Ha Tihany, akkor visszhang! Vagy mégsem? Hová tűnt a Tihanyi visszhang? A Tihanyi visszhang legendája, keletkezése, és eltűnése

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hová tűnt a Tihanyi visszhang? A Tihanyi visszhang legendája, keletkezése, és eltűnése

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hová tűnt a Tihanyi visszhang? A Tihanyi visszhang legendája, keletkezése, és eltűnése


2020/07/25
VN

Kimondom, hogy Tihany, és jön is utána a visszhang szócska, nem tehetek róla, de számomra ez a kettő összefügg. Szerintem hamarabb jutott el hozzám anno kis totyogóként a Tihanyi visszhang fogalma, és meséje, mint ahogy tudtam volna úgy önmagában Tihany létezéséről, vagy bármi egyebet is Tihanyról. És azt hiszem nem vagyok ezzel egyedül így, évről, évre, napról napra kirándulók ezrei érkeznek Tihanyba, hogy megnézzék a mesés tájakat persze, de leginkább azért, hogy kipróbálják a Tihanyi visszhangot. De a csodálatos történetek, legendákkal szőtt mesék után csalódniuk kell, a Tihanyi visszhang már nem az igazi, sőt már alig maradt belőle valami, egyesek szerint már teljesen el is tűnt, de miért? Utánajártunk!

A Tihanyi visszhang legendája, keletkezése, és eltűnése

A Tihanyi visszhang legendája

Ne rohanjunk annyira előre, inkább kezdjük a történet elején, vagyis azzal, hogy hogyan alakult ki a Tihanyi visszhang. Először is azzal a tények, és unalmas tudományos magyarázatok helyett azzal a történettel kezdeném, ami kisgyermekként olyannyira elvarázsolt. A történet ugyanúgy kezdődik, mint a legtöbb tündérmese: egyszer volt, hol nem volt, volt egy meseszép tündérlány, aki történetesen éppenséggel a varázslatos Tihanyban lakott, és itt töltötte el mindennapjait. A nevén meg fogtok lepődni, Tihanynak hívták, Tihany pedig azzal töltötte mindennapjait, hogy leterelte aranygyapjas kecskéit a tóra, mindeközben pedig varázslatos hangon énekelt. A vizek urának, nevezetesen Balatonnak egyetlen fia nem tudott ellenállni ennek a csodálatos dallamnak, ezért valahányszor meghallotta Tihany énekét fölemelkedett a tó mélyén hínárból szőtt, drágagyöngyök ezreivel díszített házából, annak ellenére, hogy apja, Balaton figyelmeztette és kérlelte, hogy ne figyeljen a csalogató hangra. Félelme nem volt hiába való, Tihany rájött, hogy hangját mindenki csodálja, és csak akkor volt hajlandó énekelni, ha gyémántokkal fizettek érte. Egy napon aztán megbetegedett Balaton fia, és egyetlen kívánsága volt, hogy halhassa utoljára Tihanyt énekelni. A vizek ura összegyűjtött hát egy ládikra való igazgyöngyöt és felvitte Tihanynak, odaadta Tihanynak, arra kérve, hogy énekeljen a fiának. A kincs megtetszett a tündérlánynak, és meg is tette, amit Balaton kért, de egy napon elfogyott a kincse, innentől fogva a tündérlány nem volt hajlandó énekelni, ki sem nyitotta száját, a fiú pedig meghalt, mert már nem volt, ami éltesse.

 

De itt nem ér véget ám a történet, sőt csak most kezdődik el igazán, Balaton ugyanis bosszút forralt. Egy este haragos hullámai csaptak föl a sziklaösvényre, ahova Tihany minden nap itatni hajtotta aranygyapjas kecskéit. Egy hullám elkapta a kecskéket, lesodorta őket a tóba, és Balaton megfojtotta mind egy szálig, de ez nem minden. Tihany egy közeli barlangba próbált meg menedéket keresni a hullámok elől, de Balaton ezt nem hagyta, a víz mélyén nagyot rázkódott, ettől megmozdult a hegy is és egy sziklagörgeteg betemette a barlang száját. A víz ura átkot szórt a leányra, aki azóta is hétszer ismétli meg a hozzá szólók szavait, ez a Tihanyi visszhang. A tóba veszett kecskenyáj szárazföldre vetett körmeit pedig azóta is találni a parton, ez pedig a Tihanyi kecskeköröm legendája. Persze én is hallottam szomorú királyfiról is, ahány ház, annyi verzió, de nekem ezt mesélték gyerekkoromban. Ha ti esetleg teljesen mást hallottatok, akkor írjátok meg nekünk Facebookon a Szeretlek Balaton csoportban!

 

Az pedig, hogy mi az igazság a Tihanyi visszhang létezése mögött, és miért van eltűnőfélben a következő oldalon olvasható!


Balaton érdekesség hír utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Melges 32

Melges 32 vitorlás hajó leírás A Melges 32, kistestvéréhez, a Melges 24-hez hasonlóan...

Balatonalmádi Volán Zrt. Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Balaton Volán Zrt. kikötője. A...

Diabétesz

 diabétesz

Takk

A takkot csapásnak is hívjuk. Egy csapás lehet jobb, bal, pozitív illetve negatív. Ha...

Backstag

A backstag meghatározását lásd az oldalsó hátramerevítő szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.