Holnap reggel figyeljük az eget, mert holdfogyatkozás lesz

hirdetes

Szerdán reggel holdfogyatkozás lesz

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Holnap reggel egy olyan érdekes látványt figyelhetünk meg az égen, ami elég látványos tud lenni. A hold 180 fokban fog szemben állni a nappal hajnalban és ha szerencsénk van és figyeljük az eget, holnap a nappal együtt láthatjuk meg az égen a holdat.

Holdfogyatkozás

Ha holnap reggel korán kell kelned, akkor most az egyszer a szerencsések táborába tartozol, ugyanis ezen a napon egy csodálatos jelenségnek lehetünk szemtanúi az égen: a holdfogyatkozásnak. Ez a látvány azért is lesz nagyon különleges, mert a holdfogyatkozást most a felkelő nap fényénél csodálhatjuk meg. Ezen a reggelen a nap és a hold pontosan 180 fokos szögben fog állni egymással. Ez azt jelenti, hogy a hold pontosan a nap mögött fog elhelyezkedni. Bár ha így nézzük, fizikai képtelenség meglátni a holdat, viszont hála a Föld légkörének és a fénytörésnek, mégiscsak megpillanthatjuk ezt a titokzatos látványt.

Holdfogyatkozás

25 évvel ezelőtt Bradley Schaefer, a Sky & Telescope csillagásza alaposan kitanulmányozta a hold láthatóságát, amikor a Hold alacsonyan volt fent az égen. Végül megállapította, hogy a hold csak akkor látható jól, ha körülbelül 2 fokkal helyezkedik el a horizont alatt. Tehát nagyon sok minden függ attól, hogy mennyire világos az ég a napfelkelte előtt, és hogy még mindig épp elég sötét-e ahhoz, hogy ne olvadjon bele a hold a világos háttérbe. Sokat ronthat a helyzeten az, ha túl hamar kivilágosodik, mert akkor csak nagyon nehezen lehet kifürkészni ezt a jelenséget. Ha a holdat háttérbe szorítja a napfelkelte, akkor a hold nagyon halványan fog látszódni, de ha figyelmesek vagyunk, észrevehetjük.

Holdfogyatkozás

Persze attól is függ, hogy mennyire látható a hold, hogy a világ melyik pontján élünk. Amerika egyes részein például nagyon szépen lehet látni a felkelő holdat, viszont ha elég szerencsések vagyunk, itt, a Kárpát-medencében is elcsíphetjük ezt a lélegzetelállító jelenséget. A horizont és a Föld légkörének fénytörései néha alaposan megtréfálják az embert és hatalmas méretűre növelik a holdat.

Holdfogyatkozás

Bár ahhoz, hogy elcsípjük ezt a csodálatos látványt, nagy mázlistának kell lennünk Amikor nem tiszta az ég és be van borulva, akkor kevesebb az esélye annak, hogy lássuk ezt a csodás jelenséget.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Céges évzáró rendezvény

A céges évzáró rendezvény esetén kifejezetten fontos a tökéletes helyszín megtalálása,... Tovább

Budapesti étterem

A Városliget Café & Restaurant egy budapesti étterem, ahol egy gyönyörű környezetben,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes