Ennek a tónak még a helyiek se tudják hiba nélkül kimondani a nevét

hirdetes

A világ leghosszabb nevű tava

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Massachusetts államban található tavat az indiánok nevezték el így a saját nyelvükön, amit ők könnyen ki tudnak mondani. Viszont a helyi lakosok már nem tudnak olyan könnyen megbirkózni ezzel a problémával, mert még a táblák feliratát is elrontják.

A kimondhatatlan nevű tó

Olyan hosszú ennek a tónak a neve, hogy még a helyi hatóságoknak is fejtörést okoz – ezért nem egy táblán hibásanan szerepel. De ez nem is csoda, mert mire az ember a végére ér ennek a hosszú szónak, addigra már elfogy a türelme és úgy gondolja, hogy mindegy. Viszont ha ez a hosszú név nem is szerepel minden egyes táblán tökéletes nyelvtani pontossággal, akkor is tudja mindenki, hogy miről van szó, már csak a szó hosszúsága és a vicces hangzás miatt is. Emiatt akik veszik a fáradtságot és hajlandóak legalább a tó nevének felét végigmondani, amikor beszélnek róla, ők is csak Chaubunagungamaug-tónak nevezik, de ez az egyszerűbb változat. A bonyolultabb így hangzik: Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg-tó.

 

A kimondhatatlan nevű tó

A tó egyébként az Amerikai Egyesült Államokban, azon belül is Massachusetts állam Webster nevű városában található. Így aki érthető módon lusta kimondani ennek a tónak a nevét, az csak Webster-tónak hívja.

 

A tó hosszú nevéért az indiánok a felelősek, akik a saját nyelvükön keresztelték el a tavat. Kezdetben ennek a mostani elnevezésnek csak a rövidített változata létezett, a Chaubunagungamaug-tó. A tó akkori nevének jelentése: halászhely a határon. Viszont akármennyire is hihetetlen, ez a hosszú és kiejthetetlen elnevezés másodsorban az angol gyarmatosítóknak köszönhető.

 

A kimondhatatlan nevű tó

Az 1700-as években egy angol férfi Manchaug faluban egy malmot kezdett üzemeltetni, viszont ezzel a tó az indiánok szemében új értelmet nyert, ezért a nevét is megváltoztatták Chargoggaggoggmanchoggagoggra, ami azt jelenti, hogy angol férfi Manchaugban. Így a tavacska megkapta ezt az előkelően hosszú nevet még a térképen is. Viszont a régi és az új elnevezést 1830-ban egybeolvasztották, ami úgy tűnik, nem volt valami jó ötlet, mert így a tó neve még kimondhatatlanabb lett.

 

A Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg jelentése az indiánok logikája szerint: angol férfi Manchau faluban a halásztónál a határon. Érdekes és mulatságos, hogy így megőrizték ezt a hosszú indián nevet. Így már csak azért is szívesen mennek oda a turisták, hogy lássák ezt a mókás feliratot a táblákon.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Hosszú hétvége

Ha egy ünnep keddre vagy éppen csütörtökre esik, akkor az előtte lévő hétfőt vagy az... Tovább

Balatonszemes Hunyady József Vitorláskikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján Balatonszemesnél található a Balatoni... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 100

Átlagos értékelés: 4.8

túra