Így vitorlázz egész télen: tanácsok téli vitorlázáshoz

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Így vitorlázz egész télen

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Így vitorlázz egész télen


2023/11/29

Télen a tenger egészen más élményt kínál azoknak, akik nem félnek a hidegben is kimerészkedni a nyílt vízre. A nap alacsonyan szeli át az eget, a főszezonban nyüzsgő vitorlás útvonalak pedig szinte teljesen kiürülnek, és ilyenkor még a parti fogadókba is kellemesebb betérni egy forró italra. Azonban télen az időjárás éppen olyan kiszámíthatatlan lehet, mint az enyhébb szezonokban, és sajátos kihívásokat állít a tengerészek elé. Azonban kellő előkészülettel, és egy jól felszerelt hajóval télen sem kell elmondanod a vitorlázásról! Az alábbi útmutatóval pontosan ebben szeretnénk segíteni!

Tippek téli vitorlázáshoz

Téli vitorlázás: Az előkészületek

Biztosítás és kikötőhely

Több biztosító is ragaszkodik hozzá, hogy ügyfeleik télen a kikötőkben tárolják vitorlásaikat. Ha a te esetedben is ez a helyzet, akkor érdemes valamilyen olcsóbb téli kikötőhelyet szerezni erre az időszakra. Nézz utána, hogy mikor ellenőrizték utoljára a rögzítést és kétszer is vizsgáld meg alaposan a kikötőköteleket (és az azokhoz tartozó eszközöket), különösen szeles idők után.

 

Szükség esetén a tavaszi vízre szállás előtt újra „előveheted” vitorlásodat, hogy alaposan letisztítsd, és lekezeld némi lerakódásgátlóval. Néhány vitorlástulajdonos két dagály között is lecsutakolja hajóját, majd néhány nappal később használ lerakódásgátlót rajta, lehetőleg meleg, száraz, szellős időben.

 

Felszerelés

Az autópilóta segíthet, hogy ne kelljen órákig a kormány mellett fagyoskodnod. A hosszabb utakra érdemes szélkakasos kormányrendszert használni, ami a szél alapján irányítja a hajót, nem pedig az iránytű szerint. Ez segíthet elkerülni az esetleges hirtelen széllükésekből adódó borulásos baleseteket.

 

Továbbá, tekintve hogy télen a nappali látási viszonyok is rosszabbak lehetnek a köd miatt, és a nappalok is rövidebbek (a ködös éjszakákról nem is beszélve), a radaros navigációs rendszerek életmentők lehetnek a fedélzeten.

 

Akkumulátorok

A dízelmotorokat nehezebb beindítani télen, ezért érdemes mindig ügyelni rá, hogy az akkumulátorok fel legyenek töltve – akár egy napkollektorral, akár időnkénti manuális újratöltéssel.

 

Motorok

Fontos észben tartani, hogy nem minden kikötő kínál működik üzemanyagtöltő-állomásként télen, ezért jóval előre gondold át, hogy hogy fogod megoldani az utánpótlást. Érdemes mindig tele tölteni a tartályokat, mert így kisebb felületen csapódhat le a pára azok falán (ami vízlerakódáshoz vezethet).

 

Vannak olyan üzemanyag-adalékok, amelyek segíthetnek megelőzni ezt. A tengervíz -5°-nál fagy meg, szóval valószínűleg nem kell attól félned, hogy a motor nyers vízhűtése bejegesedne.

 

Azonban ha brakkvízes kikötőre leltél, akkor ennek fennáll a veszélye. Ha tehát hideg időt jósolnak, akkor ne felejtsd el megfelelő mennyiségű fagyállóval felönteni a hűtővizet.

 

Strapabíró vitorla-szett

Télen a levegő hidegebb, amitől sűrűbb is, és a szél is erősebb ilyenkor. Fontos, hogy vitorláid bírják a gyűrődést, nehogy meglepetés érjen egy átlagosnak tűnő nap kellős közepén a nyílt tengeren. Még egy viharvitorla sem feltétlenül túlzás bizonyos területeken.

 

Ágynemű

A párnákat és takarókat tárold vákuumtáskákban. Ezek olcsón beszerezhetők, és a levegőt könnyedén kiszívhatod belőlük egy kisebb porszívóval is, vagy akár a fedélzeti pumpa segítségével. Más táskákból egyszerűen ki lehet passzírozni a levegőt összegöngyölítés közben.

 

Ha inkább hálózsákban aludnál, válassz 4 vagy 5 szezonos opciót.

 

Fedélzet és pontonhidak

Nem kellemes már a hajóra szálláskor orra esni és megsebesülni (vagy még rosszabb: a jeges vízbe pottyanni), ezért alaposan súrold le vitorlásod algás pontonhídjait valamilyen fedélzettisztítóval, majd egy kis sós vízzel. Ha a fedélzet jegesedik egy vödör sós víz és egy kefe oldhatja meg a problémát.

 

Útiterv

Érdemes magasnyomású időjárási rendszereket keresni, amik higgadt, napos körülményeket hoznak. Ne légy túl nagyravágyó – légy kétszer olyan szigorú a „jó idő” definíciójával, mint nyáron. Továbbá jó, ha van egy előre kitervelt útvonalad, lehetőleg egy ismert vitorlás vonalon, ahol még a korai szürkületben is kiismered magad, amíg nem találsz egy kikötőt.

 

Téli vitorlázás: A fedélzeten

Réteges öltözködés

Habár az ember logikusan vastag, dús öltözéket viselne télen, még ilyenkor is a vékonyabb rétegű öltözékek a legideálisabbak, mert több meleg levegőt tartanak a test közelében. Ajánlott egy jó minőségű alsó rétegbe befektetni (a merino gyapjú például jól szigetel, mégsem fojtogató). Középső rétegnek egy overall több meleget kínál, mint a hagyományos gyapjú.

 

Ezekre jöhet egy élénk, világos színű esőkabát, ami feltűnőbb a szürke, ködös időben, mint a kék ruhadarabok.

 

A modern esőkabátokban már nincsenek olyan gyapjúbélések, amik magukba szívják a vizet, és a külső rétegük sem olyan nagydarab, mint a régebbieknek. Egy jó minőségű esőkabát tartós, könnyű, jobban, és ellenáll a víznek.

 

A kéz melegen tartása

A vastag, vízálló thermal kesztyűk jók a hosszabb utakra, habár megnehezíthetik az aprólékos kézmozdulatokat igénylő feladatokat a fedélzeten (vitorlaigazítás, csomókötés, stb.) A száraz kezek melegebbek, mint a nedvesek, szóval mindenképpen igyekezz a köteleket is szárazon tartani. Ha ujjatlan kesztyűkben szeretsz inkább dolgozni, akkor húzz alájuk egy pár gumikesztyűt.

 

Ha már kezdenek kihűlni a kezeid, akkor a levegővel aktiválható kézmelegítők sokat segíthetnek.

 

A fej melegen tartása

A test által termelt hő több mint 70%-a a fejen keresztül távozik (azaz veszik el), szóval valamilyen sapkára mindenképpen szükséged lesz.

 

Ne feledkezz meg a szemvédelemről sem – egy jó pár napszemüveg lehetővé teszi, hogy még a télen alacsonyan járó nappal szemben se kelljen hunyorognod, ami előnyös, ha kormányoznod kell (vagy bármi mást csinálnod a fedélzeten).

 

A túlméretezett lencséjű szemüvegek, amik körbefogják az ember arcát különösen hasznosak lehetnek, mert több szögből is védenek. Ezeket egy gumis szíjjal erősítheted a fejedhez, hogy a hajlongás közben is biztosan a helyükön maradjanak.

Ellátmány

Mindig legyen kéznél egy kis kávé egy jó minőségű termoszban – szó szerint kéznél, hogy ne kelljen külön keresgélni. Egy másik termoszba forró vizet öntve jó néhány óráig melegen tarthatsz egy maréknyi virslit a fedélzeten (csak nehogy összekeverd a kávéssal). Nem árt, ha van egy fedélzeti mikró is, amiben néhány erre alkalmas készételt fel lehet melegíteni.

 

A hűtőt télen lényegében ki is húzhatod, hogy ne terhelje az akkumulátort.

 

Párnák a pilótafülkébe

A hideg kezeknél csak egy hideg hátsórész a kellemetlenebb (és még fel is lehet fázni tőle), szóval szerezz néhány vastag, puha párnát, amiken megpihenhetsz. Vannak olyan fedélzeti párnák, amiket kifejezetten vízálló külsővel vonnak be. Ezek mindig jó, ha ott vannak valahol a hajón.

 

Mit lehet tenni a pára lecsapódása ellen?

A pára lecsapódása elkerülhetetlen egy hajón a téli hónapok során. Ilyenkor az a kevés meleg levegő is temérdek hideg felületet talál a lecsapódáshoz, ami penészesedést okozhat.

 

Egy nem hűtött hajón érdemes kinyitni az ablakokat és szellőzőket, hogy a belső hőmérséklet megegyezzen a külsővel. Ha fűtöd valamivel a vitorlást, akkor is ki kell nyitnod néha ezeket, hogy a párás levegő távozhasson.

 

Természetesen használhatsz párátlanítót is – elektromost, ha teheted. Egy sima kondenzációs kialakítású párátlanító csak akkor működik hatékonyan, ha a levegő hőmérséklete kellően meleg körülötte.

 

A kabin melegítése

Az időjárás nappal talán nem követeli meg a hajó fűtését, de éjszakánként a hőmérséklet kellemetlen mélységekbe zuhanhat, különösen magas nyomású területeken, tiszta égbolt alatt. Ha szeretnél ilyen helyzetben is kényelmesen utazni, akkor több opciód is van.

 

Ha van valamilyen áramforrásod, akkor egy melegítő ventilátor hamar kellemes hőmérsékletet varázsol a kabinba, de amint kikapcsolod, a meleg egyből el is illan, ráadásul működés közben elég erőteljesen meríti az akkumulátort is.

 

Opciók még a gáz-, vagy dízelfűtés, de ezek is ventilátorokkal oldják meg a levegő mozgatását, ami megint csak mérsékelt áramfogyasztást jelent.

 

A propán/bután fűtőmegoldások meleg levegőt fújnak, és a kikötőkben hozzá lehet kapcsolni őket a szárazföldi áramforrásokhoz. Az olajos radiátorokat éjszaka is bekapcsolva hagyhatod, és ezzel nem csak a hideget tarthatod távol, de a lecsapódást is megelőzheted, ha kellően szellőzteted a melegített teret.

 

A nyílt vízen számos hagyományos kályha-típusú fűtőtest alkalmazható, amelyek gázzal, dízellel, és parafinnal működnek. Azonban ügyelned kell rá, hogy az olyan veszélyes gázokat, mint a szén-monoxid kivezesd egy kéményen keresztül a hajóból.

 

Bármilyen megoldást is használsz, szerezz egy jól működő fedélzeti szénmonoxid-mérőt!
 


hajó vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonfűzfő - Vitorlázó Sportegyesület

A balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület kikötője közforgalmú, 86 kikötő- és 3...

Cirkáló

A cirkáló egy klasszikus, kecses tőkesúlyos vitorláshajó. Az utána szereplő szám a...

Reffelés

A reffelés a nagyvitorla felületének csökkentése erős szélben. Ha akkora szél fúj, hogy azt...

Inzulinrezisztencia

  Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező...

Őszi wellness

Az őszi wellness egyre népszerűbb kis hazánkban is, hiszen számos előnye van. Ha az őszi...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.