notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hatékony időbeosztás? Íme a legjobb tippek és trükkök, hogy rengeteg időt megspórolhass!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Tippek és trükkök a hatékony időbeosztáshoz

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Tippek és trükkök a hatékony időbeosztáshoz


2018/04/26
CZs

A befektetett erőfeszítések többszörösen megtérülnek, hiszen egy jól kezelt időbeosztás hatékony munkavégzéshez, több szabadidőhöz és ezzel kevesebb stresszhez vezet. A következőkben olyan gyakori hibákról olvashatsz, amelyek meggátolnak abban, hogy megfelelően oszd be idődet, ellehetetlenítve ezzel a hatékony munkavégzést és előrehaladást.
 

Így spórolhatsz időt

Nincs feladatlistád

Veled is megesett már, hogy úgy érezted, elfeledkeztél valami fontosról? Mindenki járt már így, aki nem használ listát legfontosabb teendői nyomon követésére. Persze egy lista mit sem ér, ha nem használja hatékonyan az ember.

 

Egy ilyen lista hatékonysága a feladatok fontossági sorrendbe rendezésében rejlik. Sokan egy A-F tartományú rendszerezést használnak, amiben az A jelöli a legfontosabb, a B-C-D-F pedig a kevésbé fontosabb feladatokat. Persze bármilyen tetszés szerinti tartomány használható, akár számos rangsorolással is.

 

Egy-egy nagyobb projekt esetén előfordulhat, hogy túl sok ilyen listaelem gyűlik össze, amik önmagukban nem mondanak semmit. Ezeket ajánlatos kisebb alfeladatokra szétosztani, hasonlóképpen, mint a rövidebb listákat, afféle „lista a listában” módszerrel. Ez sokkal átláthatóbbá és rendszerezettebbé teszi a hosszú felsorolásokat.

 

Nem tűzöl ki személyes célokatTudod, hogy hol szeretnél lenni fél év, egy év, vagy több év múlva? Ha nincsenek céljaid, akkor nem tudhatod, hogy jó irányba haladsz-e. A személyes célok kitűzése különösen fontos az időd hatékony beosztásához, mert a célok segítenek irányt mutatni az előtted álló úton. Ha pedig tudod, hogy merre kell menned, akkor sokkal könnyebb lesz sorba rendezned a prioritásaidat és kihasználni az idődet illetve erőforrásaidat a célok elérése érdekében. A célok segítenek eldönteni, hogy mire éri meg időt fordítani, és mikre nem.

 

Nem kezeled a zavaró tényezőket

Sokan képesek akár napi két órát is elveszíteni a figyelemelterelő tényezők miatt. Ez a két óra (vagy akár egy) rengeteg hasznos dologra lenne jó! Akár egy emailről van szó, akár egy kolléga ront be SOS feladatokkal, vagy egy ügyfél telefonál valami miatt, az efféle tényezők mind csak elvonják a figyelmedet a fő feladatokról, és megtörik azt a természetes lendületet, amibe egy idő után belejön az ember munka közben.

 

Ha szeretnéd saját kezedbe venni napod irányítását, akkor fontos tudni, hogy hogyan minimalizálhatod az ilyen zavaró tényezőket és hogy hogyan kezeld hatékonyan a félbeszakításokat. Például jelentkezz ki, vagy némítsd le (rezgés nélkül) a chat alkalmazásaidat, amikor koncentrálnod kell valamire, és tudasd tapintatosan a többiekkel, hogy ne keressenek olyan sűrűn.

 

Halogatsz

A halogatás, vagy prokrasztináció akkor történik, amikor egy fontosabb, sürgősebb feladat helyett egy kevésbé fontossal foglalkozol. A halogatás súlyát persze mindenki érzi – félsz belekezdeni a fontosabb feladatba, de bűntudatot is érzel, amiért nem csinálod még mindig. Azonban csak egyre kevesebb és kevesebb időd marad a feladat befejezésére, és ilyenkor általában vagy kifutsz az időből vagy összecsapsz mindent az utolsó pillanatban.

 

A halogatás leküzdésére több stratégiát is kipróbálhatsz. Például ígérd meg magadnak, hogy csak 10 percet foglalkozol egy projekttel. Sok halogatásra hajlamos ember egyszerűen nem tudja abbahagyni a munkát, miután belekezdett, mert úgy érzi, hogy egyszerre kell végigcsinálnia azt. Ez a saját magaddal szemben felállított elvárás idegessé tehet. Ehelyett szánj csupán 10-15 percet az egész megkezdésére – onnantól minden könnyebb lesz! A következő oldalon még több hasznos tanácsot találsz!
érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Ballon

A ballon a nagyméretű orrvitorlák gyűjtõneve, például spinakker.

Bumlift

Bumlift: nagyvitorla pihentetõ kötél (másnéven "dirk")

Yawl hajótípus

          Ennél a...

Halzolás, perdülés

A hajó irányváltoztatása elfele a széltől, melynek során a hajó iránya – farával a...

Káptalanfüred Káptalan Vizisport Egyesület

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Káptalan Vizisport...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!