notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ennek a tónak még a helyiek se tudják hiba nélkül kimondani a nevét

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A világ leghosszabb nevű tava

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ leghosszabb nevű tava


2014/06/17
Petra

A Massachusetts államban található tavat az indiánok nevezték el így a saját nyelvükön, amit ők könnyen ki tudnak mondani. Viszont a helyi lakosok már nem tudnak olyan könnyen megbirkózni ezzel a problémával, mert még a táblák feliratát is elrontják.

A kimondhatatlan nevű tó
Olyan hosszú ennek a tónak a neve, hogy még a helyi hatóságoknak is fejtörést okoz – ezért nem egy táblán hibásanan szerepel. De ez nem is csoda, mert mire az ember a végére ér ennek a hosszú szónak, addigra már elfogy a türelme és úgy gondolja, hogy mindegy. Viszont ha ez a hosszú név nem is szerepel minden egyes táblán tökéletes nyelvtani pontossággal, akkor is tudja mindenki, hogy miről van szó, már csak a szó hosszúsága és a vicces hangzás miatt is. Emiatt akik veszik a fáradtságot és hajlandóak legalább a tó nevének felét végigmondani, amikor beszélnek róla, ők is csak Chaubunagungamaug-tónak nevezik, de ez az egyszerűbb változat. A bonyolultabb így hangzik: Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg-tó.

 

A kimondhatatlan nevű tó

A tó egyébként az Amerikai Egyesült Államokban, azon belül is Massachusetts állam Webster nevű városában található. Így aki érthető módon lusta kimondani ennek a tónak a nevét, az csak Webster-tónak hívja.

 

A tó hosszú nevéért az indiánok a felelősek, akik a saját nyelvükön keresztelték el a tavat. Kezdetben ennek a mostani elnevezésnek csak a rövidített változata létezett, a Chaubunagungamaug-tó. A tó akkori nevének jelentése: halászhely a határon. Viszont akármennyire is hihetetlen, ez a hosszú és kiejthetetlen elnevezés másodsorban az angol gyarmatosítóknak köszönhető.

 

A kimondhatatlan nevű tó

Az 1700-as években egy angol férfi Manchaug faluban egy malmot kezdett üzemeltetni, viszont ezzel a tó az indiánok szemében új értelmet nyert, ezért a nevét is megváltoztatták Chargoggaggoggmanchoggagoggra, ami azt jelenti, hogy angol férfi Manchaugban. Így a tavacska megkapta ezt az előkelően hosszú nevet még a térképen is. Viszont a régi és az új elnevezést 1830-ban egybeolvasztották, ami úgy tűnik, nem volt valami jó ötlet, mert így a tó neve még kimondhatatlanabb lett.

 

A Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg jelentése az indiánok logikája szerint: angol férfi Manchau faluban a halásztónál a határon. Érdekes és mulatságos, hogy így megőrizték ezt a hosszú indián nevet. Így már csak azért is szívesen mennek oda a turisták, hogy lássák ezt a mókás feliratot a táblákon.

 túraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Scholtz 32

A Scholtz 32 vitorláshajó leírása (gyári adatok és leírás) A SCHOLTZ 32...

Alsó szem

Alsó szem: A vitorla alsó sarkára szerelt szem, ringli a sarok rögzítésére.

Rendezvénytermek Budapesten

A tökéletes rendezvénytermek Budapesten olyan helyszínen helyezkednek el, ami távol esik a...

Balatonalmádi Társasüdülő Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Almádi Társasüdülő...

Bika

A bika fedélzeti, vagy parti kötélrögzítő eszköz.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.