Így segítenek a vízi balesetek elkerülésének érdekében!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Gyakoribbak a balatoni vízi balesetek. Így előznék meg őket!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Gyakoribbak a balatoni vízi balesetek. Így előznék meg őket!


2018/06/07
CsA

Sajnálatos módon egyre több vízi baleset történik a Balatonon, amelynek megelőzése érdekében új programot dolgoztak ki a közelmúltban. A megújított program a siófoki vízbiztonsági fórumon hangzott el, melynek részleteit összegyűjtöttük cikkünkben!

A gyönyörű magyar tenger

Korábbi vízi balesetek

A balatoni tragédiák száma lassú ütemben, de egyre inkább növekszik. 10 év alatt, 2007 és 2017 között összesen 105 személy veszítette életét a Balatonban, amely évek közül tavaly történt a legtöbb halálos kimenetelű baleset. Ezen történések megelőzése érdekében Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke bejelentette, hogy az elemzések után új programot dolgoztak ki a balatoni vízi rendészettel és a vízi mentőkkel közösen. A program részletei előtt azonban tekintsük át, melyek is a leggyakoribb baleseti okok.

 

  • Az emberek figyelmetlenebbé, felelőtlenebbé válnak.
  • Rosszul úszok, vagy egyáltalán úszni nem tudó személyek mély vízbe ugranak a vízi eszközökről (vízibicikli stb.).
  • Fejest ugranak túl sekély vízbe.
  • Túl felhevült testtel ugranak a vízbe.
  • Alkoholos befolyásoltság alatt állnak.
  • Alapbetegségekből származó rosszullét lép fel (beteg és idős emberek kifejezett veszélynek vannak kitéve a meleg miatt).

 

Növekvő turistaforgalom

A balesetek egyre gyakoribb előfordulásához a növekő turistaforgalom is hozzájárul. A Balaton 600 négyzetkilométernyi felülete évente 3 millió embert vonz a magyar tengerhez és a környező településekhez. A tó partszakaszának hossza 235 kilométer, amelyen körülbelül 200 fürdőhely, 104 kikötő és 17 ezer vízi jármű található. A 2017-es balesetek közel fele beteg és idős embereknél volt megfigyelhető, amely az egészségi állapotukra volt visszavezethető. A második leggyakoribb ok a felhevült testtel történő megmártózás, beugrás, a harmadik a bizonytalan úszás.

 

 

A megelőzés eszközei

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője nyilatkozata alapján az új programot elsősorban Siófokon, Keszthelyen, Balatonfüreden, Balatonfenyvesen és Révfülöpön fogják bevetni tesztelés céljából. Különféle biztonsági előírásokra figyelmeztető táblákat fognak elhelyezni a bejáratoknál, amelyek felhívják a figyelmet például a vízmélységre. A vízieszközök kölcsönzőit felszerelik mentőmellényekkel, hogy minden hajón csónakon, és vízibiciklin is biztonságban lehessenek az emberek. A strandokra vízbiztonsággal kapcsolatos eseményeket, például flashmobokat fognak szervezni, ahol szórólapokat és egyéb brosúrákat fognak osztogatni.

 

 

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke véleménye alapján az emberekben tudatosítani kell, hogy mire figyeljenek a vízben. Ezt alátámasztva a Balatoni Vízrendészeti Rendőrkapitányság a folyamatosan a következőkre hívja fel a figyelmet, amely a police.hu weboldalon is olvasható:

 

Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!

 

Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!

 

Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek a használatával még csak most ismerkednek!

 

Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!

 

Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!

 

Lehetőleg kerüljék az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!

 

Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt azért, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére!

 

Távol a parttól kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

 

A vízimentők az óvodás és iskolás gyerekek oktatását is megkezdték a fürdőzéssel és elsősegéllyel kapcsolatos tudnivalókról, valamint oktatják a vízisportokat űző, vitorlázó gyerekeket is. A program hivatalosan a Mentőöv nevet kapta, amelynek tesztjére 23,5 millió forint áll rendelkezésükre. A balatoni katasztrófavédelmi rendszerek korszerűsítésére, karbantartására 2020-ig egymilliárd forint uniós támogatást isfelhasználják.

 

 


Balaton utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Iránylat

Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy egymáshoz...

Trevor Millar

Trevor Millar vitorlás edző életrajz Írországban született. A mai nappal bezárólag 25...

Irodatakarítás Budapest

Irodatakarítás Budapest

Balatonmária Túravitorlás Egyesület

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Túravitorlás Egyesület...

Pünkösd

Mikor van Pünkösd?   Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.