notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ennek a tónak még a helyiek se tudják hiba nélkül kimondani a nevét

hirdetes

A világ leghosszabb nevű tava

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Massachusetts államban található tavat az indiánok nevezték el így a saját nyelvükön, amit ők könnyen ki tudnak mondani. Viszont a helyi lakosok már nem tudnak olyan könnyen megbirkózni ezzel a problémával, mert még a táblák feliratát is elrontják.

A kimondhatatlan nevű tó

Olyan hosszú ennek a tónak a neve, hogy még a helyi hatóságoknak is fejtörést okoz – ezért nem egy táblán hibásanan szerepel. De ez nem is csoda, mert mire az ember a végére ér ennek a hosszú szónak, addigra már elfogy a türelme és úgy gondolja, hogy mindegy. Viszont ha ez a hosszú név nem is szerepel minden egyes táblán tökéletes nyelvtani pontossággal, akkor is tudja mindenki, hogy miről van szó, már csak a szó hosszúsága és a vicces hangzás miatt is. Emiatt akik veszik a fáradtságot és hajlandóak legalább a tó nevének felét végigmondani, amikor beszélnek róla, ők is csak Chaubunagungamaug-tónak nevezik, de ez az egyszerűbb változat. A bonyolultabb így hangzik: Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg-tó.

 

A kimondhatatlan nevű tó

A tó egyébként az Amerikai Egyesült Államokban, azon belül is Massachusetts állam Webster nevű városában található. Így aki érthető módon lusta kimondani ennek a tónak a nevét, az csak Webster-tónak hívja.

 

A tó hosszú nevéért az indiánok a felelősek, akik a saját nyelvükön keresztelték el a tavat. Kezdetben ennek a mostani elnevezésnek csak a rövidített változata létezett, a Chaubunagungamaug-tó. A tó akkori nevének jelentése: halászhely a határon. Viszont akármennyire is hihetetlen, ez a hosszú és kiejthetetlen elnevezés másodsorban az angol gyarmatosítóknak köszönhető.

 

A kimondhatatlan nevű tó

Az 1700-as években egy angol férfi Manchaug faluban egy malmot kezdett üzemeltetni, viszont ezzel a tó az indiánok szemében új értelmet nyert, ezért a nevét is megváltoztatták Chargoggaggoggmanchoggagoggra, ami azt jelenti, hogy angol férfi Manchaugban. Így a tavacska megkapta ezt az előkelően hosszú nevet még a térképen is. Viszont a régi és az új elnevezést 1830-ban egybeolvasztották, ami úgy tűnik, nem volt valami jó ötlet, mert így a tó neve még kimondhatatlanabb lett.

 

A Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg jelentése az indiánok logikája szerint: angol férfi Manchau faluban a halásztónál a határon. Érdekes és mulatságos, hogy így megőrizték ezt a hosszú indián nevet. Így már csak azért is szívesen mennek oda a turisták, hogy lássák ezt a mókás feliratot a táblákon.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Abdrift

Az abdrift a hajó oldalra való sodródása, csúszása. Tovább

Félszem

A félszem, vagy másik nevén sekli a vitorláshajón igen változatos szerepet tölt be. Ezek... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 100

Átlagos értékelés: 4.8

túra