Ha Tihany, akkor visszhang! Vagy mégsem? Hová tűnt a Tihanyi visszhang? A Tihanyi visszhang legendája, keletkezése, és eltűnése

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hová tűnt a Tihanyi visszhang? A Tihanyi visszhang legendája, keletkezése, és eltűnése

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hová tűnt a Tihanyi visszhang? A Tihanyi visszhang legendája, keletkezése, és eltűnése


2020/07/25
VN
Hová tűnt a Tihanyi visszhang? A Tihanyi visszhang legendája, keletkezése, és eltűnése
A Tihanyi visszhang legendája, keletkezése, és eltűnése

Az igazság a Tihanyi visszhangról

Az igazság az, hogy valójában a Tihanyi visszhang létezése teljesen megmagyarázható tényekkel, evilági dolgokkal, és ráadásul nem is olyan ősrégi, mint ahogyan azt sokan gondoljuk.  A visszhang valójában a 18. század közepe óta létezik, azaz a jelenlegi apátság felépítése óta, így természetesen az apátságnak van egy kis szerepe ebben a turisták tömegeit idevonzó attrakcióban, vagy lehet nem is olyan kicsi? A Visszhang-dombról elkiáltott szavak a több mint 300 méterre lévő apátság északi oldaláról verődnek vissza, tehát nincsen csoda, tündérmese, pusztán egy kis fizika, ha ez az a tudomány egyáltalán, az ilyesmikben sajnos sosem voltam jó. A kecskekörmök pedig nem mások, mint a millió évekkel ezelőtt, a Pannon-tengerben élt Congeria ungula caprae nevű kagylók lekoptatott ősmaradványai. 

 

A domboldalra állítottak egy kis oszlopot, melyet echókőnek neveztek, s innen kellett a templom felé kiáltani.  A legenda szerint, ha erre felállunk és kiáltunk egy nagyot, 2 másodperccel később már hallhatjuk is a több mint 300 méterre lévő apátság északi faláról hétszeresen visszaverődő hangunkat. De mi a helyzet ezzel manapság, még mindig működik a dolog? 

 

Eltűnőfélben a Tihanyi visszhang

Ha jártál mostanában Tihanyban, és esetleg teljesen véletlen tesztelted a híres-neves visszhangot, akkor biztosan tapasztaltad, hogy már nem a régi! De vajon mi lehet ennek az oka, elképzelhető, hogy véglegesen eltűnik a Tihanyi visszhang? Az az általános feltételezés járja, hogy a visszhang csendesülésének legfőbb oka, a domb és a templom közé épített épületek, magas fák sűrűre nőtt lombja, valamint a megnövekedett forgalom, és az ezzel járó zajszennyezés. Sokak szerint éppen ezért, ha valóban visszhangra szeretnénk vadászni, akkor érdemes télen, valamint kora tavasszal erre venni az irányt, amikor a fák még nem öltik fel lombkoronájukat és nem túl erős a szél, valamint a Balaton környéke is csendesebb, nem nyüzsög turistáktól, strandolóktól a település. De az is felmerült, hogy a visszhang megszűnéséért az új vakolat a hibás, ami az idő közben renovált apátságra került.
 

Bárhogyan is legyen, mindenképpen megéri ellátogatni Tihanyba, mert a visszhangon kívül is tartogat meglepetéseket, nézzétek meg ezt a képgalériát, és megértitek miről beszélünk. Kattintsatok a képre, lapozzátok végig, és likeoljátok a kedvenceiteket! 


Balaton érdekesség hír utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatongyörök Horgász Egyesület

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Horgász Egyesület...

Biztonsági távolság

A Hajózási Szabályzat előírja, hogy a Balatonon a vitorlás csónakokon 30 cm, más tavakon...

Balatonfűzfő - Marina Fűzfő

A balatonfűzfői Marina Fűzfő közforgalmú, 206 cölöpös hajóhellyel rendelkezik, ebből 10...

Idegenvezető tanfolyam

Idegenvezető tanfolyam   Az idegenvezető az egyik legérdekesebb szakma, amelyet...

tanfolyam

Tanfolyam szó magyarázata A kurzus az a keret, amelyben a hallgatók meghatározott rend...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.