notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így segítenek a vízi balesetek elkerülésének érdekében!

hirdetes

Gyakoribbak a balatoni vízi balesetek. Így előznék meg őket!

CsA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Sajnálatos módon egyre több vízi baleset történik a Balatonon, amelynek megelőzése érdekében új programot dolgoztak ki a közelmúltban. A megújított program a siófoki vízbiztonsági fórumon hangzott el, melynek részleteit összegyűjtöttük cikkünkben!

A gyönyörű magyar tenger

Korábbi vízi balesetek

A balatoni tragédiák száma lassú ütemben, de egyre inkább növekszik. 10 év alatt, 2007 és 2017 között összesen 105 személy veszítette életét a Balatonban, amely évek közül tavaly történt a legtöbb halálos kimenetelű baleset. Ezen történések megelőzése érdekében Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke bejelentette, hogy az elemzések után új programot dolgoztak ki a balatoni vízi rendészettel és a vízi mentőkkel közösen. A program részletei előtt azonban tekintsük át, melyek is a leggyakoribb baleseti okok.

 

  • Az emberek figyelmetlenebbé, felelőtlenebbé válnak.
  • Rosszul úszok, vagy egyáltalán úszni nem tudó személyek mély vízbe ugranak a vízi eszközökről (vízibicikli stb.).
  • Fejest ugranak túl sekély vízbe.
  • Túl felhevült testtel ugranak a vízbe.
  • Alkoholos befolyásoltság alatt állnak.
  • Alapbetegségekből származó rosszullét lép fel (beteg és idős emberek kifejezett veszélynek vannak kitéve a meleg miatt).

 

Balatoni vízi balesetek

A gyönyörű magyar tenger

Növekvő turistaforgalom

A balesetek egyre gyakoribb előfordulásához a növekő turistaforgalom is hozzájárul. A Balaton 600 négyzetkilométernyi felülete évente 3 millió embert vonz a magyar tengerhez és a környező településekhez. A tó partszakaszának hossza 235 kilométer, amelyen körülbelül 200 fürdőhely, 104 kikötő és 17 ezer vízi jármű található. A 2017-es balesetek közel fele beteg és idős embereknél volt megfigyelhető, amely az egészségi állapotukra volt visszavezethető. A második leggyakoribb ok a felhevült testtel történő megmártózás, beugrás, a harmadik a bizonytalan úszás.

hirdetes

 

Vízi balesetek okai

 

A megelőzés eszközei

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője nyilatkozata alapján az új programot elsősorban Siófokon, Keszthelyen, Balatonfüreden, Balatonfenyvesen és Révfülöpön fogják bevetni tesztelés céljából. Különféle biztonsági előírásokra figyelmeztető táblákat fognak elhelyezni a bejáratoknál, amelyek felhívják a figyelmet például a vízmélységre. A vízieszközök kölcsönzőit felszerelik mentőmellényekkel, hogy minden hajón csónakon, és vízibiciklin is biztonságban lehessenek az emberek. A strandokra vízbiztonsággal kapcsolatos eseményeket, például flashmobokat fognak szervezni, ahol szórólapokat és egyéb brosúrákat fognak osztogatni.

 

Vízi balesetek megelőzésének eszközei

 

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke véleménye alapján az emberekben tudatosítani kell, hogy mire figyeljenek a vízben. Ezt alátámasztva a Balatoni Vízrendészeti Rendőrkapitányság a folyamatosan a következőkre hívja fel a figyelmet, amely a police.hu weboldalon is olvasható:

 

Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!

 

Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!

hirdetes

 

Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek a használatával még csak most ismerkednek!

 

Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!

 

Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!

 

Lehetőleg kerüljék az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!

 

Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt azért, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére!

 

Távol a parttól kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

 

A vízimentők az óvodás és iskolás gyerekek oktatását is megkezdték a fürdőzéssel és elsősegéllyel kapcsolatos tudnivalókról, valamint oktatják a vízisportokat űző, vitorlázó gyerekeket is. A program hivatalosan a Mentőöv nevet kapta, amelynek tesztjére 23,5 millió forint áll rendelkezésükre. A balatoni katasztrófavédelmi rendszerek korszerűsítésére, karbantartására 2020-ig egymilliárd forint uniós támogatást isfelhasználják.

 

Vízi sport oktatás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Blokk

A Blokk meghatározását lásd a csiga szótárszónál. Tovább

Melges 24

Melges 24 vitorlás hajó történet,bemutatás,leírás 1992-ben Buddy Melges megnyerte az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 218

Átlagos értékelés: 5.0

Balaton utazás Vitorlázás