A Húsvét-sziget rejtélye

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A Húsvét-sziget elképesztő rejtélye(i)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Húsvét-sziget elképesztő rejtélye(i)


2019/07/01

A Húsvét-szigetnek ezernyi rejtélye van. Egyáltalán hol van? Mi az elnevezés okai? Mi a rejtély? Ennek jártunk utána és most meg is mutatjuk, hogy mire jutottunk. 

Ezernyi rejtélyt tartogat ez a sziget

A Csendes-óceán délkeleti részén található, tele polinéz emberekkel, ennek ellenére tartományilag Chile részeként. A neve is elég furcsára sikeredett: 1772-ben, pont Húsvétvasárnap fedezte fel  Jakob Roggeveen holland tengerészkapitány. Óriási meglepetés lehetett, hogy a hajó, mely eredetileg Amerikába indult, az a tervezett előtt kikötött egy szigeten.

 

 

Maga a kapitány is meglepődött, hát még azon, mikor a a parttól nem messze megpillantotta a térséget azóta híresség tevő szobrokat. Elképesztő élmény lehetett megpillantani a gigantikus méretű kőszobrokat megpillantani, amint azok a vízet nézve, fejükön a jellegzetes dísszel várják a szemlélődőket. A Húsvét-sziget főleg a mintegy 900 fennmaradt monumentális kőszobor  révén lett tehát híres. És hogy ez miért olyan rejtélyes? A következő oldalon elmeséljük!

 

 

Ezernyi rejtélyt tartogat ez a sziget

 

Több rejtély is övezi a szigetet, illetve több kérdés is felvetődik a létezéséről. Hogy kerültek oda emberek? És a szobrokat ki csinálta? Az egyik oldalon Chile majd’ 4000 km-re, a másik oldaon Új-Zéland 16 000 km távolsságra található, a legközelebbi lakott sziget pedig 2000 km-re van. Régészeti leletek kimutatták, hogy 700 és 1100 között kerülhettek oda az első emberek. De ők hogyan küzdötték le ezeket a távokat? Az akkori hajókkal ez majd hogy nem lehetetlennek tűnő vállalkozás volt. 

 

 

A szobrokat kik csinálták? Összesen 887 darab van belőlük, melyek a kutatások szerint 1100 és 1500 készültek el. Gondoljunk csal bele. Mikor a szigetet felfedezték, akkor ez egy fejletlen kultúra volt. Nem lehetett itt olyan fejlődési szinten lévő kultúrára számítani, mint Európában. Akkor meg mégis hogyan voltak képesek megalkotni ezeket a műveket?

 

 

Ráadásul van egy elmélet is, miszerint a látható részek csak a jéghegy csúcsai és a szobrok nagy része a földben van eltemetve. Valójában azonban mint oly sok mindenre itt is az emberi hanygság a válasz. A legtöbb molonit mindig is teljes alakban látható volt, de valamiért az a 150 darab (tehát a 887 töredéke) lett a híres közülük.  Lehet, hogy csak a fotósok lustaságának köszönhető ez, hiszen ezek vannak a legközelebb a parthoz.

 

A következő oldalon egy csodálatos videót mutatunk innen!

Ezernyi rejtélyt tartogat ez a sziget

 

Forrása: devinsupertramp


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Alsó szem

Alsó szem: A vitorla alsó sarkára szerelt szem, ringli a sarok rögzítésére.

Michael Maier

Michael Maier vitorlázó bemutatása Michael Maier cseh származású vitorlázó. Finn és...

Gaffos vitorla

A gaffos vitorla meghatározását lásd a csonkarudas vitorlázat szótárszónál.

Hajótest

A hajótest fából, fémből, műanyagból, vagy ezek kombinációiból készülhet. Fahajók...

Molett ruha webáruház

Molett ruha webáruház: online webáruház, ahol kifejezett teltkarcsú nők számára, előnyös...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.