A Húsvét-sziget rejtélye

hirdetes

A Húsvét-sziget elképesztő rejtélye(i)

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Húsvét-szigetnek ezernyi rejtélye van. Egyáltalán hol van? Mi az elnevezés okai? Mi a rejtély? Ennek jártunk utána és most meg is mutatjuk, hogy mire jutottunk. 

Ezernyi rejtélyt tartogat ez a sziget

A Csendes-óceán délkeleti részén található, tele polinéz emberekkel, ennek ellenére tartományilag Chile részeként. A neve is elég furcsára sikeredett: 1772-ben, pont Húsvétvasárnap fedezte fel  Jakob Roggeveen holland tengerészkapitány. Óriási meglepetés lehetett, hogy a hajó, mely eredetileg Amerikába indult, az a tervezett előtt kikötött egy szigeten.

 

 

Maga a kapitány is meglepődött, hát még azon, mikor a a parttól nem messze megpillantotta a térséget azóta híresség tevő szobrokat. Elképesztő élmény lehetett megpillantani a gigantikus méretű kőszobrokat megpillantani, amint azok a vízet nézve, fejükön a jellegzetes dísszel várják a szemlélődőket. A Húsvét-sziget főleg a mintegy 900 fennmaradt monumentális kőszobor  révén lett tehát híres. És hogy ez miért olyan rejtélyes? A következő oldalon elmeséljük!

hirdetes

 

 

Ezernyi rejtélyt tartogat ez a sziget

 

Több rejtély is övezi a szigetet, illetve több kérdés is felvetődik a létezéséről. Hogy kerültek oda emberek? És a szobrokat ki csinálta? Az egyik oldalon Chile majd’ 4000 km-re, a másik oldaon Új-Zéland 16 000 km távolsságra található, a legközelebbi lakott sziget pedig 2000 km-re van. Régészeti leletek kimutatták, hogy 700 és 1100 között kerülhettek oda az első emberek. De ők hogyan küzdötték le ezeket a távokat? Az akkori hajókkal ez majd hogy nem lehetetlennek tűnő vállalkozás volt. 

 

 

hirdetes

A szobrokat kik csinálták? Összesen 887 darab van belőlük, melyek a kutatások szerint 1100 és 1500 készültek el. Gondoljunk csal bele. Mikor a szigetet felfedezték, akkor ez egy fejletlen kultúra volt. Nem lehetett itt olyan fejlődési szinten lévő kultúrára számítani, mint Európában. Akkor meg mégis hogyan voltak képesek megalkotni ezeket a műveket?

 

 

Ráadásul van egy elmélet is, miszerint a látható részek csak a jéghegy csúcsai és a szobrok nagy része a földben van eltemetve. Valójában azonban mint oly sok mindenre itt is az emberi hanygság a válasz. A legtöbb molonit mindig is teljes alakban látható volt, de valamiért az a 150 darab (tehát a 887 töredéke) lett a híres közülük.  Lehet, hogy csak a fotósok lustaságának köszönhető ez, hiszen ezek vannak a legközelebb a parthoz.

 

A következő oldalon egy csodálatos videót mutatunk innen!

Ezernyi rejtélyt tartogat ez a sziget

 

Forrása: devinsupertramp

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Csiga

A csiga egy görgős kötélvezető. Tovább

Boci

A boci mentőcsónakot, hajó után köthető kis evezős csónakot jelent. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes