időben

 

  

Hidegebb időben először nézz szét a partszakaszon

Sokan úgy gondolják, hogy az első fagy a legjobb időszak pontyhorgászatra, ugyanis ilyenkor a természetes táplálékuk nagy része megfagy, így hosszas keresés áll előttük. Először széloldali partot próbáljunk meg. Ha erős dél-nyugati szél várható, a széloldali parton nagy kapásra számíthatunk. Az erős szelek sok oxigénnel látják el a vizet, amely táplálkozásra ösztönzi a halakat, emellett a tó fenekét is felkavarja, ahol sok csali gyűlt össze. Ez a pontyoknak remek táplálékforrást biztosít, így nagyobb lehet a kapás esélye, mint egy kevésbé szeles napon. Erős, hideg szél esetén a partvonalak kihasználása javasolt, főleg azok a részek, amelyek a széltől védettek.

 

 

Olyan helyen ne keressünk pontyot, ahova a szél összehordja a tóba hullott leveleket. Mivel a levelek lebomlásához a víz oxigénje használódik fel, így az ilyen részeket a pontyok nem kedvelik, amiket ezért nem árt egészen tavaszig elkerülni.

 

A szélmentes napokon érdemes a sekély részeken is próbálkozni, főleg ott, ahova reggel süt a nap. A vízből kiálló farönköket is érdemes megnézni, ugyanis ezek védett helyek, ahol a halak szeretnek elbújni egy-egy őszi táplálkozás után, és itt pihennek rá a téli időszakra.

 

 

Mivel minden tó más és más, ezért nehéz meghatározni, hogy az év melyik szakában merre találhatóak a pontyok. A cikkben olvasható példák csak nagyvonalú közelítések, amelyeket lehet fenntartásokkal is kezelni, azonban mindenképp érdemes kipróbálni őket. Megpróbálhatod megkérdezni a helyi horgászokat is, lehet, hogy jobban ismerik a tavat, mint te valaha is fogod. A pontyok a szokások rabjai, így ha egyszer rátalálsz a helyükre, érdemes észben tartani, mert lehet hogy az év azon szakában visszatérnek majd.

 

Ha szeretnéd kifogni a legnagyobb pontyokat, ahhoz megfelelő csalit is kell használnod.

Nézz szét az ország pontyhorgászatra szakosodott horgász-webáruházában.
Kattints ide!

 Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kuh-forduló

Kuh-forduló vagy Q-forduló, közismertebb nevén szamár- vagy tehénforduló. Erős szélben...

Farkiképzés

A hajók farának kiképzése elsősorban a vízvonalak záródása és a hajó megfelelő...

Megfeneklés

 Sekély vízben történõ fennakadás.

Trimmelés

A vitorlázat és a rig finomállítása. Azt a vitorlázót, aki vitorlát vagy rigget állít,...

Fonyód - Keresztes György Kikötő (Hajóállomás BH Zrt)

A Fonyódi Keresztes György Kikötő tudnivalói: A Balaton nyugati medencéjének déli...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!