Így szerezhetnek Michelin-csillagot a vendéglátóhelyek, íme a titok.

hirdetes

Mit kell tenniük az éttermeknek a Michelin-csillagért?

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Michelin-csillagot megtartani sem könnyű, pláne nem az egy másodikat is szerezni. Az Onyx Étterem Magyarországon elsőként volt rá képes, március 16-tól kétcsillagos étteremként, az elismeréshez méltó módon szolgálhatja ki vendégeit. De mit kell tenniük az éttermeknek és a séfeknek, ha Michelin-csillagról álmodoznak? Íme!

Így szerezhetnek Michelin-csillagot a vendéglátóhelyek

Guide Michelin

 

A mai legrangosabb gasztronómiai elismerés a francia Guide Michelin étterem- és szállodakalauz. A Michelin-csillag nemzetközi szimbólumának elnyerése a séfek életének egyik legnagyobb dicsősége.

 

“...a Michelin éttermi kalauz az új évszázaddal érkezik, és látni fogja még az új évezredet is.”

 

- Guide Michelin mottója, 1900

 

Minden Edourd Michelin és André Michelin 1891-ben feltalált, leszerelhető gumiabroncsával kezdődött. A francia testvérpár egy olyan térképpel igyekezte motiválni a gumiabroncs használóit, amely kiváló éttermeket és szállodákat tartalmazott, amiket tényleg érdemes volt felkeresni. A kezdetekben ingyen osztogatott kiadvány nagy népszerűségnek örvendett nem csak a turisták, de a helybéliek körében is, hiszen a vendéglátóhelyekhez vezető útvonalat is tartalmazta.

 

A nemzetközi kiadvány

 

A nagy sikerre való tekintettel a kiadvány már 1904-ben nemzetközivé vált, Olaszország, Belgium, Luxemburg, Hollandia, Svájc és az Egyesült Királyság külön kalauzt kaptak, majd 15 évvel később a vörös borítású, több országot is tartalmazó könyvek is megjelentek. Ma már digitális formában is megtalálhatjuk az egész Európára érvényes ajánlásokat, de 2007-ben már New York és San Francisco éttermei és hotelei is szerepeltek a számukra létrehozott, külön kiadványban. 

hirdetes

 

Erre kell figyelniük a vendéglátóhelyeknek a Michelin-csillagért

 

A Michelin-csillag

 

Ahhoz, hogy egy étterem vagy hotel Michelin-csillagot érdemeljen, a Vörös Könyv szimbólumrendszerének kell megfelelnie, ami nem csak az árkategóriára, de a kényelemre is összpontosít. Az éttermeket 5 szempontot figyelembevéve értékelik:

  1. Az ételek minősége
  2. A sütés, főzés, valamint az ízesítés minősítése
  3. A konyha stílusa
  4. Az ár-érték arány
  5. A látogatások gyakorisága

 

hirdetes

Érdekesség, hogy a felszolgálást, a dekorációt, a terítéket nem veszik figyelembe a névtelen kritikusok. Egy csillaggal jelölik azokat a vendéglátóhelyeket, amik “kellemes kitérőt jelentenek és kiváló fogásokkal büszkélkednek”. Két csillag csak azoknak jár, akik miatt az utazóknak, turistáknak már nagyobb kitérőket is érdemes tenniük, háromcsillagosak értelemszerűen azok az éttermek, amik tényleg kihagyhatatlanok, így csupán a falatok megízleléséért is érdemes útnak indulni. 

 

Egyes feltételezések szerint az értékelők egyre inkább az újítókat, kreatív séfeket részesítik előnyben, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy soha nem a séf, hanem az étterem kapja a díjat. 

 

Lapozz tovább a következő oldalra a cikk folytatásáért!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek gasztronómia utazás verseny

Szótár

Balatonfüred - Hajógyári Kikötő

A Balatonfüredi Hajógyári kikötő leírása: A Balaton keleti medencéjének északi... Tovább

Banque Populaire V

Banque Populaire V vitorlás hajó,trimarán A Banque Populaire V jelenleg a legnagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.