notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Holnap reggel figyeljük az eget, mert holdfogyatkozás lesz

hirdetes

Szerdán reggel holdfogyatkozás lesz

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Holnap reggel egy olyan érdekes látványt figyelhetünk meg az égen, ami elég látványos tud lenni. A hold 180 fokban fog szemben állni a nappal hajnalban és ha szerencsénk van és figyeljük az eget, holnap a nappal együtt láthatjuk meg az égen a holdat.

Holdfogyatkozás

Ha holnap reggel korán kell kelned, akkor most az egyszer a szerencsések táborába tartozol, ugyanis ezen a napon egy csodálatos jelenségnek lehetünk szemtanúi az égen: a holdfogyatkozásnak. Ez a látvány azért is lesz nagyon különleges, mert a holdfogyatkozást most a felkelő nap fényénél csodálhatjuk meg. Ezen a reggelen a nap és a hold pontosan 180 fokos szögben fog állni egymással. Ez azt jelenti, hogy a hold pontosan a nap mögött fog elhelyezkedni. Bár ha így nézzük, fizikai képtelenség meglátni a holdat, viszont hála a Föld légkörének és a fénytörésnek, mégiscsak megpillanthatjuk ezt a titokzatos látványt.

Holdfogyatkozás

25 évvel ezelőtt Bradley Schaefer, a Sky & Telescope csillagásza alaposan kitanulmányozta a hold láthatóságát, amikor a Hold alacsonyan volt fent az égen. Végül megállapította, hogy a hold csak akkor látható jól, ha körülbelül 2 fokkal helyezkedik el a horizont alatt. Tehát nagyon sok minden függ attól, hogy mennyire világos az ég a napfelkelte előtt, és hogy még mindig épp elég sötét-e ahhoz, hogy ne olvadjon bele a hold a világos háttérbe. Sokat ronthat a helyzeten az, ha túl hamar kivilágosodik, mert akkor csak nagyon nehezen lehet kifürkészni ezt a jelenséget. Ha a holdat háttérbe szorítja a napfelkelte, akkor a hold nagyon halványan fog látszódni, de ha figyelmesek vagyunk, észrevehetjük.

Holdfogyatkozás

Persze attól is függ, hogy mennyire látható a hold, hogy a világ melyik pontján élünk. Amerika egyes részein például nagyon szépen lehet látni a felkelő holdat, viszont ha elég szerencsések vagyunk, itt, a Kárpát-medencében is elcsíphetjük ezt a lélegzetelállító jelenséget. A horizont és a Föld légkörének fénytörései néha alaposan megtréfálják az embert és hatalmas méretűre növelik a holdat.

Holdfogyatkozás

Bár ahhoz, hogy elcsípjük ezt a csodálatos látványt, nagy mázlistának kell lennünk Amikor nem tiszta az ég és be van borulva, akkor kevesebb az esélye annak, hogy lássuk ezt a csodás jelenséget.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

iShares Cup

iShares Cup vitorlás verseny történet Az egész 2004-ben kezdődött, amikor az Extreme... Tovább

Diabétesz kezelése

A cukorbetegség vagyis diabétesz   A diabétesz, a glükóz zavara, melynek oka a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 158

Átlagos értékelés: 4.8

utazás